Tweetweekoverzicht week 13 2015: NRC en betaalmuren, Boekenweek 2015, Grooveshark, YouTube Live, Ted Talks, flexibel auteursrecht en RSS is niet dood!

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht het nieuws dat NRC later dit jaar achter de betaalmuur gaat, was de Boekenweek 2015 een digitaal succes, houdt de Amerikaanse muziekindustrie niet van Grooveshark, gaat YouTube Live Twitch achterna, TED Talks op je Apple TV, zou auteursrecht in Nederland flexibeler moeten en is RSS echt niet dood.

Pay-to-read: Artikelen van NRC gaan achter de betaalmuur

Het blijft worstelen voor kranten hoe ze met hun nieuwsartikelen online moeten omgaan. Welk model werkt en levert je naast de teruglopende advertentie-inkomsten ook nieuwe betalende abonnees op? Maar willen mensen wel betalen voor een abonnement in een tijd waar je zoveel nieuws gratis of goedkoop per los artikel kunt lezen? NRC experimenteert ook al enkele jaren hiermee en na vorig jaar (even) artikelen voor tien cent per stuk verkocht te hebben, is het actuele nieuws nog steeds gratis op de site van de krant te vinden en moet je betalen voor achtergrondartikelen in het archief, Blendle, NRC Reader, NRCQ en natuurlijk de eigen krantenabonnementen.

In het najaar lanceert NRC een nieuwe site waar ook de gratis toegankelijke artikelen achter een betaalmuur geplaatst zullen worden. Dat valt samen met een nieuw redactioneel beleid waarbij de meeste artikelen eerst online gepubliceerd zullen worden en pas daarna in de krant komen. Online first dus. Bezoekers mogen nog tussen de 12 en 15 artikelen gratis lezen (per maand neem ik aan) voordat een inlogscherm met abonnementsopties de toegang verspert.

En nu maar hopen dat de opties met toegang tot NRC-content ook wat beter doordacht worden dan nu het geval is. Ik erger me al lange tijd aan het feit dat je met een – echt niet goedkoop – abonnement op een NRC krant (Handelsblad en/of Next) nog steeds geen toegang hebt tot diezelfde content in NRC Reader of Blendle. Terwijl ik ook nog wel vind dat je met 1 betaald abonnement sowieso toegang tot alle(?) NRC-content zou moeten hebben. Of zou NRC denken dat er mensen zijn die vier abonnementen op Handelsblad, Next, Reader en NRCQ nemen?

De Boekenweek 2015 was (ook digitaal) succesvol

Het CPNB meldde de afgelopen week dat de Boekenweek 2015 voor een omzetverhoging van 6,8% aan Nederlandstalige boeken heeft gezorgd ten opzichte van vorig jaar. Het Boekenweekgeschenk van Dimitri Verhulst deed het ook goed met een papieren oplage van 723.000 exemplaren maar ook blijkt eindelijk de ebookversie ‘doorgebroken’ te zijn. Daarvan werden er 11.050 exemplaren aan de winkelmandjes toegevoegd.

Dat lijkt een relatief klein aantal te zijn maar moet wel in het licht gezien worden dat de papieren exemplaren vooraf gedrukt worden en simpelweg meegegeven worden aan iedereen die voor minstens 12,50 euro aan boeken koopt tijdens de Boekenweek. Bij de ebookversie dienen kopers van ebooks het gratis digitale boekenweekgeschenk bij bijna alle ebookshops zelf toe te voegen aan hun bestelling. Wat in 2014 nog geen sinecure bleek te zijn. En dan vind ik ruim 11.000 exemplaren definitief een succes.

De muziekindustrie poogt Grooveshark onvindbaar te maken in Google

Er zijn vele muziekstreamingdiensten tegenwoordig maar wist je dat Grooveshark één van de oudste is? In 2006 begon Grooveshark als een dienst waarbij je zelf muziek kon uploaden en gratis naar muziekstreams kon luisteren. Dat leverde meteen een clash op met de Amerikaanse muziekindustrie en hoewel het niet tot een rechtszaak kwam doordat Grooveshark een financiële regeling trof, is er daarna weinig liefde te bespeuren tussen beide partijen.

Dat komt omdat Grooveshark, in tegenstelling tot al die andere muziekdiensten, nog steeds iedereen buiten Amerika (in Amerika is het een betaalde dienst) gratis naar muziek laat luisteren en daar logischerwijs dus geen inkomsten van naar de platenmaatschappijen (en artiesten) gaan. Grooveshark beroept zich namelijk – net als YouTube overigens – op de safe harbor principes van de Digital Millennium Copyright Act. In deze strenge wetgeving is namelijk een provisie opgenomen voor online service providers die de aansprakelijkheid beperkt als het gaat om claims voor inbreuken op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dus ook al stelt Grooveshark muziek beschikbaar die door gebruikers geupload wordt, de muziekindustrie kan de site niet simpelweg bestempelen als illegaal. Ook omdat Grooveshark in Amerika wel degelijk een betaalde muziekdienst is en er licentieregelingen zijn getroffen.

De belangrijkste voorwaarde om je op de safe harbor regels te kunnen beroepen is echter dat je als service provider meewerkt met auteursrechthebbenden om inbreukmakende activiteiten te voorkomen/bestrijden/ontmoedigen. Hoewel niets er op duidt dat Grooveshark zich hier niet aan houdt, is er nog steeds dermate veel commerciële muziek te vinden (incl. de meeste muziek van Taylor Swift) dat je toch wat twijfels mag hebben over hoe enthousiast Grooveshark meewerkt met de platenmaatschappijen.

En dus gooit de belangenvereniging van de Amerikaanse platenmaatschappijen, RIAA, het over een andere boeg door massaal takedown notices bij Google in te dienen. Ook Google volgt de DMCA en safe harbor regels en verwijdert inbreukmakende links op verzoek van de rechthebbenden uit hun zoekmachine. Alleen de afgelopen maand al werden er ruim 346.000 van deze notices ingediend met Grooveshark als onderwerp. Inclusief 1 notice waar maar liefst 10.000 URL’s van Grooveshark in genoemd worden.

Dat zet Grooveshark volgens Google op de 7e plek van domeinen waar het meest over geklaagd wordt en met het beleid van Google dat dergelijke domeinen lager in de ranking van de zoekmachine worden geplaatst, ondervindt Grooveshark een scherpe daling in de bezoekersaantallen. Wat ongetwijfeld precies waar de RIAA op aanstuurt zodat er meer druk gezet kan worden op het maken van nieuwe afspraken tussen de platenmaatschappijen en Grooveshark.

En dat lijkt te werken.

Afgelopen week switchte Grooveshark in Nederland naar een betaalde abonnementsdienst, Grooveshark VIP. Dat is dezelfde dienst als in in Amerika en dus is het nu ook in Nederland afgelopen met het gratis onbeperkt luisteren naar muziek. Drie liedjes per dag kun je nog luisteren. Wil je meer, dan moet je 7,99 euro per maand gaan betalen.

Het zal de relatie tussen Grooveshark en de platenmaatschappijen verbeteren maar het is maar de vraag wat het met de Nederlandse bezoekersaantallen nu zal doen.

YouTube Live met gamestreaming?

YouTube heeft al jaren plannen om meer te zijn dan alleen een platform waar eindgebruikers hun video’s op beschikbaar maken. Zoals TV kijken bijvoorbeeld maar ook betaalkanalen met exclusieve programma’s voor YouTube stonden op het wensenlijstje van de videostreaming-gigant. Recentelijk is YouTube met Music Key in Amerika de muziekmarkt op gegaan en nu moet YouTube Live de concurrentie aangaan met het succesvolle Twitch in het najaar.

Voor wie het niet kent, Twitch is een zeer succesvolle videostreamingsite die zich focust op het streamen en uitzenden van gamegerelateerd materiaal. Zowel op pc als de huidige generatie consoles (de PS4 en Xbox One) is het zeer eenvoudig om je gamespeelsessie uit te zenden via Twitch en wereldwijd zijn er inmiddels miljoenen gamers die uitzenden of kijken naar andermans uitzendingen. Ook YouTube zelf kent vele (succesvolle) kanalen die gespecialiseerd zijn in het laten zien van games, wat een miljardenindustrie is geworden de laatste jaren.

Ook al is Twitch zeer populair, YouTube heeft veel meer naamsbekendheid en ervaring met het hosten van streams op grote schaal, veel meer middelen om bekende e-sports evenementen aan zich te binden en beschikt over betere opties (dan Twitch) om oudere streams te archiveren en beschikbaar te houden. Tijdens de E3 conferentie in juni zou YouTube Live aangekondigd gaan worden.

TED Talks nu op je Apple TV

Je moet natuurlijk maar net een Apple TV (willen) hebben maar afgelopen week voegde Apple eindelijk een app toe om meteen TED Talks op je tv te kunnen kijken. Voor waren de Netflix, Crunchyroll en YouTube apps al voldoende redenen om er destijds een Apple TV voor in huis te halen maar ook al kun je TED Talks op bijna elk platform gratis kijken, de toevoeging van de app op de Apple TV zal er zeker voor zorgen dat ik vaker een talk ga kijken. Zoals deze bijvoorbeeld:

Auteursrecht in Nederland zou flexibeler moeten volgens een denktank

Denktank The Lisbon Counsil heeft een onderzoek uitgevoerd naar impact van de ruimte die auteursrechtwetgeving biedt in relatie tot de economische groei, banen en welvaart van dat land. Dit deed de denktank door te kijken naar een periode van 20 jaar in acht landen wereldwijd die IE-producten en diensten exporteren (en consumeren).

In dit overigens zeer interessante rapport onderbouwt de denktank het dilemma dat ten grondslag ligt aan het onderzoek. ‘A major source of tension in the copyright regime today rests on achieving a balance between protecting the interests of creators and ensuring the effective dissemination of information for the benefit of society.’

En komt tot een duidelijke conclusie dat waar auteursrechtwetgeving meer ruimte bevat om nieuwe diensten en goederen mogelijk te maken (of waar het auteursrecht min of meer straffeloos geschonden kan worden), er ook meer economische groei te bespeuren valt:

Regardless, the finding that greater scope and flexibility of exceptions to exclusive rights is positively correlated with value-added growth and labour compensation in several ICT goods and services industries is an important one.

Nou wordt er in Europa veel minder gekeken naar de economische factor in het auteursrecht en dat blijkt ook uit de ranking in het onderzoek. Want daar staat Nederland op de achtste en laatste plaats. Amerika staat ruim bovenaan, wat ongetwijfeld door de fair use bepaling in hun auteurswetgeving komt die ondanks alle mitsen en maren ook flink wat flexibiliteit geeft.

Ik zou daar wat andere nuances hebben aangebracht want door alleen maar te kijken naar de wetgeving zelf mis je wel hoe een land in de praktijk omgaat met die wetgeving en is Amerika mijns inziens bepaald niet het voorbeeld dat we zouden moeten met al hun handelsverdragen met (creepy) IE-bepalingen. Maar los van die ranking ben ik het helemaal eens met de vele constateringen en suggesties die in het rapport gedaan worden.

‘Making copyright policy relevant to the digital economy requires a better understanding of the complex relationship between economic growth, productivity and limitations and exceptions to copyright.’

Oftewel, ook met auteursrechtwetgeving moet verder gekeken worden dan alleen het directe belang van rechthebbende en diegenen die zijn of haar werken willen gebruiken. Think bigger mag ook in Nederland.

RSS is niet dood. RSS is springlevend

Hoe ik zelf met informatie en nieuws werk, dat zou er totaal anders uitzien zonder RSS. Mijn feedreader is waar ik bijna alle nieuwtjes, artikelen en updates laat binnenkomen en het stelt me in staat om absurde hoeveelheden nieuws nog te overzien. Ik heb vele blogposts geschreven over de verschillende toepassingen voor RSS en snap nog steeds niet waarom niet iedereen er intensief gebruik van maakt.

Dat het voor de verstrekkers van al die content in RSS-feeds minder ideaal is, dat snap ik natuurlijk wel. In een wereld waar het over engagement, clicks, views, unique visitors, conversion, banner ads en dus geld verdienen aan je bezoekers gaat, zijn bedrijven en zelfs bloggers niet gebaat met lezers die alleen maar je kale content via een RSS-feed lezen. En die vervolgens niet je site bezoeken zodat ze in je statistieken meegenomen kunnen worden en wellicht op een advertentie klikken of een andere dienst afnemen.

Het is de reden dat RSS al jarenlang dood verklaard wordt. Google die behalve Google Reader – hun eigen feedreader – ook bijna alle andere RSS mogelijkheden schrapte, heeft daar stevig aan bijgedragen maar ook Twitter stopte in 2013 met de ondersteuning van RSS vanuit hun beleid om gebruik van tweets alleen nog maar toe te staan op hun de site of de officiële apps.

Ironischerwijs is het juist Google met de Google News RSS-feeds (1 van de weinige plekken waar ook Google RSS nog logisch vindt) die aantoont dat RSS nog steeds veel gebruikt wordt. Meer dan 1,2 miljoen gebruikers gebruiken deze RSS-feeds. Ook Feedly, die het RSS stokje van Google Reader overnam, kent een grote populariteit ondanks dat Google er geen brood meer in zag. De Feedly apps zijn miljoenen keren gedownload uit de diverse appstores maar ook het aantal betalende gebruikers van Feedly nam toe van 5000 in 2013 naar recentelijk 50.000.

Nee, laat de bedrijven maar kletsen. RSS is nog springlevend, ook al weten steeds minder mensen dat ze er gebruik van maken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top