Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de maart 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels maar bestaat er (nog) geen prijsvergelijker voor ebooks waar je gemakkelijk kunt kijken bij welke ebookwinkel je voor de laagste prijs terecht kunt.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn.

 1. Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk;
 2. Magdalena van Maarten ‘t Hart;
 3. Hoe word je 100? van William Cortvriendt;
 4. Gouden jaren van Annegreet van Bergen;
 5. De mooie voedselmachine van Giuilia Enders.

De best verkopende top 5 boeken wordt echter een top 4 van bestseller ebooks want Hoe word je 100? is niet te koop als ebook.

De ebookwinkels

De vorige keer heb ik me beperkt tot Bol, Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Tom Kabinet. Daar komen vanaf nu Google Play Books en Kobobooks.nl bij.

In tabelvorm

Dit kan niet waar zijnMagdalenaHoe word je 100?Gouden jarenDe mooie voedselmachine
Amazon14,99*10,19**nvt14,998,99***
Bol14,9914,99nvt7,99****8,99
Bruna14,9914,99nvt14,9912,99
Ebook.nl14,9914,99nvt14,9912,99
Google Play14,9910,19nvt14,9912,99
Kobobooks14,9910,19nvt14,998,99
Libris/Blz14,9914,99nvt14,9912,99
Tom Kabinetnvt10,55*****nvtnvtnvt

* Dit kan niet waar zijn is een fonkelnieuwe titel die natuurlijk ook veel media-aandacht heeft gekregen. Dat zal ongetwijfeld een rol spelen in de prijsstelling want het is de enige titel die werkelijk overal voor precies dezelfde prijs verkocht wordt. Overigens kost het papieren exemplaar €19,99 en ben je dus (tijdelijk?) maar nauwelijks goedkoper uit met de ebookversie;

** Magdalena is de nieuwe titel van Maarten ‘t Hart maar dat betekent niet dat de prijs van het ebook, net als de titel van Joris Luyendijk, overal hetzelfde is. Zowel bij Amazon, Google Play, Kobobooks en Tom Kabinet bespaar je ruim 4 euro wat met een prijs voor het papieren exemplaar van €19,99 toch een leuk voordeeltje oplevert voor de kopers van het digitale exemplaar;

*** Bij de De mooie voedselmachine zie je behoorlijk grote onderlinge verschillen qua prijs maar kun je de prijzen ook vergelijken met die van anderhalve week geleden toen ik de eerste prijsvergelijking maakte. Toen kostte het ebook eveneens €12,99 bij de meeste ebookwinkels maar kon je de titel bij Amazon.nl en Bol voor €7,99 vinden. Daar is deze week dus een euro bovenop gekomen en €8,99 is dezelfde prijs die Kobobooks hanteert;

**** Met Gouden Jaren ontstaat hetzelfde interessante beeld. Bij Bol kun je deze ebooktitel voor €7,99 aanschaffen terwijl je er elders €14,99 voor moet neertellen. Anderhalve week geleden was dezelfde titel echter bij Bol ook €14,99 terwijl het toen Amazon.nl was waar je Gouden Jaren voor €7,99 kon vinden. Oftewel, bij Amazon is de titel 7 euro duurder geworden terwijl die bij Bol nu 7 euro goedkoper is. Het lijkt er op dat uitgever Atlas Contact aan het experimenteren is met prijsbeleid bij de verschillende ebookwinkels. Schrale troost overigens als je dat ebook vorige week bij Bol of deze week bij Amazon.nl gekocht hebt ;)

***** Bij Tom Kabinet gaat het om een nieuw exemplaar van Magdalena en is er (nog) geen tweedehands exemplaar beschikbaar. De prijs ligt waarschijnlijk iets hoger dan bij Amazon, Google Play Books en Kobobooks omdat zij een klein bedrag doorgeven aan de auteur. Het is overigens de enige titel van de vier bestseller ebooks die bij Tom Kabinet te vinden is.

Conclusies?

De vorige keer bleken Bol en Amazon.nl – op 1 titel na – exact dezelfde prijzen te hanteren voor de bestseller ebooks. Dat is deze keer niet het geval want Magdalena is ruim 30% goedkoper bij Amazon. Heel bijzonder is dat de beide ebookwinkels stuivertje gewisseld hebben met de prijs voor Gouden Jaren. Was die eerst (ook) fors goedkoper bij Amazon.nl, nu is het Bol waar je met een flink voordeel je slag kunt slaan.

Dat er geen enkel verschil is in de prijzen van ebooks tussen Bruna, Ebook.nl, Libris/Blz wordt ook nu weer bevestigd. Ze hanteren de ‘standaardprijs’ en daarmee valt er bij deze ebookwinkels geen echt voordeel te behalen.

Kobobooks heeft wel precies dezelfde prijzen als Amazon.nl waaruit je zou kunnen concluderen dat de Nederlandse uitgevers dezelfde prijzen doorgeven aan de buitenlandse ebookwinkels. Dat klopt echter niet helemaal want voor De Mooie Voedselmachine betaal je bij Google Play Books toch echt dezelfde hogere prijs als bij Bruna, Ebook.nl en Libris/Blz. Geen idee of dat aan Google Play Books of aan uitgever Luitingh-Sijthoff ligt.

Wil je alle bestsellers aanschaffen? Dan kosten de vier titels – die ook als ebook verkrijgbaar zijn – €77,92 in de boekwinkel. Voor de vier ebooks betaal je met €46,96 het minste bij Bol en het meeste (€57,96) bij Bruna, Ebook.nl en Libris/Blz. En dat scheelt toch weer 11 euro.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. Om even in te haken op de intro, “[er] bestaat (…) (nog) geen prijsvergelijker voor ebooks waar je gemakkelijk kunt kijken bij welke ebookwinkel je voor de laagste prijs terecht kunt. ”

  Dat klopt niet helemaal :) Op http://www.boogsy.nl kun je eenvoudig de prijs vergelijken. Zo heb ik net inderdaad gezien dat Joris Luyendijk’s “Dit kan niet waar zijn” overal even duur is. Zoals je terecht opmerkt, willen prijzen van (andere) ebooks toch regelmatig verschillen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan versie 2.0 van de ebook prijsvergelijker. Daarin zal ook een prijsgrafiek te zien zijn. Daar kun je zien dat prijzen – gelukkig – fluctueren. Een voorbeeld kun je vinden @ https://twitter.com/boogsy_nl/status/574662191477047296 Wat de grafiek in elk geval laat zien: je kunt er niet van op aan dat een ebook alleen zal dalen in prijs: de prijs kan zomaar weer omhoog gaan (zoals Stalker, van Kepler, onlangs bij Bol.com van 7,99 naar 14,99 ging).

  Absoluut eens met je slotopmerking: het vergelijken van de prijzen van ebooks loont dubbel en dwars! Zie ook mijn wekelijkse blogs @ https://www.boogsy.nl/blog waar deze week 42% voordeel uit volgt.

  Reply

  • Had ik de (nog) niet voor niets tussen haakjes gezet :)

   Maar dat ziet er goed uit en zeker met de grafiek van het prijsverloop voegt het ook echt wat toe. Ik hoop dat je nog meer historische gegevens bewaart want bijvoorbeeld na een paar jaren kunnen kijken hoe de gemiddelde prijs van een ebook zich ontwikkeld heeft, zou ik heel erg interessant vinden.

   Ik vind zelf aspecten als gemiddelde prijs, de verhouding van de prijs van de ebookversie tov de papieren versie en speculeren over waarom de prijzen – zoals deze keer – ineens stuivertje wisselen van een titel bij Bol en Amazon, boeiend genoeg om er over te blijven schrijven maar zal met plezier mijn intro aanpassen en verwijzen naar Boogsy. Een mooi initiatief!

   Reply

 2. Dank! Historische data blijft bewaard, maar gaat op dit moment pas terug tot oktober/november vorig jaar.

  Wat betreft een verklaring voor de prijsfluctuaties: misschien heb je eind vorig jaar meegekregen dat na de zomervakantie ineens prijzen omhoog gingen (van vrijetijdsproducten in het algemeen) en verkopers rond de feestdagen ineens “spectaculaire aanbiedingen” deden. Lees: de prijs werd hersteld naar het normale niveau. Dank voor deze sigaar uit eigen doos!

  Mocht je een concreet idee hebben voor een vergelijking, dan denk ik graag mee over het ebook-gedeelte ervan (van de papieren uitgaves heb ik natuurlijk geen data).

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top