Zoeken naar je Facebook berichten (en die van je vrienden) met Facebook Search

facebook search
In december 2014 besloot Facebook hun zoekfunctie opnieuw aan te gaan passen. Het in 2013 geïntroduceerde Graph Search, waarmee je middels een gestructureerde ‘zoektaal’ op likes en andere informatie uit de profielen van de miljard Facebookgebruikers kon zoeken, werd afgeschaft voordat het zelfs maar officieel in Nederland beschikbaar was gekomen. Gezien alle commotie rondom de bijgewerkte voorwaarden van Facebook, die overigens sinds vandaag van kracht zijn, is dat misschien maar goed ook want je kon met wat creatieve zoekopdrachten erg gemakkelijk persoonlijke informatie vinden. Als je bijvoorbeeld wilde weten wie van je vrienden, plaatsgenoten of collega’s ooit op de like-knop van de PVV-pagina heeft gedrukt, dan kon je dat met 1 zoekactie terugvinden. Ik was zelf in elk geval onder de indruk van de mogelijkheden. Professioneel gezien dan he?

Graph Search wordt Facebook Search

Maar Graph Search was niet eenvoudig te gebruiken doordat je je zoekvraag moest ‘vertalen’ in een zoekcommando dat door Graph Search begrepen werd teneinde dat te kunnen koppelen aan informatie uit de profielen. En het was dan misschien wel interessant – en lichtelijk creepy – om naar personen te kunnen zoeken op Facebook, ook al was je er niet mee bevriend, met Graph Search kon je nog steeds niet gemakkelijk ‘googelen’ op de berichten uit je eigen tijdlijn.

De vernieuwde Facebook Search doet precies dat. Het schrapt de meeste elementen uit Graph Search, waardoor je bijvoorbeeld niet meer kunt zoeken op andermans likes, en indexeert alle miljarden Facebook berichten en statusupdates. Dat betekent dat je kunt zoeken op trefwoorden naar al je oude berichten maar ook die van je Facebook-vrienden.

Tenminste, zodra die zoekfunctie ook in Nederland beschikbaar is. Op dit moment is dat nog niet het geval en is het wijzigen van de taalinstellingen naar Engels (US) de enige manier om Facebook Search te kunnen gebruiken. Ik had deze al op Engels staan omdat ik dat nou eenmaal fijner vind maar het kan enkele dagen duren tot je ook toegang krijgt tot de zoekfunctie nadat je de taal gewijzigd hebt.

facebook searchHeb je wel de nieuwe zoekfunctie, dan kun je op willekeurige trefwoorden Facebook gaan doorzoeken. Standaard toont Facebook, zoals je nu ook al in de Nederlandse taal hebt, eerst de profielpagina’s van gebruikers, merken of bedrijven dus als je op een naam, merk of bedrijfsnaam zoekt moet je even goed opletten. Als je meteen op Enter drukt kom je dus bij de Facebookpagina uit die erbij hoort.

Onder de streep bij de gevonden profielnamen duikt echter een nieuw onderdeel op waar je een vergrootglas ziet staan, gevolgd door de term (en eventueel andere termen die als suggestie door Facebook meegegeven worden). Klik je daar op, dan gaat Facebook op die zoekterm in de eigen berichten en die van je vrienden zoeken.

In het bovenstaande voorbeeld zocht ik naar een specifiek bericht dat ik eind december voorbij had zien komen in mijn tijdlijn. Het was een afbeelding van een amiibo – poppetjes van personages uit Nintendo games – die in de sneeuw was geplaatst. Zoeken op ‘amiibo’ leverde me dus een (Wikipedia) Facebookpagina over de amiibo op maar ook blijken er gewoon mensen te zijn wiens voor- of achternaam ‘Amiibo’ is. Weer wat geleerd. Te snel op Enter drukken brengt me naar die Facebook pagina over de amiibo.

Maar klik ik op ‘amiibo’ achter het vergrootglas, dan vind ik inderdaad een groot aantal berichten waar gewag wordt gemaakt van de amiibo. Ik volg een aantal game- en techsites op Facebook dus dat ligt bij mij ook wel voor de hand.

facebook searchDe zoekresultaten worden ook in een tijdlijn weergegeven, zoals je gewend bent op Facebook. Bovenaan [1] kun je de zoekresultaten nog filteren op berichten, mensen, foto’s, pagina’s en plaatsen. Als ik foto’s van mijn gekochte amiibo’s op Facebook had gezet, dan had ik ze daar ongetwijfeld terug kunnen vinden.

Facebook blijft de nadruk leggen op de eigen profielen en dus krijg je [2] eerst nogmaals suggesties van gerelateerde Facebook profielpagina’s. Maar daaronder krijg je dan je zoekresultaten [3] die gesorteerd zijn op relevantie. En wat staat daar meteen bovenaan? De foto die ik me nog herinnerde.

De zoekfunctie maakt dus een einde aan het niet meer terug kunnen vinden van oude berichten die je voorbij hebt zien komen in je tijdlijn. Het zorgt er ook voor dat je Facebook als een doorzoekbare (professionele) nieuwsbron kunt gaan gebruiken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Feedly Search, als je bedrijven en nieuwssites volgt op Facebook.

Hoe zit het met je privacy?

Het heeft echter ook consequenties  voor jezelf en je vrienden aangezien nu dus ook alles teruggevonden kan worden wat je ooit op Facebook hebt gezet of hebt gedeeld van een ander. Ik krijg geen openbare Facebookberichten in mijn zoekresultaten maar mocht je nog niet bij de privacy-instellingen gekeken hebben, dan is het wellicht nu een goed moment om dat alsnog te doen. Op die manier voorkom je in elk geval dat je berichten niet door iedereen bekeken (en gevonden) kunnen worden.

facebook searchBij ‘Who can see my stuff?‘ kun je aangeven dat toekomstige berichten alleen door vrienden te bekijken zijn. In dat geval zijn ze ook de enigen, behalve jezelf, die jouw berichten in hun zoekresultaten terug zullen vinden. Het is dezelfde optie die je onderaan het schermpje ziet staan als je handmatig een update plaatst op Facebook. Ik heb de optie in de instellingen op ‘Public‘ staan en wijzig dat bij het plaatsen van persoonlijke berichten in ‘Friends‘ maar als je alleen maar persoonlijke berichten plaatst is het een goed idee om het standaard al op ‘Friends’ te zetten. Bij de derde optie ‘Limit the audience for posts you’ve shared with friends of friends or Public?‘ kun je ook in één keer al je oude berichten met terugwerkende kracht op ‘Friends’ zetten.

Begin je nu te twijfelen aan die updates van lang geleden waarvan je dacht dat iedereen ze vast wel vergeten zou zijn? Dan wil je misschien gebruik maken van de tweede optie ‘Review all your posts and things you’re tagged in‘ om je oude (gedeelde) berichten na te lopen en te verwijderen als je ze liever niet wilt laten opduiken in de zoekresultaten van anderen. Vergeet niet om eventueel een backup te maken voordat je iets verwijdert.

Als je niet (onnodig mijns inziens) huiverig bent geworden voor alles wat met Facebook te maken heeft door alle ophef rondom de voorwaarden, dan is Facebook Search een mooie manier om snel nieuws, updates en foto’s te vinden. Tenminste, zodra de zoekfunctie ook in Nederland beschikbaar is.

Update 30-1-2015. Henk van Ess heeft een zoekmachine gemaakt die nog steeds diverse aspecten van Graph Search kan gebruiken. Die werkt met een omweg omdat je nu eerst de Facebook ID van de persoon moet opzoeken waar je meer over wilt weten.

Verder lezen? The Enormous Implications Of Facebook Indexing 1 Trillion Of Our Posts (TechCrunch) // Hands-On With Facebook Post Search: Strong Recommendations, Yelp Should Worry (TechCrunch) // Uitleg over Facebook Search (Facebook)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top