Een overzicht krijgen (en exporteren) van je PlayStation Store aankopen met PSDLE

playstationIk maak al vele jaren gebruik van de PlayStation Store om oude en nieuwe PlayStation games digitaal te kopen en te downloaden. Het aantal games, addons en demo’s dat ik in mijn account heb staan is gestaag gegroeid de laatste jaren en dat is alleen maar meer geworden toen Sony begon met het maandelijks gratis beschikbaar maken van games als je PlayStation Plus abonnee bent. Als echte Nederlander voeg je natuurlijk elke maand die gratis games toe aan je account, ongeacht of je ze nou wilt spelen of niet.

Hoewel Sony de PlayStation Store blijft verbeteren – ik heb geen klachten over het aanbod eigenlijk – lijkt er weinig aandacht gegeven te worden aan de functionaliteiten die niets te maken hebben met de verkoop van digitale content. Zoals dus de downloadlijst – waarin je op je PlayStation apparaat door de games in je account kunt bladeren – en het aankoopoverzicht. Die overzichten dijen al snel uit waardoor je tientallen schermen moet doorscrollen, op zoek naar die ene game die je wilt installeren. Helaas wordt in die overzichten slecht of geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende versies van de games, kun je ze niet sorteren of filteren en een zoekfunctie ontbreekt ook nog eens.

PSDLE

Een handige programmeur ontwikkelde echter PSDLE, een gratis Javascript tool waarmee je – na het inloggen op je account – de beschikking krijgt over een lijst van alle digitale content in je PlayStation Store account. Een lijst die je kunt filteren op de verschillende categorieën/platformen, waar je onderscheid kunt maken tussen de gekochte games en dat wat je via PlayStation Plus hebt en die je kunt exporteren naar Excel toe.

* Ga naar de PlayStation Store en log in met je accountgegevens;

* Kopieer en plak de volgende javascript code in de adresbalk van de browser:

javascript:$.getScript("//repod.github.io/psdle/psdle.js");void(0);

* In zowel Firefox als Chrome moest ik zelf nogmaals ‘javascript:’ ervoor zetten aangezien beide browsers dat in eerste instantie weghaalden. Als het precies zo staat als hierboven, druk dan op Enter;

psdle playstationLinksonderin het scherm zie je een klein logo te voorschijn komen van PSDLE. Klik hierop om het script te starten.

* Het script vraagt welke API’s er gebruikt moeten worden maar dat kun je gewoon negeren (hoewel je eventueel Download Queue kunt afvinken als je per se wilt). Klik op start om de lijst aan te maken.

* PSDLE haalt nu alle gegevens op uit je account (zonder je inloggevens zelf te gebruiken want daarom moest je handmatig zelf inloggen vooraf) en maakt daar een overzicht van dat je kunt filteren op een groot aantal criteria:

psdle playstationDe blauwe vakjes bovenaan zijn de filters waarbij de verschillende platformen en soorten content standaard blauw zijn – en dus AAN staan. Als je er op klikt wordt die content uit de lijst eronder gehaald dus als je alleen alle PS1 games wilt, zul je alles moeten uitzetten behalve het PS1 vakje. Onder de vakjes zit de zoekfunctie (!) terwijl je daaronder te zien krijgt hoeveel items er in de lijst staan. Je ziet ook meteen dat meer dan de helft voortkomt uit mijn PlayStation Plus abonnement. Dit zijn games en add-ons die uit je account verdwijnen mocht je ooit je abonnement opzeggen. Klik op het groene bolletje om te wisselen tussen ALLE items, alleen de PS Plus items en alleen je gekochte items.

Linksbovenaan zit Export View en daar klik je op om de lijst, zoals je hem op dat moment gefilterd hebt, te kunnen exporteren. Exporteren is een sterk woord want als je op de knop klikt krijg je alleen de vraag in een popup welk scheidingsteken je wilt gebruiken in de CSV tekst die het script genereert. Laat dat gewoon leeg, druk op OK en er zal een klein venster zichtbaar worden waar de lijst in staat. Kopieer en plak die tekst in Excel om een lijst te krijgen die je ook achteraf nog kunt doorzoeken of sorteren.

Sony zou mijns inziens de functionaliteiten van PSDLE moeten integreren in het aankoopoverzicht-menu maar tot die tijd ben ik erg blij met dit script.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Niets mis met het aanbod van de Ps Store op zich, totdat je ontdekt hoeveel we niet krijgen hier. De US-versie is veel uitgebreider.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top