Boekenplog: Boekhandel Van Someren & Ten Bosch (Zutphen)

Op een zonovergoten vrijdagochtend in januari reisde ik met de trein naar Zutphen voor een afspraak. Ik had expres mijn best gedaan om daar af te spreken want dan kon ik na afloop nog mooi even dwalen door het centrum van de prachtige Hanzestad. Zo gezegd, zo gedaan en ik had al heel snel boekhandel Van Someren & Ten Bosch gevonden die – net als alle winkels in het centrum – op slechts enkele minuten lopen van het station ligt.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Van Someren & Ten Bosch zit in een prachtig pand midden in een winkelstraat. Eind 2014 vierde de boekhandel zijn 170-jarig jubileum maar werd ook bekend dat er een nieuwe eigenaar zou komen dit jaar. Die misschien op de fiets naar haar werk gaat?

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Hier wordt in boeken gehandeld. Dat moge duidelijk zijn.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Je moet dus eerst een klein gangetje in lopen om bij de ingang van de boekhandel te komen. Die ruimte wordt niet verspild want je treft daar al de eerste bakken met boeken aan, een prikbord en twee verlichte vitrines aan beide kanten.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Tijd om nu maar eens binnen te gaan kijken.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

De boekhandel blijkt in eerste instantie te bestaan uit één redelijk lange gang. Wandvullende boekenkasten zijn overal te zien maar doordat het een hoog plafond heeft bij de ingang – pas verderop is de trap naar een volgende verdieping – voelt het toch heel open en ruim aan. Aan het einde van de ‘gang’ buigt het af naar links.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Waar de jeugd- en kinderboeken in een knus deel in een iets lager gelegen deel van de winkel liggen. Pas op voor het trapje omlaag want dat deed ik dus niet ;)

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Je kunt hier iets beter zien dat alleen dit deel onder de bovenste verdieping ligt, terwijl de rest van de begane grond dus een hoger plafond heeft.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Kijk, hier houd ik dus van. Alle ruimte maximaal benutten voor veel (kinder)boeken. Heerlijk.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Even denk ik met “Kolletje tovert verhalen” een nieuwe aanwinst te pakken te hebben maar het is een nieuwe bundel die de eerste 6 boeken bevat. Die heb ik allemaal al en dus draai ik me weer om om de gang van de andere kant op de foto te zetten.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Kijk, nu heb ik zowel de balie als de prachtige lamp ook nog goed in beeld zonder het portretrecht van de aanwezigen te schenden.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Tijd om boven even te gaan kijken.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

In de non-grote ruimte vind je de non-fictie boeken terug.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

En kijk je ook door de prachtige ramen-met-luiken naar buiten. De dozen op de voorgrond staan op een plateau met boeken over kunst en strips maar blijken de door CB zojuist geleverde nieuwe boeken te bevatten die nog uitgesorteerd moeten worden. Met pakbonnen en al :)

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

En met nog een paar zeer goed gevulde boekenkasten vol met economie- en informatieboeken heb je de bovenste verdieping ook gehad. Ik ben eigenlijk wel heel nieuwsgierig naar de rij boeken die onder de etalage plank op de grond staan maar durf niet op de grond te gaan liggen om een beter kijkje te kunnen nemen. Toch niet iets dat je snel doet, toch?

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Als ik naar beneden wil lopen zie ik pas dat er naast de trap in een smal gangetje ook nog plek is gemaakt voor een extra werkplek. Ik zou denk ik met mijn lengte niet achter dat bureautje kunnen zitten.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

Ik heb wel een mooi uitzicht zo.

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

En daarmee heb je deze prachtige boekhandel ook gezien. Nog een foto terwijl ik naar de uitgang loop …

Boekhandel Van Someren & Ten Bosch

… om af te sluiten met een laatste blik terug naar Van Someren & Ten Bosch terwijl ik naar de volgende boekenplek loop. Zutphen heeft het namelijk goed voor elkaar als het om bijzondere boekenplekken gaat.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Enorm sfeervolle boekhandel zoals jij het weergeeft in foto’s. Wel eentje om eens binnen te gaan als ik ooit in Zutphen kom.

  Reply

  • Het is zeker een aanrader! De prachtige oude binnenstad van Zutphen is sowieso al een bezoeke waard maar dat mooie pand waar de boekhandel zit is ook een juweeltje. En als je dan weet dat ze al 170 jaar bestaan, dan voel je toch echt iets van de geschiedenis terug.

   Als je toch in Zutphen bent dan moet je ook naar die andere bijzondere boekenplek die op steenworp afstand ligt van de boekhandel. Waar ik maandag of dinsdag de boekenplog over schrijf :)

   Reply

 2. Goede fotoreportage over een prima boekhandel in een, inderdaad, wondermooie stad.

  Toch zou ik nog een keer teruggaan, als je dat niet al van plan was, want de bovenverdieping ken ik zo niet. Op de plek van de nog niet uitgepakte dozen van het CB, liggen, al heel wat jaren, de betere uitgeversrestanten. Dat is met de nieuwe eigenares, Ine Soepnel, niet veranderd.

  Wat ook niet veranderd is: de vriendelijkheid en de aandacht voor de klant/boekenliefhebber. Of ik nu een uitgeversrestant van € 1,95 kom afrekenen of een ‘Baskerville’ van zo’n euro of vijftig: boekenlegger erbij (alleen daarvoor al zou ik niet zonder boek de deur uit gaan), “Is het een cadeau, mijnheer?”.
  Zowel in de ‘directiekamer’ onder de trap als bij de kassa een en al klantvriendelijkheid, aandacht en liefde voor literatuur en voor mooie boeken.
  En zo houdt Van Someren & Ten Bosch de kop boven water, net als bijvoorbeeld De Tribune in Maastricht: het gaat hier niet om het geld, maar om de boeken en om degenen die daarin geïnteresseerd zijn. Natuurlijk willen, nee, moeten zij ook geld verdienen, maar daar heb je als klant gelukkig geen last van.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top