Laat je stem horen en vul de enquête in over auteursrechtkwesties bij digitaal onderwijsmateriaal

auteursrechtkwestiesOok in het onderwijs loop je regelmatig tegen de grenzen aan van wat er auteursrechtelijk gezien wel en niet mag. In Nederland is er weliswaar een beperking opgenomen in de Auteurswet (in artikel 16) – die meldt dat ‘verveelvuldiging of openbaarmaking van gedeelten’ van auteursrechtelijk beschermde werken ter toelichting van het onderwijs geen inbreuk vormt op het auteursrecht – maar die houdt geen rekening met werkvormen in het onderwijs, nieuwe onderwijsvormen en hoe materiaal sowieso gebruikt wordt door docenten en onderzoekers. Er moet nog steeds een vergoeding betaald worden voor dat gebruik van die ‘gedeelten’ van werken en wil je langere delen overnemen, dan heb je nog niks aan die wettelijke uitzondering.

Daarnaast is er wel het een en ander geregeld voor boeken en artikelen maar wordt het een stuk lastiger als je foto’s, video’s of andere soorten werken in je onderwijs wilt gebruiken. Om nog maar niet te spreken als je opleiding samenwerkt met andere onderwijsinstellingen in binnen- of buitenland en het gegeven onderwijs buiten de muren van de eigen instelling aangeboden wordt.

De Public Policy and Management Institute (PPMI) organiseert namens het European Commission’s Directorate-General for Education and Culture (DG EAC) een onderzoek naar de impact van het huidige Europese auteursrechtenbeleid op het digitale onderwijs(materiaal). Welke auteursrechtkwesties spelen er? Waar wringt het voor de bibliotheken, docenten en onderwijsinstellingen en waar zou het beter moeten voor de auteursrechthebbenden (de auteurs en uitgevers van studiemateriaal)?

We are conducting an assessment of the impact of the current European copyright framework on digital education. The questions which are asked in the survey include the functionality of the current copyright framework, challenges faced by both copyright holders and users of copyrighted works, and ideas for improvement of the current copyright rules applied to digital education.

De PPMI richt zich met deze enquête op een brede doelgroep, zolang die maar enige affiniteit met onderwijs en/of auteursrecht heeft:

 • Administrators of educational institutions or libraries.
 • Educational businesses, including publishers.
 • Researchers and consultants active in the field of digital education and/ or copyright.
 • Government / public authorities.
 • Trade unions and business associations.
 • Non-governmental and civil society organisations in the field of digital education and/ or copyright.
 • Copyright protection agencies and collective management organisations.
 • Copyright owners and authors of copyrighted works.
 • Libraries and archives.
 • Other types of stakeholders interested in the topic.

Oftewel, heb je ervaring met dit onderwerp of een mening hierover? Vul dan de vragenlijst in en licht je antwoorden, waar mogelijk en nodig, zo uitgebreid mogelijk toe. Alle vragen zijn in relatief eenvoudig Engels opgesteld en het juridische jargon wordt zoveel mogelijk vermeden.

Zeker voor de Auteursrechten Informatie Punten van de hoger onderwijsinstellingen is dit een uitgelezen kans om te laten weten hoe het auteursrecht en onderwijs/onderzoek beter op elkaar kunnen aansluiten.

Getipt door Erna Winters, afbeelding via Pixabay CC0

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top