Is de Amazon Cloud Drive wel nuttig in Nederland?

amazon cloud drive
Toen Amazon hun Cloud Drive opslagdienst aankondigde in maart 2011 was het eigenlijk niet meer dan een verlengstuk van hun al bestaande digitale dienstverlening. Een bestandopslagdienst waar in eerste instantie vooral de focus lag op de bij Amazon gekochte muziek zodat je je aankopen ook via het web of op een Android apparaat (met een Cloud Player app) kon beluisteren. Dat was al wel meteen een abonnementendienst: 5GB kon je met je Amazon-account gratis gebruiken om bestanden op te slaan maar je moest betalen om 20GB, 50GB, 100GB, 200GB, 500GB of 1TB te gebruiken.

Net als Apple met iCloud doet, is ook de Amazon Cloud Drive vooral bedoeld om gebruikers binnen het eigen ecosysteem te houden. Behalve gekochte muziek werden ook de Send to Kindle backups van (eigen) ebooks, documenten en webcontent ondergebracht in de Cloud Drive om het gebruik ervan te promoten onder de Kindle gebruikers.

Unlimited?

Afgelopen week gooide Amazon het bestaande abonnementsmodel overboord en kwam met twee nieuwe abonnementen met een onbeperkte opslag. Eentje die gekoppeld is aan hun Amazon Prime abonnement en die onbeperkt opslag van foto’s mogelijk maakt hoewel je ook als niet-lid een abonnement kunt nemen voor $11,99 per jaar. Daar krijg je dan de oorspronkelijke 5GB aan opslag voor andersoortige bestanden ook bij.

Heb je aan 5GB niet genoeg en wil je iets vergelijkbaars met Google Drive, OneDrive of Dropbox? Dan biedt Amazon nu een abonnement voor onbeperkt opslaan van alle soorten bestanden voor $59,99 per jaar.

Dat lijkt in eerste instantie bijzonder aantrekkelijk aangezien 5 dollar per maand – met afstand – goedkoper is dan alle concurrenten. Voor zowel Google Drive als Dropbox betaal je 10 dollar/10 euro per maand voor 1TB terwijl je voor OneDrive 7 euro per maand moet neertellen (hoewel je dan ook een persoonlijk Office 365 abonnement hebt). Amazon kan daar zo onderduiken qua prijs omdat ze zelf marktleider zijn in (zakelijke) clouddiensten en het is niet heel aannemelijk dat de concurrentie hun prijzen zal gaan aanpassen.

Maar is het wel zo aantrekkelijk?

Gebruik je nog geen (betaalde) opslagdienst voor je bestanden en/of foto’s en heb je niet genoeg aan de gratis ruimte die je elders krijgt? Dan zou Amazon Cloud Drive het overwegen waard kunnen zijn, vooral als je een Kindle hebt of op een andere manier al in het Amazon ecosysteem zit. Amazon Cloud Drive werkt hetzelfde als de overige opslagdiensten: er is software beschikbaar voor je computer die je bestanden synchroniseert en er zijn apps voor iOS en Android.

Bedenk wel dat, ook al doet Amazon tegenwoordig zaken in Nederland met de Kindle ebooks, alle overige diensten van Amazon niet specifiek op Nederland gericht zijn. Een Amazon Prime abonnement is niet beschikbaar voor Nederland en het is onduidelijk of (en hoe) je in Nederland in de toekomst gebruik kunt maken van de mogelijkheden die Amazon zal toevoegen aan Cloud Drive. Want dat Amazon de Cloud Drive verder zal integreren in hun diensten is wel duidelijk.

Maak je nu nog geen gebruik van de digitale diensten van Amazon, dan zijn er wel degelijk goede alternatieven. Bij Flickr kun je misschien niet onbeperkt foto’s opslaan maar je moet wel heel erg je best doen om de gratis 1TB opslagruimte vol te krijgen. En mij krijg je vooralsnog niet losgeweekt van OneDrive. Ook Microsoft beschouwt OneDrive als een essentieel onderdeel van hun clouddiensten en geeft inmiddels onbeperkt opslagruimte in OneDrive als je een abonnement hebt op Office 365. Een Office pakket plus onbeperkte opslag in OneDrive dat je vanaf 7 euro per maand hebt. Ik heb nog steeds geen oplossing gevonden voor hoe ik meer dan 1TB moet synchroniseren met OneDrive want groter is mijn harde schijf niet ;)

En de gebruikers van het oude gratis abonnement?

Maakte je, zoals ik, gebruik van de Amazon Cloud Drive toen je nog gratis opslagruimte had?

amazon cloud drive
Dan heb je pech gehad. Amazon heeft het uploaden van nieuwe bestanden naar de Cloud Drive voor de gratis gebruikers dicht gezet en je wordt weinig subtiel verwezen naar 1 van de twee nieuwe abonnementen. Je kunt je al aanwezige bestanden nog gebruiken maar nieuwe toevoegen is er niet bij. Probeer je dat toch, dan krijg je wederom een weinig subtiele verwijzing dat het voorbij is met de gratis pret.

amazon cloud drive
Ik was even bang dat het nu ook niet meer mogelijk was om Send to Kindle te gebruiken om (naar Mobipocket formaat geconverteerde) ebooks naar mijn Kindle ereader en apps te versturen maar dat werkt gelukkig nog wel, inclusief dat automatisch een exemplaar in de My Send-to-Kindle Docs map bewaard wordt. Kennelijk staat die functionaliteit verder los van Cloud Drive en kun je nog steeds 5GB aan eigen documenten en ebooks daar opslaan via Send to Kindle.

amazon cloud driveWel of niet Amazon Cloud Drive?

Ik denk dat Amazon zelf niet eens per se Cloud Drive als concurrent voor al die andere opslagdiensten ziet maar dat het puur bedoeld is om nieuwe klanten in het gesloten Amazon ecosysteem te krijgen in de landen waar het bedrijf met alle diensten actief is, zoals in Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Ben je al gebruiker van een Amazon dienst (Kindle boeken) en al bekend met Cloud Drive? Dan is het, zeker met deze lage prijs, het overwegen waard. Heb je behoefte aan meer functionaliteiten in een opslagdienst (die van Cloud Drive zijn redelijk basaal vergeleken met de concurrenten) of heb je genoeg aan 100GB opslagruimte? Dan ben je beter af bij Google Drive of OneDrive waar je voor respectievelijk 2 dollar en 2 euro per maand 100 GB opslagruimte krijgt, bovenop de 15GB gratis opslagruimte.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Data in een cloud zetten is als geld op een bank zetten. Je gaat er vanuit dat de cloud/bank betrouwbaar is, dat er niet wordt ingebroken, dat deze voor eeuwig bestaat en netjes op je data of geld past. Gelukkig kun je van data, in tegenstelling tot geld, een backup maken…

  Reply

  • En dat vind ik inderdaad ook belangrijk ja, om het plaatsen van je data in de cloud niet al zelf als een backup te zien. Ook – juist! – met data in de cloud maak ik eerst een offline backup. Je weet immers maar nooit.

   Reply

 2. Zag zojuist dat ik als Plex Pass gebruiker ook een invite voor Amazon kon nemen, zojuist gedaan. Ben benieuwd hoe dat dan afloopt. Ik heb sinds een paar maanden ook al een TB Stackstorage, gratis maar nog maar amper gebruikt want deze is erg traag in gebruik.

  Reply

 3. Ik probeer mijn video’s van de amazon cloud af te krijgen want ze nemen veel plaats in maar dat lijkt onmogelijk !!
  iemand een idee hoe ik dat kan doen ?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top