Doorzoek je Evernote notities met Google of Bing

evernoteIk bewaar behoorlijk veel digitale informatie in Evernote. Aantekeningen, een selectie van mailtjes, foto’s, de Excel verslagen en de planning van #blogpraat, artikelen die ik om wat voor reden dan ook interessant vind, documenten en tijdschriften in PDF formaat, blogposts die ik later nog eens terug wil lezen en natuurlijk gedigitaliseerde visitekaartjes. Die zijn allemaal prima terug te vinden in Evernote zelf, ongeacht of je nou tags gebruikt of liever alleen de zoekfunctie gebruikt.

Maar je gebruikt de zoekfunctie pas op het moment dat je vermoedt – of zeker weet – dat hetgene wat je zoekt ook daadwerkelijk in je Evernote-account opgeslagen is. Het is niet zo dat je bij toeval tijdens een zoekactie in Google (of Bing, gebruikt er iemand Bing eigenlijk?) ook doorverwezen wordt naar je Evernote notities omdat je in het verleden daar een relevant artikel in bewaard hebt.

Of toch wel?

evernote google in firefox

Gerelateerde zoekresultaten in Google (Firefox)

evernote bing in chrome

Gerelateerde zoekresultaten in Bing (Chrome)

Evernote Web Clipper

De Evernote Web Clipper is een extension of add-on voor Chrome en Firefox die bedoeld is om makkelijk (screenshots van) webpagina’s of artikelen vanuit je browser op te slaan in Evernote. De Web Clipper heeft echter ook een optie in de instellingen waarmee gerelateerde zoekresultaten uit je Evernote-account getoond worden in je browser zodra je een zoekactie uitvoert in (o.a.) Google of Bing. Oftewel, terwijl je een zoekactie doet in Google of Bing, doorzoekt de Web Clipper jouw notities en toont de drie (meest) relevante notities in een venster bij de Google/Bing zoekresultaten.

Standaard staat de instelling niet aangevinkt maar door naar de instellingen van de Web Clipper te gaan – rechtsklikken op het desbetreffende icoontje en kiezen voor options – kun je dit alsnog doen.

evernote webclipper settings
De opties verschillen per browser maar bij beide staat een optie Related Results met het hokje dat je aan kunt vinken.

Hoe nuttig deze functionaliteit is hangt natuurlijk mede af van hoe je Evernote gebruikt. Heb je veel notities, artikelen of (eigen) blogposts opgeslagen? Dan zul je waarschijnlijk bij elke zoekactie wel gerelateerde notities voorgeschoteld krijgen. Bij mij worden regelmatig bewaarde artikelen samen met mijn eigen oude blogposts getoond en vind ik het met name handig om te ontdekken dat ik helemaal niet opnieuw op zoek hoef naar informatie over een bepaald onderwerp. Aangezien ik dat kennelijk al eerder gedaan en opgeslagen had :)

Evernote is handig als extern geheugen maar juist dan is het prettig om er aan herinnerd te worden wat je allemaal daar opgeslagen hebt. Eigenlijk een beetje googelen in je geheugen, zeg maar.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Super dit Raymond! Ik heb hem aangezet. Maar wat ik me afvraag: kan Google nu mijn Evernote notes ‘zien’?

  Reply

  • Nee, het is alleen de Evernote Web Clipper die hier iets doet. Op het moment dat je een zoekactie in Google of Bing uitvoert wordt dat ‘gezien’ door de Web Clipper en die voert dezelfde zoekactie uit in je account & presenteert de gevonden zoekresultaten. Het is dus beperkt tot alleen de computer en browser waar je ook daadwerkelijk de (ingelogde) Evernote Web Clipper geïnstalleerd hebt staan. Daarom werkt het ook niet in Internet Explorer of op pc’s waar je de web clipper niet aan hebt staan met deze optie.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top