Tweetweekoverzicht: Tom Kabinet is terug, Open Access nieuws, Google Play Music voor iPad, uitlenen van ebooks en Bruna komt met Bliyoo

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over de nieuwe koers van Tom Kabinet, is er veel Open Access nieuws, werkt de Google Play Music app eindelijk goed op een iPad, is het vonnis met prejudiciële vragen over het uitlenen van ebooks wederom uitgesteld en komt Bruna met een eigen ‘all you can read’ ebookdienst.

Tom Kabinet gaat zowel nieuwe als tweedehands ebooks verkopen

Nadat de rechter in januari besloot dat het doorverkopen van ebooks weliswaar (en vooralsnog) toegestaan is – maar dat Tom Kabinet geen illegale ebooks mocht verhandelen – gooide Tom Kabinet het over een andere boeg. Het aanbod van tienduizenden tweedehands titels werd dramatisch gereduceerd tot enkele tientallen, waarschijnlijk de enige titels die aantoonbaar legaal aangeschaft waren, en de site bedacht een nieuw plan om te voldoen aan de eis die de rechter stelde om te verifiëren dat een ebook uit legale bron afkomstig is.

En dat plan is eenvoudig. Vanaf afgelopen week verkoopt Tom Kabinet als reguliere ebookwinkel ‘gewoon’ ook nieuwe ebooks. Die zijn, net als bij alle ebookwinkels, afkomstig van het CB en worden voorzien van een watermerk door Tom Kabinet. Een watermerk waarmee ze dus zeker weten dat dat het een legaal gekocht ebook is want je hebt het bij hen gekocht. Heb je het ebook uit? Dan kun je het vanuit je eigen bibliotheek doorverkopen waarna de titel ook uit je account verdwijnt. Dat garandeert nog steeds niet natuurlijk dat alle exemplaren verwijderd zijn maar wel dat het 100% om een legaal exemplaar gaat dat door de eigenaar (slechts) eenmalig doorverkocht kan worden. Interessant is ook dat voor elke transactie – nieuw of tweedehands – een klein bedrag afgedragen wordt aan de auteur/rechthebbende door Tom Kabinet. Ik ben benieuwd hoe het NUV en de uitgevers hier op zullen reageren en zal, ondanks mijn beperkte interesse in Nederlandstalige ebooks, zeker binnenkort eens de nieuwe site en mogelijkheden van Tom Kabinet gaan uitproberen.

Open Access nieuws

De Nederlandse universiteiten zetten, nadat eind vorig jaar de onderhandelingen met Springer een positief resultaat opleverden, verder stappen in de gesprekken met Wiley, Sage en Oxford University Press om Open Access publiceren mogelijk te maken. In de VSNU nieuwsbrief wordt ook gemeld dat inmiddels ook in het buitenland de universiteit van Leipzig stelling genomen heeft tegen Elsevier – waar ook de Nederlandse universiteiten mee in de clinch liggen – en dat in Eindhoven het College van Bestuur besloten heeft dat scripties of proefschriften OA gepubliceerd moeten zijn, willen ze in aanmerking komen voor de Academische Jaarprijzen.

Ik neem aan dat zodra het wetsvoorstel auteurscontractenrecht definitief rond is in de Eerste Kamer, de champagne opengetrokken wordt bij de VSNU.

Google Play Music voor op de iPad

Ik heb geen idee hoeveel gebruikers/abonnees Google Play Music All Access heeft in Nederland – weinig vergeleken met Spotify schat ik in – maar die zullen net als ik wel blij zijn dat de iOS app van Play Music eindelijk beschikt is gemaakt voor de iPad. Dat gaat gepaard met een update naar het nieuwe ontwerp van Google apps waardoor ik eindelijk het idee heb van een volwaardige muziekdienst gebruik te maken. Het was mooi meegenomen de afgelopen week toen ik ziek in bed naar een muziekje wilde luisteren.

Uitspraak met prejudiciële vragen over het uitlenen van ebooks is wederom uitgesteld

Weet u het nog? De hele discussie over het wel of niet mogen uitlenen van ebooks door openbare bibliotheken onder de bestaande leenrechtexceptie? Ebooks vallen niet onder het leenrecht maar met het UsedSoft-arrest in de hand – dat een uitspraak doet over de mogelijkheid aangeschafte softwarelicenties/gebruiksrecht te verhandelen en waarmee Tom Kabinet ook haar tweedehands marktplaats voor ebooks op baseert – startte de VOB vorig jaar een proefprocedure tegen de Stichting Leenrecht om duidelijkheid te krijgen over de toepasbaarheid van het leenrecht op uitlenen van ebooks.

Op 3 september 2014 deed de Haagse rechtbank uitspraak en kondigde aan prejudiciële vragen over het uitlenen van ebooks onder het leenrecht te gaan stellen aan het Europese Hof van Justitie. De rechtbank zou 26 november 2014 de definitieve vragen gaan formuleren maar dat werd vervolgens aangehouden tot 7 januari 2015. En toen uitgesteld naar 18 februari. En afgelopen week wederom uitgesteld tot 1 april.

De impact van een dergelijke uitspraak van het Europese Hof op bibliotheken – en de boekenbranche – wereldwijd zal wellicht een rol spelen in het besluit de tijd te nemen voor het opstellen van de vragen. En ook al meen ik zelf uit een recente uitspraak van het Europese Hof te kunnen afleiden wat het antwoord gaat zijn van het HofvJEU op de vraag of uitlenen van ebooks onder het leenrecht kan vallen, de consequenties van een concreet en duidelijk antwoord zullen aanzienlijk zijn. Of 1 april de beste datum is om dergelijke belangrijke vragen op te gaan stellen, is echter maar de vraag. Maar er is natuurlijk een aanzienlijke kans dat het vonnis nogmaals aangehouden wordt.

Bruna komt met Bliyoo voor onbeperkt lezen van ebooks

Ook Bruna is van mening dat het Nederlandse publiek zit te wachten op leesabonnementen waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt ebooks (en tijdschriften) kunt lezen. Hun oplossing hiervoor is een eigen platform – genaamd Bliyoo – waarop de digitale content aangeboden zal gaan worden. De komende drie maanden wordt er een gebruikstest uitgevoerd waarbij het publiek opgeroepen wordt om hier aan deel te nemen.

Behalve dat het platform zich niet zal lenen voor downloadbare ebooks (de bezitters van de 1,4 miljoen ereaders in Nederland vallen daarmee buiten de boot), zijn er nog geen details bekend over het platform, de content of de beoogde prijs van zo’n leesabonnement. Het onderscheidende van Bliyoo zal waarschijnlijk de aanwezigheid van digitale tijdschriften zijn maar voor zowel de eMagazines als ebooks geldt dat Bruna de meerderheid van de (of zelfs alle) uitgevers nodig heeft, wil het ook echt een meerwaarde hebben. Met Elly’s Choice (VBK uitgevers) en de nog niet gelanceerde abonnementendienst van WPG Uitgevers lijkt het mij nog wel een uitdaging voor Bruna om Bliyoo voldoende content mee te kunnen geven.

Ik heb me natuurlijk wel meteen aangemeld om als testgebruiker aan de slag te gaan (maar nog niets gehoord).

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Ik geloof dat het zo langzamerhand een soort statussymbool wordt om een eigen Spotify voor e-books te beginnen…

  Reply

  • Inderdaad. En ik vind dat vooral bijzonder omdat ik me niet kan voorstellen dat er tienduizenden mensen zitten te wachten om maandelijks 8, 10 of 15 euro te betalen om ebooks op hun tablets of telefoons te gaan lezen. Ik ben een veellezer, lees Engelstalige ebooks en zelfs ik kan me er niet toe zetten om maandelijks 9 dollar neer te tellen voor Scribd als ik daar ook gewoon 1 of 2 ebooks voor kan kopen voor op mijn ereader.

   Reply

 2. Zelf heb ik ook zo mijn twijfels over de haalbaarheid van deze actie en daarom heb ik er maar een #50books vraag van gemaakt om eens te zien hoe anderen er over denken.

  Reply

  • Mits er een echt heel breed en groot aanbod is, kan ik me voorstellen dat er wel een publiek voor is maar jezelf beperken tot het lezen via een app zal een dienst zeker niet aantrekkelijk maken voor de huidige veellezers. En dat lijkt me nou net de enige doelgroep die maandelijks zou willen betalen omdat het voor hen theoretisch goedkoper zou zijn. Me dunkt dat dit lastig gaat worden voor Bruna maar wellicht dat de aanwezigheid van veel tijdschriften nog een verschil gaat maken: een soort leesportefeuille van (een breed assortiment van) actuele tijdschriften is wel typisch iets dat je op een tablet zou lezen bijv.

   Reply

 3. Het gaat in Nederland gewoon financieel niet haalbaar zijn, niet voor de aanbieder en niet voor de deelnemende uitgevers, die echt geen moer gaan verdienen bij het volume wat je op de Nederlandse markt kunt verwachten. Bovendien, met een laag digitaal marktaandeel zoals we hier hebben, zal het grootste deel van de gebruikers komen uit de groep die al e-boeken leest en zal het percentage kannibalisme relatief groot zijn. In de VS heeft digitaal een marktaandeel van 25% of meer (vooral in de fictie) en heb je een veel grotere doelgroep. Het doel is natuurlijk mensen te trekken die niet ook al e-boeken lezen, maar daarvoor is een behoorlijke marketinginspanning nodig waarvan ik zeker weet dat Bruna die niet gaat doen (en niet zou kunnen betalen, vermoed ik).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top