Een beetje blogonderhoud met de WordPress mobiele apps

wordpress ios
Gisteren kreeg de WordPress app voor iOS een update waarmee je eindelijk(!) niet meer beperkt bent tot de HTML (tekst) modus van de editor. De app gebruikt vanaf nu standaard de visual (WYSIWYG) editor waarmee een blogpost in beginsel hetzelfde eruit ziet op het scherm van je iPhone of iPad als in de browser.

wordpress ios
In beginsel klopt dat inderdaad maar de praktijk is toch een stuk weerbarstiger. Goed, je hebt nu knoppen om tekst vet en cursief te maken, of door te halen. Een link maken gaat een stuk makkelijker dan in de HTML modus en voor (genummerde) opsommingen en quotes hoef je ook niet meer te onthouden welke HTML code je moet gebruiken, maar een volwaardig alternatief voor de editor in je browser is het nog steeds niet. Dat blijkt vooral uit de mogelijkheid om nu foto’s of afbeeldingen te uploaden of te bewerken in je blogpost. Het lukt wel maar de app negeert de instellingen om de foto’s te verkleinen (of beter gezegd, verkleind weer te geven).

Nee, hoewel het waarschijnlijk als een prachtig idee klinkt om onderweg een blogpost te gaan tikken – en WordPress geeft je die suggestie graag – je moet mijns inziens echt niet willen bloggen via de app als je meer dan alleen platte tekst gebruikt met af en toe een woordje vetgedrukt en een paar opsommingen.

Maar voor even snel blogonderhoud is het perfect

Voor een nieuwe blogpost met video of afbeeldingen zijn de WordPress apps misschien minder geschikt, het wil niet zeggen dat de apps niet bijzonder handig kunnen zijn voor andere zaken.

wordpress androidBeide apps bieden namelijk wel gemakkelijk toegang tot je blogposts en de reacties. Als je de Jetpack plugin geïnstalleerd hebt (of een WordPress.com blog hebt) kun je eventueel ook nog de WordPress statistieken via de app bekijken maar alleen al het feit dat je even snel je recentste blogpost kunt controleren op tikfoutjes maakt de app al de moeite waard. Zelf gebruik ik het op mijn Android telefoon om onderweg nog even die laatste foutjes, die er altijd in blijven zitten ongeacht hoe vaak ik het doorlees, te verbeteren. Hopelijk voordat iemand het gemerkt heeft. Dat werkt gemakkelijk – ook in de HTML modus – en snel, zelfs via een trage mobiele internetverbinding.

Datzelfde geldt ook als je even snel wilt reageren op een comment die iemand heeft achtergelaten. In reacties kun je sowieso weinig opmaak kwijt en van de beperking van de beide WordPress apps heb je dus hoe dan ook weinig last.

Maar misschien ligt het aan mij en ben ik te veel gewend om te bloggen vanaf mijn pc of laptop. Blog jij wel eens vanaf je telefoon of tablet? En hoe bevalt dat?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Ik gebruik de app met name om even snel statistieken te bekijken & reacties goed te keuren of te beantwoorden. Schrijven doe ik eigenlijk altijd van af mijn MacBook Air. Maar heb ik eens een brainwave en geen laptop bij de hand, dan gebruik ik hem voor een quick draft.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top