Covers aan ebooks toevoegen mbv de Calibre ebook-editor

Een lezer vroeg: Zelf ben ik al tijden op zoek hoe ik meerdere covers aan één ebook kan toevoegen. Dat vind ik leuk omdat een nieuwe druk vaak een andere omslag kent en bovendien kan ik dan ook de achterkant van een boek toevoegen. Is dit op een makkelijke manier mogelijk?

De voorkant, de cover, vervult een belangrijke rol voor elk boek. Het is die ene afbeelding die meer moet zeggen dan de (meer dan) 1000 woorden die in het boek staan en bij papieren boeken is het vaak datgene dat de aandacht moet trekken en potentiële kopers moet overtuigen waarom je precies dat boek moet kopen. En niet het boek dat ernaast in de boekwinkel staat. Er zit dan ook veel aandacht, tijd en energie in de covers van boeken en soms zijn het echt hele kunstwerken die minstens zo memorabel zijn als de inhoud van de boeken die ze sieren. Zo heeft Terry Pratchett de Discworld bedacht maar zijn het de covers van Josh Kirby die de wereld tot leven brachten.

Bij een ebook werkt een cover niet precies hetzelfde natuurlijk. De keuze voor een ebook zal veel minder bepaald worden door de cover en in de trein is het lastig te zien welk ebook iemand leest op zijn of haar ereader. Daarentegen toont elke ereader nog wel degelijk de cover van een ebook in de bibliotheek en zie je de cover van het boek dat je leest als de ereader in de slaapstand staat. En als je juist van covers houdt, dan ben je ook niet afhankelijk van die ene cover die door de uitgever aan het ebook wordt toegevoegd. Waarom niet de Amerikaanse of juist de Engelse versie van de cover toevoegen aan jouw exemplaar? Of een nieuwe cover die bij een nieuwe (jubileum)editie hoort zonder dat je precies hetzelfde ebook opnieuw moet kopen? Of zelfs een cover toevoegen als je gekochte ebook er geen eentje bevat zoals ik helaas al enkele keren heb ondervonden?

Ebooks bewerken met Calibre

Sinds december 2013 beschikt Calibre over een eigen editor voor ebooks. Hiermee kun je ebooks in het ePub of AZW3 (Kindle) formaat bewerken mits ze niet voorzien zijn van DRM. Nederlandse ebooks, die tegenwoordig bijna allemaal voorzien zijn van een watermerkbeveiliging, kun je echter zonder problemen openen in de editor.
Een ePub bestand lijkt misschien wel één bestand te zijn maar het is feitelijk een soort zip-bestand waarin losse xhtml/css bestanden zitten, aangevuld met afbeeldingen en evt. lettertypes die gebruikt worden. Je kunt het zelfs prima vergelijken met een mini-website die uit meerdere webpagina’s en bestanden bestaat. En zoals je individuele webpagina’s kunt bewerken met een HTML-editor, kun je de bestanden in een ebook bewerken met een ebook-editor. Het vereist wel enige kennis van HTML en CSS, zeker als je aan het prutsen gaat met de opmaak, maar nieuwe pagina’s toevoegen met één afbeelding erop – een extra cover – is redelijk basaal, ook al moet je een beetje creatief worden want geen enkele editor houdt rekening met het feit dat je meerdere covers wilt gebruiken in je ebook.

Hoe voeg je een extra pagina met een cover toe?

De editor in Calibre is bedoeld om ebooks te bewerken die in de Calibre bibliotheek staan dus de eerste stap is het toevoegen van het oorspronkelijke ebook in Calibre. Het is handig om dat met een kopie te doen want mocht het toch niet helemaal goed lukken straks, dan is er nog geen man overboord omdat je de oorspronkelijke versie nog hebt. Oftewel, ga niet prutsen met je enige originele exemplaar.

calibre edit ebook
In mijn voorbeeld gebruik ik de Engelstalige versie van Calibre om een extra cover toe te voegen aan Shining Girls van Lauren Beukes. Mijn exemplaar heeft de Amerikaanse cover – die ik mooier vond – maar er is ook een UK versie. In de Calibre bibliotheek open je de editor door rechts te klikken op het ebook en dan te kiezen voor ‘Edit book’.

Vervolgens wordt het ebook geopend in de editor en zie je aan de linkerkant een groot aantal bestanden met een html of xhtml extensie in een categorie Text. Nou zou het mooi zijn als elk ePub bestand een uniforme structuur van die bestanden had maar helaas is dat niet het geval. Soms zijn ze genummerd en hebben ze duidelijke bestandsnamen maar je zult regelmatig ebooks aantreffen waar dit absoluut niet het geval is. De html of xhtml pagina’s worden simpelweg op die volgorde getoond in het ebook en dat is de enige structuur die ook vereist is.

Dat geldt in veel gevallen ook voor de pagina met de cover die in dat geval bovenaan de rij te vinden in de file browser te vinden is. Zo ook bij Shining Girls want daar staat cover.xhtml bovenaan en die bevat – niet verrassend – de coverafbeelding. Naast de bestandsnaam staat een icoontje van een boek om aan te geven dat dit bestand in de ePub als coverpagina fungeert. Dat betekent (helaas) ook dat de coverpagina niet per se bovenaan hoeft te staan dus als je een andere bestandsnaam ergens onderaan ziet staan met hetzelfde icoontje, dan is dat dus de coverpagina die altijd als eerste getoond wordt.

calibre edit ebookDe makkelijkste manier om een tweede pagina met een alternatieve cover toe te voegen is het kopiëren van de bestaande coverpagina en deze te laten verwijzen naar die andere cover. Dat gaat niet in 1 keer dus eerst rechtsklik je op de bestaande coverpagina en exporteer je deze naar een willekeurige map op je computer. Zelf geef ik dat bestand even een andere naam zodat ik zelf niet in de war raak als we het zometeen weer gaan importeren als een kopie.

calibre edit ebookIn het menu vind je de optie terug om bestanden te importeren in het ePub bestand. Hier importeer je het (x)html bestand dat je net geëxporteerd hebt maar ook het bestand met de tweede coverafbeelding. Die laatste wordt automatisch in de file browser zichtbaar onder het kopje Images.

De tweede coverpagina wordt echter automatisch onderaan de lijst met bestanden in Text toegevoegd. Dat is prima als je een afbeelding van de achterkant toevoegt maar een tweede cover moet natuurlijk na de eerste coverpagina getoond worden. Het (x)htmlbestand moet je daarom naar boven slepen tot het als tweede bestand in de file browser staat.

Staat de tweede coverpagina op de goede plek? Dan kun je dubbelklikken op de bestandsnaam om het te openen en bewerken in de editor.

calibre edit ebookIn mijn geval is nu dus altcover.xhtml geopend en is het nu letterlijk een kopie van cover.xhtml. Er staat slechts één verwijzing in naar een afbeelding – Images/cover.jpg – en dat is rechts te zien als de huidige cover van het ebook.

Zet je de cursor op de bestandsnaam, dan laat de editor automatisch alle afbeeldingen zien die in Images staan waaronder de tweede cover die net geïmporteerd is: ShiningGirlsUKcover.jpg. Met 1 klik wijzig je dus de verwijzing naar de tweede cover.

calibre edit bookEn klaar! Vergeet niet het bestand op te slaan zodat de wijzigingen ook bewaard worden maar nu heb je een ebook dat twee covers heeft. Op dezelfde manier kun je net zo veel afbeeldingen toevoegen als je maar wilt.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat een ebook weliswaar meerdere pagina’s met afbeeldingen kan bevatten maar dat er slechts één als coverpagina gezien wordt. Afhankelijk van hoe netjes het ePub-bestand is opgemaakt, de grootte van de gebruikte afbeeldingen maar ook de ereader of ereadingsoftware, kun je wisselende resultaten krijgen. Het zal in sommige gevallen dus een beetje experimenteren en uitproberen zijn.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Hoi,

  Ik ben hier ook mee bezig. Het is mij zonder extra hulp gelukt om een eigen cover in een epub te zetten. Alleen wat mij niet lukt, is de verhouding van de cover helemaal op 1 pagina te krijgen. Je ziet 1/3 van hlinks bovenin. Zelfs niet als ik bv de resolutie naar beneden haal (mijn pocketbook is 1024) en bij 800 blijft hij nog steeds deels buiten het scherm. Ook bij andere epubs geprobeerd met hetzelfde resultaat.

  Reply

 2. Hoi Raymond, Hartelijk bedankt voor alle informatie. Waar ik mee zit is het volgende; ik heb de metadata van al mijn boeken in Calibre aangepast en vooral de covers. Maar nu ik ze op mijn Kobo heb gezet staan er gewoon de oude covers weer op. Wat doe ik verkeerd? Groetjes, San

  Reply

 3. Beste Raymond,
  Ik weet niet of mijn vraag hier op zijn plaats staat, maar ik vind er niet onmiddellijk iets van terug op je vakblog. En ik ben nog een leek, en Calibre’s mogelijkheden zijn blijkbaar enorm, ik vind niet waar ik de aanpassing kan doen. Als ik boeken bewerk in Calibre, worden de verschillende onderdelen apart opgeslagen in een nieuwe map. In die map, die trouwens automatisch genummerd wordt is een apart bestand voor de metadata, voor de cover en voor de epub. Is het mogelijk om alles te beperken tot 1 bestand, de epub? En hoe kan ik de automatische nummering uitzetten? Kan u me eventueel verder helpen? Hartelijk dank.

  Reply

  • Dag Sofie,

   De mappen, de nummering en het feit dat er meerdere bestanden worden aangemaakt maken allemaal onderdeel uit van de interne werking van Calibre zelf. De mappenstructuur is namelijk de wijze waarop de bibliotheek in Calibre werkt en het is simpelweg niet bedoeld om zelf aan te (kunnen) passen. De ene epub bevat overigens alle bestanden van het ebook zelf (inclusief cover) en je kunt – moet dus – die epub kopieren naar een eigen mappenstructuur als je een bibliotheek wilt maken waarbij je zelf bepaalt hoe de mappenstructuur er uit ziet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top