Boekenplog: H. de Vries Boeken

Na een bezoek gebracht te hebben aan de Bibliotheek op het station en de Bibliotheek Haarlem, stond er nog een bijzondere boekenplek in Haarlem op mijn lijstje. Eentje die ik echt niet mocht missen volgens velen en dus ging ik op zoek naar de Gedempte Oude Gracht waar H. de Vries Boeken zit.

H. de Vries Boeken Haarlem

Die straat had ik gelukkig al snel gevonden maar het bijzondere van deze boekwinkel blijkt al meteen aan de buitenkant. Deze foto maakte ik namelijk in de zijstraat van de Gedempte Oude Gracht. Ik was echter nog niet klaar met het fotograferen van de buitengevel(s) van H. de Vries Boeken.

H. de Vries Boeken Haarlem

Want de linkerkant is weliswaar een ander pand maar nog steeds dezelfde boekwinkel …

H. de Vries Boeken Haarlem

En ga je dan links de hoek om, terug naar de Oude Gedempte Gracht, dan gaat het gewoon door met deze boekwinkel! Kun je op drie plekken de winkel in?

H. de Vries Boeken Haarlem
H. de Vries Boeken Haarlem

Meer zelfs want de “hoofdingang” blijkt toch echt in de zijstraat te zitten aan de andere kant. Alsof er drie of vier gelijknamige boekwinkels op 1 plek in elkaar zijn geschoven.

H. de Vries Boeken Haarlem

Ik moest nog even mijn nieuwsgierigheid bedwingen want ik was te vroeg. Om 10.00 kon ik echter wel eindelijk naar binnen! Waar een eerste selectie van boeken je al meteen opwacht onder een kroonluchter.

H. de Vries Boeken Haarlem

De boekwinkel blijkt dus te bestaan uit meerdere winkelpandjes – vijf stuks zelfs lees ik later op hun website – waardoor je ook hele verschillende ruimtes binnen in 1 winkel te vinden zijn. Achter de ruime entree vol met boeken kijk je uit op een iets lager gelegen deel waar zo te zien de kinder- en jeugdboeken staan.

H. de Vries Boeken Haarlem

Als ik hier ga zitten lezen wil ik nooit meer weg vrees ik.

H. de Vries Boeken Haarlem

Het is dat ik de meeste boeken van Roald Dahl en Paul van Loon al heb want anders had alleen de knuffel van Dolfje Weerwolfje me al overtuigd ze te kopen. Het was me nog niet eens opgevallen maar nu pas zie ik dat de oorspronkelijke muren met ruw metselwerk ook te bewonderen zijn achter de boekenkasten.

H. de Vries Boeken Haarlem

Wauw, dat geldt ook voor het plafond dus. Niet afgewerkt en met kromgetrokken balken.

H. de Vries Boeken Haarlem

De muur die de ruimte met de kinder- en jeugdboeken scheidt van de volgende ruimte, schijnt de oudste brok muur van Haarlem te zijn. Die moet ik toch even aanraken nadat ik me ervan verzekerd heb dat niemand mijn kant op kijkt.

H. de Vries Boeken Haarlem

Vervolgens loop je langs een leestafel (met koffie-automaat erbij, joepie!) maar wordt het ook duidelijk dat door het aan elkaar verbinden van die vijf winkelpandjes er meerdere looproutes tussen de ruimtes zijn. Ik loop verder en zie nog de resten van een muur met laag dakje voordat ik in de volgende ruimte kom.

H. de Vries Boeken Haarlem

Aan de linkerkant een ‘doodlopende’ gang die aan beide kanten vol met boekenkasten staat en uitkomt bij één van de gevels aan de kant van de zijstraat. De oorspronkelijke haard is nog steeds aanwezig zie ik.

H. de Vries Boeken Haarlem

Ik wou echt dat ik zo’n mooie boekenkast kwijt kon in mijn huiskamer.

H. de Vries Boeken Haarlem

Aan de andere kant kun je door een lage poort (heet dat een toog?) naar nog een ander deel van de winkel. Het voelt als een grote ontdekkingstocht op een klein aantal vierkante meters.

H. de Vries Boeken Haarlem

Via een omtrekkende beweging kom ik in *nog* een andere ruimte die dus tussen de entree en de lange gang zit.

H. de Vries Boeken Haarlem

En ben ik weer terug in het middengedeelte met de leestafel, koffie-automaat en de kassa/afhaalbalie.

H. de Vries Boeken Haarlem

Dan ook die poort eens even wat beter bekijken. Is dat een stadswapen dat er boven hangt? Of een familiewapen? Op de pilaar erachter hangt een plakkaat met de afbeelding van H. de Vries dus die dateert waarschijnlijk uit dezelfde tijd.

H. de Vries Boeken Haarlem

De pilaar vormt ook weer de afscheiding met het andere deel van de winkel, zoals je ook aan de vloer kunt zien. De oorspronkelijke deur is ook behouden en wordt open gehouden door een stoel die er ook uitziet of die vele decennia heeft meegemaakt.

H. de Vries Boeken Haarlem

Terug door de toog naar de middenruimte en daar kom je, behalve bij een niet in gebruik zijnde ingang/uitgang, via een nog een iets grotere tweede toog uit in …

H. de Vries Boeken Haarlem

.. jawel, *nog* een deel van de winkel. Het deel dat de in- en uitgang aan de Gedempte Oude Gracht heeft.

H. de Vries Boeken Haarlem

En dat is ook het einde van mijn bezoek aan deze bijzondere boekenplek. De verschillende ruimtes en stijlen van de oorspronkelijke winkelpandjes creëren een hele aparte sfeer die alleen maar versterkt wordt door de opengewerkte plafonds, het ruwe metselwerk en de oude togen terwijl er ook hele moderne tinten te vinden zijn bij o.a. de kassa en afhaalbalie. Het is een beetje alsof je met zevenmijlslaarzen door honderden jaren aan geschiedenis aan het wandelen bent.

Eén ding is zeker, een bezoekje aan H. de Vries Boeken is verplichte kost voor elke liefhebber van mooie boekenplekken. Of van bijzondere gebouwen want bij deze boekwinkel krijg je dat er gewoon bij.

Meer weten? H. de Vries Boeken heeft een website en is ook actief op Twitter, Facebook en Pinterest.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

 1. Ha, dan weet je nu wat ik aan ‘t doen ben als ik daar in de buurt ben. Ik kan daar uren snuffelen en zoet zijn. En vroegah, toen kon ik alleen in die winkel mijn studieboeken bestellen en ophalen.

  Gaaf verslag.

  Reply

 2. Wat ik me nou afvraag, krijg je nou nooit vragen waarom je foto’s aan het maken bent?

  Reply

  • Nog geen enkele keer. Het zal vooral komen omdat ik (subtiel?) foto’s met mijn telefoon maak en niemand dat vreemd vindt. Bij sommige boekenplekken, met name de kleinere, vraag ik het vooraf eventjes en leg ik uit waarvoor ik de foto’s maak.

   Maar ik vind het juist leuk om als bezoeker de foto’s te maken en niet door een ander uitgelegd te krijgen wat er allemaal bezienswaardig is. Een groot deel van mijn plezier aan het maken van deze plogs is het ontdekken en tegelijkertijd vastleggen van dit soort boekenplekken. En heel vaak zie ik achteraf, op de foto’s, nog details die ik helemaal gemist heb toen ik in de boekwinkel of bibliotheek zelf was :)

   Reply

 3. Zojuist keek ik even in CB Verslaglegging. Behalve dat ik deze boekhandel na jouw verslag erg mooi vindt, zijn het ook vrienden van me. Ze hebben namelijk mijn boek ingekocht! 1 stuks. Dat vind ik dus ook meteen de missende foto in deze blogpost. (Wie was dat ook alweer, die zei dat je ook kritiek moest hebben op blogs en niet alleen lovend mocht zijn. Als ik dan dus een puntje van kritiek moet noemen….)

  Dit soort boekhandels zijn toch wel mijn favoriet hoor. (Niet de favoriet van mijn portemonnee overigens). Heerlijk, zo’n oud gebouw, mooi pand, schat aan boeken waar je uren kunt zoeken naar titels die je nog niet kent en dan een boek kopoen die briljant blijkt te zijn maar niet in de bestsellerslijst staat. Zijn voor mij toch de pareltjes.

  Reply

  • Ik zal bij de volgende boekhandel opletten of je boek wel in de kast staat en dat ook vastleggen met een foto als dat zo is, afgesproken? ;)

   Maar ik snap helemaal wat je bedoelt. De hele reden dat ik met deze reeks boekenplogs begonnen ben is omdat ik tijdens mijn studie dol was op het bezoeken van bibliotheken en de tweedehands boekwinkels, die wat vriendelijker voor mijn portemonnee waren. Natuurlijk zijn online boekwinkels en ebooks prima maar er gaat uiteindelijk toch helemaal niks boven grasduinen in een groot aanbod van boeken, om daar vervolgens iets te vinden waar je nooit naar gezocht hebt.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top