Tweetweekoverzicht: The Pirate Bay, Raspberry Pi 2, ebooks in Vlaanderen, auteursrecht in Canada, Google en tweets en tweedehands softwarelicenties

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over de terugkeer van The Pirate Bay, een snellere Raspberry Pi, de resultaten naar het digitale lees- en koopgedrag in Vlaanderen, Doctor Who Lego, tweets in Google, auteursrecht in Canada, tweedehands softwarelicenties en zou (over)morgen dan toch eindelijk eens het wetsvoorstel auteurscontractenrecht behandeld gaan worden in de Tweede Kamer?

The Pirate Bay is weer terug

Na bijna twee maanden afwezigheid terwijl een klok aftelde naar 1 februari op de site, is The Pirate Bay weer terug. In december ging de site offline nadat de politie flink wat servers in beslag nam maar inmiddels is het alweer alsof ze nooit zijn weggeweest. Nou ja, op het actuele aanbod van tv afleveringen na dan want daar gebruikte ik de TPB wel eens voor en dat is er nog steeds niet te vinden. Gelukkig loop ik nog diverse seizoenen achter met Suits op Netflix.

Er is nu snellere Raspberry Pi 2 te koop

De afgelopen jaren heb ik getwijfeld of ik met de Raspberry Pi aan de slag zou gaan. Een ‘computer op een printplaat’ die zo groot is als een creditcard en die je voor 35 dollar kunt kopen. Er zijn al honderden leuke/interessante toepassingen bedacht door anderen en het leek me een goede manier om mijn zeer roestige Linux kennis wat op te vijzelen. Maar ja, tijd om daar ook nog mee te gaan prutsen had ik niet en dus bewaarde ik het voor ‘later’. Nu de veel snellere versie beschikbaar is voor hetzelfde geld ga ik er nog maar eens weer over nadenken. Misschien mijn eigen LibraryBox maken of een Calibre ebook server opzetten.

Het digitale lees- en koopgedrag van de Vlamingen

Afgelopen jaar is er in opdracht van Boek.be een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar het digitale lees- en koopgedrag van de Vlamingen. De resultaten van dit onderzoek zijn in vier artikelen gepubliceerd door inct.nl en het geeft een heel interessant beeld van de betalingsbereidheid voor het digitale boek. Het is typisch zo’n onderzoek waarvan ik hoop – en verwacht – dat ze dat in Nederland ook structureel gaan uitvoeren nu de focus verschuift naar meer cijfermatige onderbouwingen in het boekenvak. In Vlaanderen betalen ze in elk geval liever individueel voor een ebook en hoeven die abonnementsmodellen niet echt, vinden ze 50% van de papieren prijs het maximum wat ze voor een ebook willen betalen, is er zeker interesse voor betalen voor bundelverkoop (extra betalen voor het papieren boek bij een ebook en vice versa) en zit het digitale lezen in de lift maar moet je nog goed zoeken naar de digitale veel-lezers. Lees de artikelen gerust na voor meer informatie, ze zijn beknopt en overzichtelijk: deel 1 (Het profiel van de digitale lezer), deel 2 (Leen- en koopgedrag van de digitale boekenlezer), deel 3 (Betalingsbereidheid voor digitale boeken) en deel 4 (Bedrijfsmodel voor digitale boekenverkoop).

Doctor Who Lego!

Ja ok, dit is nogal offtopic maar ik ga geen weekoverzicht schrijven zonder stil te staan bij nieuws waar ik al 20 jaar op zit te wachten. EINDELIJK een TARDIS van Lego. Joepie! Nu alleen even nadenken over hoe ik die eind dit jaar naar binnen smokkel zonder dat mijn kinderen die set zien.

Google gaat (mag) weer tweets indexeren

De link van Emerce lijkt niet meer te werken maar hoe dan ook, Twitter en Google blijken inderdaad een nieuwe overeenkomst gesloten te hebben waarbij Google weer ‘aangesloten’ wordt op de Twitter API. Dat was in 2009 ook al het geval maar in 2011 stopte Twitter daarmee omdat ze zich zelf op de discoverability wilden storten. Nu heeft Twitter een nieuwe focus om tweets (beter) zichtbaar te maken voor mensen die geen Twitter gebruiken en dan zul je de tweets ook buiten Twitter.com moeten aanbieden, nietwaar? Het idee is dat gebruikers via Google tweets kunnen terugvinden en dan op Twitter.com de gelegenheid krijgen een account aan te maken (plus een paar advertenties voorgeschoteld krijgen). Voor Google betekent het real-time content en nieuws dat ze hierdoor beter kunnen aanbieden. Maar eens kijken of ik nog enkele van mijn eigen tweets terug kan vinden straks ;)

Gaat Canada de auteursrechtelijke beschermingstermijn verlengen?

Op 1 januari 2015 kwamen in Canada de werken van Ian Fleming in het publiek domein. Dat geeft de bijzondere situatie dat in buurland Amerika zo’n beetje niets in het publiek domein zit – dat duurt nog minstens tot 2019 voordat de eerste werken uit 1923 beschikbaar komen – maar dat in Canada al bekendere en relatief recente werken geen auteursrechtelijke bescherming meer genieten. Dat komt omdat Canada, samen met nog een paar andere landen, de ‘oude’ beschermingsduur hanteert uit de Bern Conventie van 50 jaar na het overlijden van de maker. Nou gaat het dus niet alleen om de werken van Fleming maar zullen feitelijk alle Engelstalige werken decennia eerder in Canada in het publiek domein komen voordat ze dat in Amerika zullen zijn.

Kennelijk is dat reden voor Amerika om druk op Canada uit te oefenen om de beschermingsduur van het auteursrecht te verhogen naar 70 jaar na het overlijden van de maker, zoals dat overigens in bijna alle Europese landen ook het geval is. Het zou betekenen dat de komende 20 jaar geen enkel werk meer in het publiek domein komt in Canada, puur als onderhandelingspunt richting de Amerikanen. En inderdaad, dat vind ik Geen Goed Idee.

Marktplaats voor tweedehands softwarelicenties

De Automatiseringsgids meldde kort iets over het bestaan van een marktplaats voor tweedehands softwarelicenties. Bestbuylicenses.com biedt ondernemingen de mogelijkheid om naar tweedehands licenties te vragen of overtollige licenties aan te bieden op software van Oracle, Microsoft, Adobe en alle andere partijen. Dat is niet per se interessant voor particulieren maar wel een boeiende ontwikkeling omdat het kunnen doorverkopen van softwarelicenties voortvloeit uit het Oracle/UsedSoft arrest waar ook (o.a.) Tom Kabinet de onderbouwing in zag om een marktplaats voor tweedehands ebooks te kunnen opzetten.

Met Tom Kabinet zijn we inmiddels enkele rechtszaken en uitspraken verder en zal de vraag over de toepasbaarheid van het Oracle/UsedSoft arrest op de verkoop van tweedehands ebooks voorgelegd moeten worden aan het Europese Hof van Justitie. Voor softwarelicenties, waar het arrest letterlijk over ging, gelden overduidelijk dezelfde problemen niet en lijken de softwareleveranciers ook geen bezwaren te hebben.

Volgende week eindelijk de behandeling van het wetsvoorstel auteurscontractenrecht?

Het wetsvoorstel auteurscontractenrecht (of beter gezegd, Wijziging van de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten in verband met de versterking van de positie van de auteur en de uitvoerende kunstenaar bij overeenkomsten betreffende het auteursrecht en het naburig recht (Wet auteurscontractenrecht)) dateert al van 2,5 jaar geleden. Het voorstel wijzigt een artikel uit de Auteurswet en voegt er een compleet nieuw hoofdstuk met meerdere artikelen aan toe. In het kort komt het er op neer dat een maker van een werk (de auteur) een licentie moet verlenen voor het geheel of een gedeelte van het auteursrecht aan een ander voor exploitatie (de uitgever). Aan deze exploitatieovereenkomst zitten dan echter wel beperkingen, die dus een eigen hoofdstuk met 7 artikelen krijgt in de Aw, die meer controle geven aan de makers en uitvoerenden.

De behandeling van het wetsvoorstel is inmiddels twee keer verschoven maar lijkt nu gepland te zijn voor 10 februari van 16:15 tot 19.00 uur. Hoewel op de site van de Tweede Kamer juist weer 9 februari genoemd wordt zonder een tijdstip. Ze maken het je niet echt gemakkelijk om het debat te volgen.
Update 9-2-2015: het plenaire debat staat gepland voor op 10 februari van 16.15 tot 19.00 uur.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

  1. […] Enkele maanden geleden kondigden Google en Twitter een nieuwe samenwerking aan waarbij Google (weer) tweets mocht indexeren en opnemen in de zoekresultaten. Afgelopen week was het dan zo ver en kun je vanaf nu realtime (actuele) tweets terugvinden in de Google zoekresultaten. Tenminste, als je de Google app op iOS of Android gebruikt en de taal in het Engels hebt staan. Zo niet, dan moet je nog geduld hebben tot Google die functionaliteit ook naar Google.nl en naar de desktopversie brengt. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top