Boekenplog: De Bibliotheek op het station (Haarlem)

Reis je vaak in de spits met de trein dan is een lidmaatschap van de Bibliotheek op het station in Haarlem iets voor jou. Het is de allereerste Bibliotheek in Europa op een treinstation. De Bibliotheek is ingericht op snelle service en heeft een zeer actuele collectie: veel in de media besproken titels en top 60 titels zijn ruim voorradig. Er zijn tijdschriften en kranten, waarvan een deel kan worden geleend.

Aangezien ik zelf veel met de trein reis, was ik natuurlijk erg nieuwsgierig naar de eerste (en voorlopig enige) Bibliotheek op het station van Haarlem. Het idee achter de Stationsbibliotheken is dat je (vooral) populaire titels snel en makkelijk kunt lenen, en die in de toekomst ook bij andere Stationsbibliotheken in te leveren zijn. Voor nu echter moest ik dus erg vroeg afreizen naar Haarlem om daar de eerste Bibliotheek op het station te bewonderen. De openingstijden zijn namelijk ook afgestemd op de forenzen en aangezien ik niet tussen 16.00 en 19.00 wilde komen, moest ik dus in het blok van 7.30 tot 9.30 een kijkje gaan nemen.

Bibliotheek op het station Haarlem
Bibliotheek op het station Haarlem

Op het station van Haarlem wordt al snel duidelijk waar de bibliotheek te vinden is. Ik stop mijn ereader terug in mijn rugzak en ga een kijkje nemen. Het lijkt behoorlijk druk te zijn binnen, ook al is het nog maar half 9 ‘s-ochtends.

Bibliotheek op het station Haarlem

Ah, daar is de ingang. Een lange rij met boekenliefhebbers lijkt me voor te zijn maar dat blijkt mee (tegen?) te vallen. Ik had even niet gedacht aan de provinciale verkiezingen vandaag en de Bibliotheek op het station is één van de stembureau’s.

Bibliotheek op het station Haarlem

Alle uitleenbare boeken zijn op tafels en in kleine kasten terug te vinden zoals je dat ook in boekwinkels aantreft. Het achterste deel is vandaag dus ingericht als stembureau inclusief drie stemhokjes. Als ik het goed gezien heb, is dat normaliter het deel waar je de kranten en tijdschriften terug kunt vinden.

Bibliotheek op het station Haarlem

Meteen achter de ingang staan een kleine inlever- en uitleenbalie waar je snel de boeken kunt inleveren of uitlenen. De RFID-chips in tijdschriften zijn te kwetsbaar en die moeten in een mapje uitgeleend worden. Mapjes die er wat sneu bijbengelen aan de linkerkant.

Bibliotheek op het station Haarlem

En de ingeleverde boeken? Die zet je in het rek zodat anderen de boeken snel weer terug kunnen vinden.

Bibliotheek op het station Haarlem

Ah, meteen om het hoekje staat een wat grotere inlever- en uitleenbalie. Wel zo prettig om niet minutenlang te moeten wachten terwijl je trein op punt van vertrekken staat.

Bibliotheek op het station Haarlem

Genoeg interessante titels te vinden! Het lijkt echt wel een boekhandel waar je de boeken kunt lenen ipv kopen.

Bibliotheek op het station Haarlem

Maar het blijft toch echt een bibliotheek. Vier (Apple) cataloguspc’s om het aanbod van alle vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland – waar de Bibliotheek op het station er één van is – te bekijken. En er is zelfs gratis wifi.

Bibliotheek op het station Haarlem

Geen bibliotheek is compleet zonder een informatiebalie natuurlijk.

Bibliotheek op het station Haarlem

Romantiek en literatuur heeft een eigen plek gekregen. Met een paar stoelen erbij voor de reiziger die een treintje later kan nemen.

Bibliotheek op het station Haarlem

Thuis, Ik, Werk. Of Ik Werk Thuis? Maar dan kun je geen boeken lenen op het station. Hele handige rubrieknamen vind ik het niet eigenlijk. Wat is er ook alweer mis met de boeken op alfabetische volgorde van de auteursnamen in de kasten te zetten?

Bibliotheek op het station Haarlem

Die vraag kan echter eventjes niet beantwoord worden.

Bibliotheek op het station Haarlem

De (Europese) stripverhalen mogen wel apart staan natuurlijk. Zeker als ze graphic novels heten. Ook de spannende boeken ontbreken niet.

Bibliotheek op het station Haarlem

Met een laatste blik op de ‘achteringang’ neem ik afscheid van de Stationsbibliotheek. Het idee om op een laagdrempelige manier populaire boeken uit te lenen aan treinreizigers spreekt me in elk geval heel erg aan hoewel ik het jammer vind dat dit initiatief na 3,5 jaar nog steeds geen navolging heeft gekregen op andere stations. Op station Deventer bijvoorbeeld staat op dit moment een grote ruimte te huur en van mij mag daar wel de tweede Stationsbibliotheek in komen.

De combinatie van de vele monumentale stationsgebouwen en de bibliotheek is bijna een garantie voor een bijzondere boekenplek. En daar kun je er niet genoeg van hebben.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (26) Write a comment

 1. Jeetje, dat je de verkiezingen vergeten was! Hahahaha.
  Dat wordt nog een keer langsgaan om te zien wat nu werkelijk de belangstelling is.
  Het ziet er super aantrekkelijk uit. En ik kan me indenken voor snel even een boek mee dat je geen hele duidelijke categoriën nodig hebt maar dat het meer zoals in de Bruna of Ako is, waar zien is meenemen geldt.
  Erg leuk plog (of was het nou flog?).

  Reply

  • Nou ik was de verkiezingen niet zo zeer vergeten maar wel dat bibliotheken bijna altijd stembureau’s zijn dan :)

   Ik had zelf ook heel erg de associatie met een Bruna of Ako, juist omdat die ook veel op stations te vinden zijn. Qua inrichting en presentatie zou het helemaal niet erg zijn inderdaad om die categorieën los te laten. Maar ja, wij bibliothecarissen willen toch wel een structuurtje inbouwen natuurlijk ;)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top