Je eigen mp3’s in OneDrive linken met en afspelen in Groove

xbox music
Inmiddels ben ik het overzicht al een beetje kwijt, zo veel muziekdiensten zijn er tegenwoordig. De bekendste (en waarschijnlijk grootste) is Spotify maar je hebt ook nog (o.a.) Deezer, Google Play Music All Access, Rdio, Grooveshark, Napster, Sony’s Music Unlimited en Xbox Music van Microsoft. Die met elkaar concurreren voor een beetje marktaandeel en elkaar ook weer van de markt verdrijven. Zo verdween Ziggo Muziek vorig jaar al weer van het toneel en kondigde Sony recentelijk aan te gaan stoppen met Music Unlimited. Daarentegen komt Apple juist weer met een eigen muziekdienst en is de strijd zeker nog niet gestreden om de muziekliefhebbers aan zich te binden.

Er zijn veel overeenkomsten tussen al deze diensten – ze hebben allemaal miljoenen muzieknummers voor gemiddeld zo’n tientje per maand – maar toch probeert elke muziekdienst te onderscheiden. Spotify focust zich meer dan de anderen op de afspeellijsten – het ontdekken van nieuwe muziek – en is met enkele beperkingen ook te gebruiken als je niet betaalt. Sony en Microsoft richten zich op de (gebruikers van hun) smartphones en consoles die ze verkopen en Apple zal ongetwijfeld hun nieuwe muziekdienst grotendeels beperken tot de Apple apparaten. Voor alle drie geldt dat je hun diensten niet gratis kunt gebruiken. Google pakt het weer anders aan want Play Music is in eerste instantie bedoeld om de bij Google gekochte muziek af te kunnen spelen maar heeft ook de mogelijkheid om (gratis) tot 50.000 eigen mp3’s te kunnen uploaden en af te spelen via internet of 1 van de apps. Het Play Music All Access abonnement voegt daar de toegang tot zo’n 20 miljoen muzieknummers aan toe.

Xbox Music (nu Groove)

Zoals al gezegd richt Xbox Music zich als muziekdienst op klanten die al stevig in het Microsoft ecosysteem van software en hardware zitten. De app is standaard geïnstalleerd op de Xbox consoles, Windows 8.1 en Windows Phone 8(.1) en tot vorig jaar kun je ook gratis naar muziek luisteren. Dat is nu niet meer zo en verwijst Microsoft je naar een Music Pass, het abonnement dat je 10 euro per maand kost.

Eind vorig jaar liet Microsoft weten dat ze toch de mogelijkheid terug gingen brengen om gratis naar muziek te luisteren met Xbox Music (nu Groove) door een met Play Music vergelijkbare mogelijkheid te introduceren om eigen mp3’s af te kunnen spelen. Niet door ze te uploaden maar door je collectie mp3’s te plaatsen in Microsoft’s cloudopslagdienst OneDrive en deze te linken met Groove.

Genoeg ruimte in OneDrive? Dan kun je nu aan de gang

Sinds deze week kun je aan de slag om je mp3’s in OneDrive te zetten. Als je genoeg ruimte beschikbaar hebt om je muziekcollectie daar op te slaan, natuurlijk. Voor de rest ben je met enkele klikken klaar gelukkig.

1. Ga naar music.xbox.com/onedrive om de map ‘Music’ aan te maken in je OneDrive
Na inloggen met je Microsoft-account (hetzelfde als je voor OneDrive gebruikt) en klikken op ‘Get started’ opent je OneDrive in de browser in een nieuw aangemaakte ‘Music’ map.

xbox music
2. Uploaden/synchroniseren van je mp3’s
Ik had me vier maanden geleden al voorbereid door de map handmatig aan te maken en te vullen met mp3’s maar je snapt vast wel dat de map bij jou leeg zal zijn en je die kunt vullen met je eigen mp3’s.

3. Ga terug naar music.xbox.com
Heb je enkele mp3’s in OneDrive staan? Dan kun je nu zien wat Xbox Music er van gemaakt heeft onder Collection. Afspelen maar!

xbox music

Handig maar hou wel wel rekening met de beperkingen

Gratis je eigen mp3’s kunnen beluisteren via een muziekdienst is natuurlijk erg handig maar de focus van Xbox Music blijft op hun eigen platformen liggen. Dat betekent dat de mp3’s uit OneDrive wel via de Xbox Music apps voor Xbox 360, Xbox One, Windows Phone 8.1 en natuurlijk het web te beluisteren zijn, maar niet via de iOS en Android apps.

Ook al werkt de koppeling tussen OneDrive en Xbox Music uitstekend, je zult wel alle mp3’s moeten opslaan in je OneDrive en dat zal snel tientallen gigabytes kunnen kosten. Microsoft geeft alle bezitters van een Music Pass een extra 100GB opslagruimte voor hun OneDrive account maar de gratis gebruikers zullen het moeten doen met de ruimte die ze al hebben.

En hoe keurig heb je al je mp3’s voorzien van de correcte id3 tags? Dat is de metadata die meegegeven is aan het mp3-bestand en die de informatie over titel, artiest, album enz bevat. In tegenstelling tot bij Google Play Music kun je deze gegevens niet aanpassen in Xbox Music en moet dat per se in het bestand zelf gebeuren. Dat kan door in de Verkenner (in Windows) te rechtsklikken op de mp3 en te kiezen voor de Eigenschappen. Zijn die gegevens niet (correct) ingevuld, dan worden ze ook niet (correct) getoond in Xbox Music en heb je naamloze nummers van naamloze artiesten. Wil je de tags van vele mp3-bestanden bewerken, dan kun je eigenlijk niet zonder Mp3tag editor. Eveneens gratis maar niet de meest gebruiksvriendelijke software helaas.

Heb je dit gedaan – of kan het je niks schelen – dan is het wel een prima manier om je eigen muziek op je Windows Phone telefoon, via het web of op je Xbox console af te spelen.

  • Update 12 juli 2015: Met ingang van 9 juli wordt de in OneDrive opgeslagen muziek ook gestreamd naar de iOS en Android apps van Xbox Music.
  • Update 7 januari 2018: Microsoft is per 1 januari 2018 gestopt met de muziekdienst Groove (voorheen Xbox Music) maar de bovenstaande methode om via de apps je eigen muziek te streamen vanaf OneDrive blijft functioneren.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top