Eindelijk is er Outlook voor iOS (en het is nog handig ook!)

outlook iosMicrosoft is, na vele jaren alleen aandacht te hebben gehad voor het eigen Windows en Windows Phone platform, inmiddels zeer actief bezig om de eigen Office applicaties ook naar andere mobiele platformen te brengen. Vorig jaar kwamen Word, Excel en PowerPoint op de iPad beschikbaar, nadat de OneDrive en de OneNote app al (veel) eerder uitkwamen voor iOS. Ook voor Android zijn de meeste apps gratis te krijgen, al heb je voor alle functionaliteiten in de Office apps een Office 365 abonnement nodig die niet gratis is.

Tot op heden hebben we het echter altijd zonder Outlook moeten doen. En dat was wel raar want ook al voldoet de standaard Mail app van iOS, het is en blijft een hele basale app. Of je nou fan bent van Outlook of niet, je moet er waarschijnlijk op je werk verplicht mee werken het is wel een prettige applicatie om daar zowel je mail, agenda en (mail)contacten in te beheren en die ene app die zowel je agenda als je mail toonde was er nog niet op je iPad en iPhone.

Of beter gezegd, die was er wel maar die werd in december 2014 door Microsoft overgenomen. Nog geen twee maanden later keert de app terug in de App Store onder zijn nieuwe naam: Outlook voor iOS.Moet je deze nou meteen installeren en de Mail app afdanken of valt het nog wat tegen?

Meteen installeren

outlook_ios2Je komt er natuurlijk maar op één manier achter of de Outlook app ook voldoet en dat is installeren (en uitproberen). De eerste positieve verrassing is het scherm waar je je (nieuwe) accounts kunt toevoegen. Behalve de min of meer verplichte ondersteuning voor Exchange en Outlook.com vind je namelijk ook de mogelijkheid om je iCloud mail, Gmail en Yahoo Mail accounts toe te voegen.

Daarnaast biedt Outlook ook de mogelijkheid om bijlagen uit de mail op te slaan in een cloudopslagdienst, of juist bestanden uit één van deze diensten als bijlage aan een nieuwe mail toe te voegen. Vanzelfsprekend is OneDrive van de partij maar ook Dropbox, Box en Google Drive (via het Google account) ontbreken niet.

outlook
Nadat je één of meerdere mailaccounts hebt toegevoegd kom je in het hoofdscherm terecht van Outlook. Zoals je van Outlook (en alle andere mailapplicaties) gewend bent krijg je de lijst met mails in een kolom aan de linkerkant terwijl in de brede kolom rechts de geselecteerde mail getoond wordt. Indien je meerdere accounts hebt toegevoegd kun je er voor kiezen om alles in 1 lijst te zien of per account alleen de betreffende mails te zien. Dat laatste ligt voor de hand als je, zoals ik hierboven, een werkmailaccount combineer met twee prive mailaccounts.

Onder in het scherm zie je de verschillende ´tabbladen´ van de app. Outlook opent standaard met de mail [1] terwijl je bij Agenda [2] niet geheel verrassend je agenda terugvindt. Alle kalenders uit je accounts worden daar (in verschillende kleurtjes) getoond hoewel je individuele kalenders aan en uit kunt zetten hier.

outlook
Helemaal nieuw voor een mailapp en Outlook is het middelste tabblad Bijlagen [3]. Eigenlijk is dit een soort filter dat over alle accounts is gelegd want het toont per mailaccount alleen de bijlagen die ontvangen zijn. De drie recentste staan in de verkorte lijst en als je doortikt op de naam van het account krijg je het volledige overzicht van alle bijlagen in dat account. Ook vind je de drie recentst toegevoegde bestanden in de cloudopslagdiensten die je in Outlook hebt toegevoegd. Op die manier kun je heel snel een bestand delen of aan een mail bijvoegen.

outlookAndersom werkt het ook. Heb je een bijlage in de mail gekregen, dan kun je die vanaf je iPad of iPhone meteen opslaan in één van de cloudopslagdiensten. Dat gaat nog wat krampachtig want de app maakt een map Outlook aan in de hoofdmap van OneDrive, Dropbox, Box of Google Drive zonder de optie te geven zelf te kiezen in welke map het bestand opgeslagen moet worden. En omdat het nog de eerste versie is, is de Nederlandse vertaling  van ‘was saved‘ ook nog niet helemaal perfect ;)

outlook
Naast Mensen [4] – waar je alle geïmporteerde contacten in 1 lijst aantreft – zitten de Instellingen [5]. Die zijn redelijk beperkt want bij de accountinstellingen heb je bijvoorbeeld niet de gelegenheid om onderscheid te maken tussen de mail, kalender en contactpersonen per account (handig om niet je prive contactpersonen te importeren). Je kunt wel enkele standaardwaarden instellen, zoals het standaardaccount waaruit gemaild wordt, de standaardkalender, de (inhoud van de) handtekeningen (gezamenlijk of per account), de standaardbrowser en welke acties Outlook moet uitvoeren als je naar links of naar rechts veegt over een mailtje.

De gefocuste inbox lijkt op wat Google met Gmail doet. Outlook poogt daarmee zelf onderscheid te maken tussen belangrijke mailtjes en de minder belangrijke mailtjes, zoals nieuwsbrieven, notificaties en mailtjes waar je alleen maar op ge-cc’d bent. Ik heb een enorme hekel aan dat intelligente ‘meedenken’ van apps dus ik heb de optie, die standaard aanstaat, snel weer uitgezet.

Valt het mee of tegen?

Er valt mijns inziens nog wel iets te verbeteren aan het opslaan van bijlagen in de cloudopslagdiensten door op zijn minst zelf te bepalen in welke map Outlook de bestanden moet zetten maar voor de rest werkt het bijzonder goed. De bijlagenfunctie vind ik voor de rest namelijk een schot in de roos. De praktijk is namelijk dat er nog steeds ontzettend veel bestanden verstuurd worden via de mail en het was op de iPad, via de Mail app, best wel omslachtig om ze te openen, laat staan om ze handig ergens op te slaan zodat je er later vanaf een laptop of pc bij kunt. In de Outlook app kun je meteen (alleen) alle bijlagen zien, ze meteen openen in de app – en dat werkt uitstekend voor Office bestanden – en vervolgens opslaan.

Outlook voor op de pc zit tjokvol met functies. Die zijn vanzelfsprekend niet allemaal nodig in de iOS app maar ik hoop wel dat er nog een paar bijkomen daar. Belangrijk, voor mij tenminste, is de mogelijkheid om mailtjes te kunnen verplaatsen tussen accounts. Ik gebruik dat zelf om mijn werkmail te archiveren in een (mappenstructuur in een) Gmail account en hoewel dat prima werkt in Outlook voor de pc en de Mail app op mijn iPad, lukt dat niet in de Outlook voor iOS app. Daarnaast zou ik graag sorteerregels kunnen instellen maar ik kan me bijna niet voorstellen dat dit in een toekomstige versie niet toegevoegd gaat worden.

Maar hoewel ik dus nog af en toe ben aangewezen op de Mail app voor het archiveren van mijn werkmail, ga ik wel overstappen op de Outlook app. Het werkt goed, combineert eindelijk mijn werkmail met mijn agenda op mijn iPad en de bijlagenfunctie ga ik zeker vaker gebruiken. Het belangrijkste misschien is nog wel dat de Outlook app geen aanstalten maakt om Google achterna te gaan met de Inbox app. Google lijkt vastbesloten te zijn je mailbox te behandelen zoals ze ook hun zoekresultaten in de zoekmachine behandelen: gefilterd, gefilterd en nog eens gefilterd. De “gefocuste inbox” van Outlook is daarentegen gelukkig uit te zetten.

Wil je, of moet je, regelmatig veel met mail doen op je iPad? Dan is de Outlook voor iOS app een stevige verbetering ten opzichte van de Mail app.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (10) Write a comment

 1. Het tabblad ‘personen’ kan nog wel op een aantal punten verbeterd worden. Zo kan je uitsluitend via je pc nieuwe contacten toevoegen. Als je een wijziging aanbrengt in één van je contacten, worden deze wel gesynchroniseerd met je iPad, maar na verloop van enkele minuten staan de oude gegevens weer terug. Dit werkt dus niet goed.

  Reply

 2. de afspraken die je categoriseert op de pc, die kleuren zie je niet in de app .
  dat zou wel mogen aangepast worden

  Reply

 3. Wie kan mij helpen?
  Als ik via een Windows pc in de outlook agenda een bijlage toevoeg bij een bepaalde afspraak dan vind ik hem in m’n outlook app op m’n iPad niet terug.
  Wat moet ik anders doen ?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top