Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de april 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn. Voor de top 5 best verkopende ebooks moet ik deze maand de nummer 6 erbij nemen van de Bestseller 60 lijst want het zevende deel van Dagboek van een muts is (nog) niet verkrijgbaar als ebook.

 1. Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk;
 2. Dagboek van een muts deel 7 van Rachel Renée Russel;
 3. Gouden jaren van Annegreet van Bergen;
 4. Magdalena van Maarten ‘t Hart;
 5. De mooie voedselmachine van Giuilia Enders;
 6. Opgeruimd! van Marie Kondo

De ebookwinkels

Net als de vorige keer kijk ik bij Bol, Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl, Google Play Books en Kobobooks en Tom Kabinet. Ik laat de Apple iBookstore buiten beschouwing wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM. Vanaf deze maand voeg ik echter de goedkoopste vindplaatsen van de ebooks toe aan de toelichting bij mijn overzicht, volgens ebookprijsvergelijker Boogsy. Ook als dat onverhoopt de iBookstore mocht zijn.

In tabelvorm

nr.1nr.3nr.4nr.5nr.6
Dit kan niet waar zijnGouden jarenMagdalenaDe mooie voedselmachineOpgeruimd!
Amazon9,99*14,9910,1912,99**13,99
Bol14,9914,99***14,9912,9913,99
Bruna14,9914,9914,9912,9913,99
Ebook.nl14,9914,9914,9912,9913,99
Google Play14,9914,9910,1912,9913,99
Kobobooks14,9914,9914,99****12,9913,99
Libris/Blz14,9914,9914,9912,9913,99
Tom Kabinetnvtnvt10,55nvtnvt

* Amazon is de eerste die, niet verrassend, stunt met de prijs van Dit kan niet waar zijn. Voor vijf euro minder dan bij de concurrentie kun je nu dus voor de helft van de prijs van de papieren versie een digitaal exemplaar lezen. Boogsy meldt dat je ook op je iOS apparaat voor dat geld een exemplaar in de iBookstore kunt aanschaffen trouwens.

** De acties rondom De mooie voedselmachine zijn voorbij. Vorige maand kon je de ebookversie bij Amazon, Bol en Kobo voor 8,99 kopen maar deze maand betaal je echt overal dezelfde prijs.

*** Hetzelfde geldt voor Gouden jaren want daar stuntte Bol de vorige keer mee voor 7,99. Deze keer is er geen voordeel te behalen elders want het kost je overal 14,99.

**** Magdalena is bij Kobo naar de ‘reguliere’ prijs gegaan hoewel je bij Amazon, Google Play en Tom Kabinet nog steeds een stuk goedkoper uit bent.

Conclusies?

Het stunten en variëren met de prijzen van ebooks lijkt wat af te nemen nu de Boekenweek voorbij is. Tenminste, ik veronderstel dat dit een reden zou kunnen zijn. Dit kan niet waar zijn is slechts bij Amazon (een stuk) goedkoper te vinden en verder kun je alleen maar een voordeel behalen als je nog geen exemplaar van Magdalena op de kop hebt getikt. Die kun je bij Amazon en Kobo voor 4,80 euro goedkoper vinden dan bij de rest.

Voor de overige drie titels zul je, vandaag tenminste, overal de door de uitgever gestelde verkoopprijs moeten betalen. Het kan de moeite waard zijn om nog even te wachten dus, mocht je het geduld daarvoor kunnen opbrengen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

  • Dat klopt en bij gebrek aan een officiële ebook top 10 – sorry Boogsy maar je bent nou eenmaal geen CB – blijf ik de bestseller 60 als basis gebruiken. En dus de papieren versies.

   Qua prijsvoordeel is dat definitief in het nadeel van de ebooks want het ligt voor de hand dat juist de betaalbare titels (en titels waar mee gestunt wordt) het beste verkopen in de ebookwinkels. Boogsy pakt het daarom ook terecht zo aan om zelf achter de cijfers aan te gaan. Een ebook prijsvergelijker heeft ook een ander doel dan ik het heb met mijn lijstjes want het gaat mij er om dat uitgevers er voor kunnen kiezen om (veel) lagere prijzen voor hun ebooks te hanteren dan voor hun papieren fonds. En dat maar nauwelijks doen dus.

   Ik zal dat in een toekomstige editie wat sterker benadrukken. Dit prijsbeleid van ebooks schijnt ook een interessant licht op de titels waar met bibliotheken afspraken over gemaakt worden. Het lijkt een veilige constatering te zijn dat bibliotheken pas met titels aan de slag mogen nadat de eerste commerciële exploitatie uitgeput is. En tja, dat is ongeveer de definitie van ramsj inderdaad.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top