Afbeeldingen zoeken: Life of Pix

pexels

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:

Life of Pix

life of pixFree high-resolution photos. No copyright restrictions. Dat is het idee achter Life of Pix waar (amateur)fotograaf Leeroy in mei 2014 mee begon. Elke week worden er nieuwe (originele) foto’s geplaatst die inmiddels afkomstig zijn van meerdere fotografen.Iedereen kan foto’s aanleveren bij Life of Pix en degene die aan de (verder niet vermelde kwaliteitscriteria) voldoen, kunnen dan geplaatst worden. Net als bij diverse andere stockfotosites zit daar de gedachte achter dat het vrij beschikbaar maken van goede foto’s ook bijdraagt aan de bekendheid van de fotograaf die ze aanlevert, maar dat is gezien de kwaliteit van de foto’s die op Life of Pix te vinden zijn ook niet meer dan logisch.

Wat mag je met de foto’s?

De foto’s zijn door de fotografen gedoneerd aan het publiek domein via een Creative Commons Zero (CC0) verklaring. Dat wil zeggen dat de rechthebbende (de fotograaf) al zijn of haar rechten opgeeft, voor zover mogelijk, en deze dus niet meer zal handhaven. Het betekent ook dat je alle foto’s van Life of Pix mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik.

Er is zelfs geen naamsvermelding nodig, iets dat je met de reguliere Creative Commons licenties wel altijd moet doen. Dat is wel een beetje vreemd eigenlijk aangezien de zichtbaarheid van de fotograaf een rol speelt bij het verkrijgen van de foto’s – een Creative Commons Naamsvermelding licentie had meer voor de hand gelegen – maar het maakt het uiteindelijk wel aantrekkelijker voor gebruikers: je mag doen en laten met de foto’s wat je wil.

Wat biedt Life of Pix en hoe vind je het terug?

Ook al staat er ‘weekly’ bovenaan, de praktijk is dat er meestal 10 tot 14 dagen tussen de updates zitten. Dan worden er tien nieuwe foto’s toegevoegd aan de voorpagina van de site. De foto’s krijgen allemaal een naam mee en zijn voorzien van social media buttons waarmee je ze kunt delen via Twitter, Facebook, Google+ en Pinterest. Download je ze, dan krijg je ook (nog een keer) een scherm waarmee je aangemoedigd wordt de foto te delen via 1 van deze socialmedianetwerken.

2015_03_ Life of Pix-free-stock-photos-food-fries-street-food-sauce-forks-cornet-BXL-Sarah-BabineauDe bestandsnaam van de foto is voorzien van een omschrijving in trefwoorden en de naam van de fotograaf – de bovenstaande foto heet 2015_03_Life-of-Pix-free-stock-photos-food-fries-street-food-sauce-forks-cornet-BXL-Sarah-Babineau.jpg – maar hoewel dat bijzonder handig is voor gebruikers om gedownloade foto’s later terug te vinden op hun harde schijf, doet Life of Pix verder niets met de trefwoorden. Je kunt dus niet zoeken op de site naar een foto over een bepaald onderwerp of dat een specifiek iets afbeeldt.

De meeste foto’s zijn opgenomen in 12 categorieën die je in de Gallery kunt terugvinden. Zoek je een foto in bijv. de categorie food of people, dan kan het helpen om alleen die categorieën door te bladeren maar ze zijn zo generiek dat het weinig toevoegt mijns inziens.

Op de voorpagina is te zien dat er inmiddels 37 pagina’s met foto’s te vinden zijn. Alle 370 foto’s bekijken zal even duren maar het zijn wel uitstekende foto’s die je ook gemakkelijk kunt downloaden voor als je ze in de toekomst wilt gaan gebruiken. Juist het feit dat de naam van de bestanden de trefwoorden bevat zorgt er voor dat je de foto’s van Life of Pix gemakkelijk terug kunt vinden als je bijvoorbeeld volgend jaar ineens een foto over een patatje met mayonaise nodig hebt. Heb je ze allemaal bekeken, dan kun je via de Facebook-pagina van de site zien wanneer er nieuwe foto’s toegevoegd zijn.

Ook al hoef je met deze foto’s niet aan naamsvermelding te doen, de reden dat de fotografen de foto’s delen – en hun naam ook in de bestandsnaam staat – is dat ze wel graag zichtbaar willen zijn als de maker van de foto’s. Als je dus de mogelijkheid hebt, zet dan gewoon de naam erbij als je een foto van Life of Pix gebruikt op je site of blog. Al was het maar om zelf te weten waar een foto vandaan komt mocht je ooit nog eens moet aantonen dat je een foto correct gebruikt hebt. En wie weet help je ook je eigen lezers weer aan een handige site met vrij te gebruiken foto’s, precies zoals Life of Pix zelf ook doet.

@foto van Sarah Babineau via Life of Pix (CC0)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top