YouTube video’s in een afspeellijst delen zonder ze te koppelen aan je Google-account

youtube afspeellijstNatuurlijk kun je heel eenvoudig individuele YouTube video’s rechtstreeks delen via mail of social media door er naar te linken. Wil je echter meerdere video’s delen, dan zul je ook meerdere links moeten gebruiken en hoewel dat in een mailtje geen probleem is, wordt dat wat lastiger in een tweet of Facebook bericht.

Al lange tijd beschikt YouTube over de mogelijkheid om afspeellijsten (playlists) aan te maken. Die zijn bedoeld zodat je een aantal video’s naar keus bij elkaar kunt zetten om ze bijvoorbeeld later nog eens te kijken. Maar je kunt een afspeellijst ook met een eigen link delen zodat je anderen naar meerdere video’s kunt laten kijken in een vooraf bepaalde volgorde. YouTube promoot het gebruik van afspeellijsten vooral als je zelf video’s uploadt naar je eigen kanaal en het is nog eens gunstig voor de terugvindbaarheid van je kanaal in Google aangezien Google afspeellijsten voorrang geeft boven losse video’s. Er heeft immers iemand tijd en energie gestoken in het maken van een selectie van video’s die op één of andere manier bij elkaar horen.

Dat is allemaal leuk en aardig als je zelfgemaakte video’s wilt promoten en delen in de hoop dat mensen een bezoekje aan je YouTube kanaal gaan brengen maar het is wat minder praktisch als je een selectie van andermans video’s wilt delen. Je moet dan voor elke selectie een afspeellijst aanmaken in je eigen account voordat je een link kunt aanmaken om deze afspeellijst te delen. Niet alleen kan dat een lange rij aan afspeellijsten in je account opleveren – die je niet kunt verwijderen want anders werkt de link ook niet meer – maar iedereen die een gedeelde afspeellijst aanklikt ziet dat jouw account die gedeeld heeft en dat wil je wellicht niet als je je YouTube-account vooral privé gebruikt om je verzameling kattenvideo’s bij te houden.

Maak een niet gekoppelde afspeellijst

Gelukkig heeft YouTube de mogelijkheid om middels een aangepaste URL meerdere video’s achter elkaar in een afspeellijst af te spelen zonder dat die afspeellijst gekoppeld hoeft te zijn aan een Google/YouTube-account. Dat is een eenvoudige URL waarbij simpelweg alle video’s met hun eigen unieke ID codes, gescheiden door komma’s, afgespeeld worden.

http://www.youtube.com/watch_videos?video_ids=ID1,ID2,ID3,ID4,ID5 enz

Die video ID’s van YouTube video’s vind je terug in de rechtstreekse URL’s. Zoals bijvoorbeeld:

  • https://www.youtube.com/watch?v=ZduDvIBu3EU
  • https://www.youtube.com/watch?v=tKiLGysBO7U
  • https://www.youtube.com/watch?v=BciOfJsqh7M

Dat levert dan de volgende URL op:

http://www.youtube.com/watch_videos?video_ids=ZduDvIBu3EU,tKiLGysBO7U,BciOfJsqh7M

Je krijgt dan op YouTube een naamloze afspeellijst te zien die verder precies hetzelfde is als een reguliere afspeellijst:

youtube afspeellijstJe kunt je echter niet rechtstreeks abonneren op deze afspeellijst hoewel je met een kleine omweg wel een niet-gekoppelde afspeellijst kunt kopiëren naar je eigen account. Ook het embedden van een niet-gekoppelde afspeellijst op een blog of website kan niet rechtstreeks maar aangezien YouTube voor elke afspeellijst een unieke lijst ID genereert, kun je de standaard embedcode van (reguliere) afspeellijsten ook eenvoudig aanpassen.

In bovenstaand voorbeeld zie je in de adresbalk van YouTube “https://www.youtube.com/watch?v=ZduDvIBu3EU&list=TLLFOH3y6Y-_0” staan. Vul die afspeellijst ID in de embedcode hieronder en je kunt ook niet-gekoppelde afspeellijsten gewoon embedden.

<iframe width="700" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/videoseries?list=afspeellijstID" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Getipt door Digital Inspiration

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top