Ebooks prijsvergelijk: wat is de beste plek om de top vijf bestseller ebooks te kopen?

bestseller ebooks prijsvergelijkEr is veel gezegd en geschreven over de relatief hoge prijzen van Nederlandse ebooks, zeker ten opzichte van de papieren versies, als één van de redenen waarom ebooks in het verleden veelvuldig illegaal gedownload werden. In tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs maar desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers.

Of misschien begint dat nu toch langzaam te komen. Nieuwkomer Tom Kabinet voert de hoge prijzen van ebooks aan als bestaansrecht voor de tweedehands ebookmarktplaats terwijl de komst van Amazon.nl ook invloed lijkt te hebben op zowel de prijs als de perceptie ervan. Voor zover ik weet wordt er geen onderzoek gedaan naar het prijsbeleid van ebooks, laat staan dat er een prijsvergelijker te vinden is waar je gemakkelijk kunt kijken waar een Nederlands ebook het goedkoopst te krijgen is.

Reden voor mij om periodiek naar de top 5 titels te gaan kijken uit de Bestseller 60 en bij een aantal online ebookwinkels te kijken hoeveel de ebookversie daar kost. En om alvast een tipje van de sluier op te lichten: met een beetje vergelijkend winkelen kun je behoorlijk wat euro’s besparen en zeer goedkoop digitaal lezen.

De huidige top 5

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn. Dat de ebookversies ook populair zijn, is een aanname die ik wel durf te doen.

 1. Vijftig tinten grijs van E.L. James. Ongetwijfeld terug op de nummer 1 plek dankzij de film die afgelopen week in première ging. Het gaat hier dan ook om de ‘filmeditie’ van deel 1 van de trilogie;
 2. Gouden jaren van Annegreet van Bergen;
 3. De mooie voedselmachine van Giuilia Enders;
 4. Kom hier dat ik u kus van Griet op de Beeck;
 5. Leeuwentemmer van Camilla Läckberg.

De ebookwinkels

Er zijn vele ebookwinkels die Nederlandse ebooks verkopen maar ik heb me voor nu beperkt tot Bol, Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon en Tom Kabinet. De laatste is vorige week gestart als reguliere ebookwinkel waar ook nieuwe ebooks verkocht worden en ook al zijn (nog?) niet alle titels verkrijgbaar, het schetst een interessant beeld in vergelijking met de overige ebookwinkels dankzij de mogelijkheid van kopers om hun gekochte exemplaar tweedehands aan te bieden.

In tabelvorm

Vijftig tinten grijsGouden jarenDe mooie voedselmachineKom hier dat ik u kusLeeuwentemmer
Amazon.nl2,99*7,99**7,994,998,99
Bol2,9914,997,994,99***8,99
Bruna5,9914,9912,9911,9914,99
Ebook.nl5,9914,9912,9911,9914,99
Libris/Blz5,9914,9912,9911,9914,99
Tom Kabinet4,21****nvtnvt8,44 (5)*****nvt

* Amazon biedt Vijftig tinten grijs duidelijk aan tegen een actieprijs. Voor 5,99 krijg je daar zelfs de gehele trilogie in ebookvorm;
** Ook Gouden jaren wordt met een aanzienlijke korting aangeboden door Amazon. De prijs voor het papieren exemplaar is 19,99 dus met 7,99 duikt Amazon fors onder de prijs van het ebook die door de andere webshops gerekend wordt;
*** Bol hanteert kennelijk een ‘price-matching’ beleid waarbij ze hun prijzen aanpassen aan die van Amazon (op Gouden jaren na?). Het valt bij Kom hier dat ik u kus extra op omdat je bij Bol ook meteen ziet dat het papieren exemplaar 19,95 kost. En dan moet je met 4,99 voor de ebookversie wel een heel groot liefhebber van papier zijn;
**** Het is mij onduidelijk hoe Tom Kabinet hun prijzen berekent maar er wordt waarschijnlijk met een percentage gewerkt dat aan de auteur wordt doorgegeven. 4,21 is nog steeds goedkoper dan drie andere ebookwinkels;
***** Kom hier dat ik u kus is op het moment van schrijven voor 8,44 nieuw te koop maar een eerdere koper biedt een tweedehands exemplaar aan voor 5 euro. Die vermoedelijk niet gekeken heeft bij Bol of bij Amazon.nl.

Conclusies?

Uit een kleine steekproef met vijf titels kun je niet echt conclusies trekken natuurlijk maar zelfs op deze kleine schaal valt op dat Amazon.nl de laagste prijzen heeft voor alle vijf de titels. De aanname vooraf dat Amazon, net als in Amerika, met lage prijzen zou gaan stunten lijkt daarmee wel bevestigd te zijn. Hoewel 1 titel afwijkt, blijkt Bol.com precies dezelfde prijzen te hebben als Amazon voor de Nederlandse ebooks. En dat zal geen toeval zijn.

Beide ebookwinkels slaan qua prijzen een kloof met de overige ebookwinkels – Bruna, ebook.nl en Libris/Blz – die de standaardprijzen hanteren. Die drie hebben identieke prijzen voor de titels maar zijn daarmee voor alle titels de duurdere keuze. Tom Kabinet is de vreemde eend in de bijt want ze zijn goedkoper dan Bruna, ebook.nl en Libris/Blz maar weer duurder dan Amazon en Bol. Het zal interessant zijn om te zien of dit ook zo blijft als hun assortiment groeit, zowel nieuw als tweedehands.

Ben je voornemens om de top 5 bestsellers allemaal te kopen? Dan betaal je daar in de boekwinkel €87,90 voor. Lees je liever digitaal? Dan ben je bij Amazon.nl klaar voor €33,00 terwijl je bij Bruna, ebook.nl of Libris/Blz €61 mag gaan afrekenen. Interessant, nietwaar?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Beste Raymond,

  Interessant overzicht.
  Gezien missie van Tom Kabinet om e-books goedkoper te maken, zijn de prijzen bij Tom Kabinet opvallend hoog, zeker i.r.t. hun verdienmodel, waarbij ze meerdere malen kunnen verdienen aan de verkoop van een “nieuw” e-book, n.l. bij “tweede-hands” wederverkoop.
  Hanteert Tom Kabinet als reguliere ebookhandel voor “nieuwe” ebooks een hogere marge dan voor hun “tweede-hands”-aanbod? In dat geval krijgt Tom Kabinet zelf een motivatie om “tweedehands” te ontmoedigen. Begint Tom Kabinet dadelijk een rechtzaak tegen zichzelf?;-)
  Ook het door Tom Kabinet aangekondigde all-you-can-read-abonnement is als verdienmodel niet erg compatibel met “tweedehands.” Of kun je dadelijk de titels uit het all-you-can-read-abonnement bij Tom Kabinet ook nog als “tweedehands” te koop aan bieden?;-)
  P.S. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat BOL en Amazon de betreffende titels onder de CB-prijs verkopen, oftwel dat het voor hen loss-leaders zijn om marktaandeel te vergroten, net als de kiloknallers in de supermarkt. Excuses voor de vergelijking tussen boeken en producten van de bio-industrie;-)
  P.S.2 Nog een andere mogelijkheid is dat het CB voor BOL en Amazon lagere prijzen hanteert, maar daar zullen de meeste aandeelhouders van het CB niet blij mee zijn.

  Reply

  • Ik betwijfel of Tom Kabinet een hogere marge hanteert voor zichzelf, zeker als je dat vergelijkt met de ‘reguliere’ ebookwinkels die allemaal de standaardprijs van CB hanteren. Ik denk inderdaad dat Amazon, en daarmee ook Bol, onder de prijs duiken en daarmee hun marge (grotendeels of volledig) inleveren teneinde marktaandeel te krijgen of te behouden. Het is de standaardpraktijk van Amazon in alle landen waar ze gevestigd zijn dus waarom zou het hier anders zijn? Niet voor niets dat ze per kilo ebooks de goedkoopste zijn ;)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top