Tweetweekoverzicht week 14 2015: Europees auteursrecht, Spotify op de PlayStation, Napster bij Vodafone, muzieklicenties en vrijelijk foto’s delen via Flickr

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht ligt er (weer) een rapport over verbeteringen in het Europese auteursrecht, is Spotify beschikbaar op de PlayStation en Napster bij Vodafone, kunnen muziekdiensten straks Europa-brede licenties afsluiten en introduceerde Flickr CC- en Public Domain Mark licenties.

EU streeft naar 1 digitale markt (en zou daarom afmoeten van geoblocking)

Eén van de belangrijkste onderliggende redenen waarom er een EU is, is dat door samenwerken er (min of meer) één overkoepelende economie ontstaat. Door de markten voor elkaar te openen, het handelsverkeer tussen de lidstaten te bevorderen en natuurlijk 1 gezamenlijke munteenheid, moet er een Europese economie ontstaan: de single market.

Hoewel dat voor fysieke goederen geregeld is (elk bedrijf kan goederen leveren en verkopen in elk land in Europa), strekt zich dit helaas niet uit tot de digitale diensten die in Europa afgenomen worden. Auteursrecht maar ook allerlei andere wetgevingen en belangen, zorgen er voor dat er voor digitale diensten in veel gevallen specifieke afspraken per land (moeten) worden gemaakt. En dat de toegang tot zo’n dienst dan ook beperkt blijft tot de landsgrenzen. Zo is het bijv. onmogelijk om vanuit Nederland Kindle ebooks in Engeland te kopen, zijn er nog steeds landen in Europa die geen toegang tot Netflix hebben en verschilt dat aanbod van Netflix ook nog eens (enorm) per land dat wel toegang heeft.

In een rapport waarin de Europese auteursrechtrichtlijn geëvalueerd wordt, komt het lid van de Piraten Partij – Julia Reda – tot diverse aanbevelingen die verbeteringen moeten aanbrengen in deze situatie. Van het bewaken van werken die in het publieke domein horen, het harmoniseren van de beschermtermijn van het auteursrecht, het (zonder beperkingen) toestaan van alle vormen van linken op het internet en het opheffen van de landsgrenzen online als het om toegang tot content gaat, tot het toestaan van text & data mining en het uitlenen van ebooks door bibliotheken. Laten we hopen dat er zo veel mogelijk van aanbevelingen overgenomen worden bij een toekomstige herziening van de Europese auteursrechtwetgeving.

Spotify vervangt Music Unlimited op de PlayStation

Sony kondigde eind januari aan dat ze gingen stoppen met hun eigen muziekdienst, Music Unlimited en dat er een nieuwe samenwerking zou komen met Spotify. Het was nog enigszins onduidelijk of er een soort afgeleide versie van Spotify zou komen die op de apparaten van Sony beschikbaar zou komen maar met de officiële lancering van de nieuwe muziekdienst op de PlayStation vorige week, zijn die vragen tenminste beantwoord.

Spotify heeft nu een app op zowel de PS3 als de PS4 onder de eigen naam. Je kunt een abonnement nemen via je PSN-account maar het is ook prima mogelijk om je bestaande Spotify account te gebruiken (en optioneel te koppelen met je PSN-account). Alle bestaande afspeellijsten e.d. worden dan meegenomen en in een aantal spellen is het mogelijk om je Spotify muziek als achtergrondmuziek te gebruiken, in plaats van de muziek uit het spel zelf. In dit Google document wordt door fans bijgehouden welke spellen dit ook ondersteunen.

KPN biedt Spotify aan? Klanten van Vodafone krijgen een abonnement op Napster

Tegenwoordig moet je als telecomprovider in Nederland toch echt aantonen waarom je een gigantische databundel nodig hebt bij je peperdure 4G abonnement. KPN biedt bij de duurste abonnementen een gratis abonnement aan op Spotify en nu gaat Vodafone hetzelfde doen voor nieuwe klanten die een Vodafone Red of Vodafone Smart-abonnement aanschaffen (of verlengen). Nou ja, bijna dan want die krijgen zes maanden gratis een abonnement op Napster. Benieuwd hoeveel klanten nog weten dat Napster vroeger een peer-to-peer filesharing programma was dat rechthebbenden van muziek en films over de hele wereld slecht liet slapen?

Muziekdiensten kunnen straks Europa-brede licenties afsluiten

En we blijven bij de muziekdiensten want er ligt een wetsvoorstel in de Tweede Kamer die het mogelijk moet gaan maken dat muziekdiensten als Spotify, Napster, Deezer enz straks voor heel Europa de rechten voor muziek kunnen regelen bij één collectieve beheerorganisatie zoals Buma/Stemra en Sena. Hiermee zou dan eindelijk de rechten op muziek Europa-breed geregeld zijn in plaats van dat die muziekdiensten dat in elke lidstaat moeten gaan regelen.

Helaas beperkt dit voorstel zich tot muziek en niet andere digitale content zoals muziek, films, tv-series en ebooks. Daar blijven de grote landelijke verschillen dus gewoon bestaan.

Foto’s vrijelijk delen met anderen via Flickr

Ik schreef er al uitgebreider over afgelopen week inclusief uitleg van wat Creative Commons-licenties zijn maar ik herhaal toch nog een keer hoe belangrijk het is om na te denken over wat je (wel) wilt delen met anderen. Het is zo gemakkelijk om beïnvloed te worden door de negatieve aspecten van auteursrecht en hoe er met andermans werken op internet wordt omgegaan, dat je ook gemakkelijk vergeet dat het lang niet altijd nodig is om daar moeilijk over te doen. Waarom wel al je foto’s op social media en Instagram zetten en niet op Flickr met een CC-licentie zodat anderen ook jouw foto’s mogen gebruiken onder jouw voorwaarden? Daarom is het mooi dat het nu ook mogelijk is om af te zien van alle rechten op een foto zodat anderen je foto’s mogen gebruiken zonder enige restricties.

Dat moet je met je privefoto’s niet doen natuurlijk maar voor de rest? Waarom niet?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top