Boekenplog: Bibliotheek Hengelo

Ik heb wat met de grotere openbare bibliotheken in het oosten des lands. “Mijn” eigen bibliotheek vroeger was die van Almelo – waar ik om die reden ook mijn reeks boekenplogs mee begon – terwijl ik mijn afstudeeropdracht van de bibliotheekopleiding jaren later uitvoerde bij de bibliotheek Enschede. Hoe een openbare bibliotheek achter de schermen ‘werkt’ en hoe bijzonder het is om mee te draaien met alle aspecten van de dienstverlening (van besteladministratie tot de bibliobus) leerde ik echter tijdens een stage van diezelfde bibliotheekopleiding.

In het najaar van 1993 meldde ik me op een hele vroege en koude maandagochtend bij de personeelsingang van de bibliotheek Hengelo. De bibliotheek zat in een oud maar functioneel gebouw in het centrum van de stad en ik ontdekte wat er allemaal nodig was om alle diensten te kunnen leveren die je als bezoeker en lener zo vanzelfsprekend vindt.

Ruim 21 jaar later mag de bibliotheek Hengelo daarom natuurlijk ook niet ontbreken in mijn reeks bezoeken aan bijzondere boekenplekken. Inmiddels is de bibliotheek vele jaren geleden verhuisd naar een mooi nieuwe gebouw dat nog dichter bij het station ligt. En dus wandelde ik, begeleid door een stralende zon, voor de onderstaande boekenplog naar de bibliotheek van Hengelo.

Bibliotheek Hengelo

Ik hou van goede bewegwijzering, had ik dat al eens gezegd? Hier heb ik werkelijk niks op aan te merken. Overigens is dit de vierde foto die ik van de gevel maakte want het viel nog niet mee om de reflectie van de zon er uit te houden. Wie had gedacht dat grijs zo kon spiegelen?

Bibliotheek Hengelo

De bibliotheek is inmiddels al een uurtje open – dagelijks vanaf 9.00 – dus ik hoef niet te wachten om naar binnen te gaan.

Bibliotheek Hengelo

Natuurlijk begin je ook in een boekenplek met de inhoudsopgave.

Bibliotheek Hengelo

Meteen achter de ingang vind je links de warm aanbevolen boeken. Ze liggen in het zonnetje dus dat moet inderdaad goed komen. Aan de raamkant langs de gevel staan de tijdschriftenkasten zo te zien.

Bibliotheek Hengelo

Het zijn wel bijzondere tijdschriftenkasten die minder ruimte innemen dan kasten die je bij andere bibliotheken ziet maar die ook aansluiten bij het retailconcept van hoe je je collectie presenteert. Wat ik voor tijdschriften overigens een stuk minder vervelend vind dan voor boeken.

Bibliotheek Hengelo

Aan de andere kant van de gang staat een bord met aankondiging van de gratis VerhalenBieb app. Dat is een app die korte verhalen bevat (spanning, humor en drama) van ca. 6000 woorden die je gemakkelijk even tussendoor leest. Daar kun je moeilijk en duur over doen maar daar houden wij Twentenaren niet van. Nee, we pakken een stift en schrijven dat zelf wel even netjes op een bord!

Bibliotheek Hengelo

Ik loop door in dat deel van de begane grond. Waar de collectie met reisboeken zeer leuk opgesteld staat.

Bibliotheek Hengelo
Bibliotheek Hengelo

En dat geldt ook voor de literatuur. Het begint op te vallen dat de buitenkant van de bibliotheek weliswaar grijs/anthraciet is maar dat er binnen duidelijk goed gelet is op de kleuren.

Bibliotheek Hengelo

Als je dan terugkijkt richting de ingang vallen me pas de diverse buizen op die aan het plafond hangen.

Bibliotheek Hengelo

Maar er valt natuurlijk veel meer te zien. Ik loop terug naar de ingang want enkele meters daar vandaan staan drie zelfservice innamebalies om je geleende materialen in te kunnen leveren.

Bibliotheek Hengelo

Het aardige daarvan is dat je aan de zijkant van die innamebalies kunt zien hoe dat nou in zijn werk gaat als je materialen inlevert. Die materialen belanden namelijk op de sorteerband, worden gescand en belanden vervolgens automagisch in de correcte karren zodat ze gemakkelijk teruggezet kunnen worden op de goede plekken door het personeel.

Bibliotheek Hengelo

Tenzij ze gereserveerd zijn natuurlijk. Dan komen ze, voorzien van een brief met de naam van de lener, in de reserveerkast/-bak terecht die naast de innamebalie staat.

Bibliotheek Hengelo

Die gereserveerde (of andere) materialen kun je natuurlijk zelf uitlenen.

Bibliotheek Hengelo

Naast de reserveringenkast zijn enkele computerwerkplekken beschikbaar met lockers voor je spullen, mocht je langer willen verblijven in de bibliotheek.

Bibliotheek Hengelo

Meteen daarnaast vind je ook een paar fijne leesplekken, voorzien van moderne gemakken als een oplaadpunt voor je mobiele telefoon(s) en een, euh, grote gong. Je weet maar nooit wanneer je een gong nodig hebt natuurlijk.

Bibliotheek Hengelo

Hoewel die stoel en bankjes vast heerlijk zitten, is er nog een betere plek om wat te lezen en tegelijk wat te drinken. De bibliotheek Hengelo heeft namelijk een leescafé waar ook een deel van de (actuele) tijdschriften te vinden zijn: Coffee*star

Bibliotheek Hengelo

Bij Coffee*star kun je natuurlijk een gewoon kopje koffie of cappucino bestellen maar ik zit vol bewondering te kijken naar nog een handgeschreven bord.

Bibliotheek Hengelo

Turkish apple cappucino met uitleg waar die uit bestaat en die kennelijk met veel liefde gemaakt wordt. Die ga ik definitief eens uitproberen.

Turkish apple cappucino

Als je denkt dat dit er lekker uitziet, dan kan ik dat bevestigen. Alleen deze cappucino was de moeite van het bezoek al waard :)

Bibliotheek Hengelo

Na de overheerlijke cappucino wordt het tijd om eens boven te gaan kijken.

Bibliotheek Hengelo
Bibliotheek Hengelo

Het grijs/anthraciet van de tegels op de begane grond is op de eerste verdieping vervangen door een felblauwe vloerbedekking. Het geeft meteen een andere sfeer.

Bibliotheek Hengelo

Mooi dat de eerste en tweede verdieping ‘zweven’. Door de entree en het trappenhuis zo open te houden krijg je ook veel daglicht binnen en dat zie je goed op deze zonnige ochtend. Het loopbruggetje leidt overigens naar een kantoordeel in het gebouw waar de Twentsche Courant Tubantia zit (de regionale krant).

Bibliotheek Hengelo

Een rondje lopen op de eerste verdieping brengt je in romantische sferen.

Bibliotheek Hengelo

Via de romantische verhalen kom je dan bij …

Bibliotheek Hengelo

… de jeugdstudieboeken.

Bibliotheek Hengelo

En alle andere boeken die de kids van 0 tot 8 leuk vinden.

Bibliotheek Hengelo

Met roze zit- en voorleesplekken. Waar ook volop gebruik van gemaakt werd en dus blijft het even bij deze foto alleen.

Bibliotheek Hengelo

Iets verderop zit meteen de hoek voor de jeugd van 8 tot 12 jaar.

Bibliotheek Hengelo

Met creatief gestapelde presenteertafels. En ook hier die bijzondere tijdschriftenkasten/-bakken die je op de begane grond al aantrof.

Bibliotheek Hengelo

Alleen nu dan met tijdschriften voor de jeugd.

Bibliotheek Hengelo

En nog een grote presenteertafel met een selectie van jeugdboeken. Onder toeziend oog van een dame die er wellicht voor moet zorgen dat ook papa’s met hun kinderen meekomen naar de bibliotheek ;)

Bibliotheek Hengelo

Maar gelukkig ook met veel strips vlakbij want die vinden papa’s ook nog steeds leuk. Tenminste, deze papa wel.

Bibliotheek Hengelo

Maar er is nog een tweede verdieping!

Bibliotheek Hengelo

Waar ook nog genoeg leuke dingen te vinden zijn zo te zien.

Bibliotheek Hengelo

Zoals veel muziek(cd’s)….

Bibliotheek Hengelo

… luisterboeken en dvd’s.

Bibliotheek Hengelo

Ook op de tweede verdieping loop ik een rondje tegen de klok in. Via de Kunst & Cultuur vind ik achterin de thrillers.

Bibliotheek Hengelo

En de SF & fantasy boeken. En de detectives.

Bibliotheek Hengelo

Wat natuurlijk behoorlijk spannend is.

Bibliotheek Hengelo

Maar nog steeds wel een goede plek is voor nog meer computerwerkplekken.

Bibliotheek Hengelo

Oh. Dit is de Gamezone in de bibliotheek. Waarom hebben alle bibliotheken dat niet? Links en rechts kun je met behulp van je bibliotheekpas Wii-spellen spelen terwijl de zuil in het midden een Playstation 2 bevat.

Bibliotheek Hengelo

Ja, ik weet dat de Playstation 2 inmiddels behoorlijk verouderd is maar ik ben dol op dat ding. Toen hoefde je console nog niet online en er zijn honderden geweldige spellen voor uitgekomen. Ongetwijfeld de reden dat de bibliotheek ze nog steeds in gebruik heeft. Ik wou dat ik zo’n mooie zuil met ouderwets tv’tje thuis had om mijn PS2 er in te doen.

Bibliotheek Hengelo

De bibliotheek heeft echter ook voldoende recente games die je kunt lenen.

Bibliotheek Hengelo

Alle jongeren van 12 tot 99 willen na het gamen natuurlijk verder snuffelen in de boekcollectie.

Bibliotheek Hengelo

Dan ben ik ook weer terug aan de kant van de trap.

Bibliotheek Hengelo

En kan ik nog maar 1 kant op. The only way is down.

Bibliotheek Hengelo

Bijna beneden maar dat is wel een foto waard.

Bibliotheek Hengelo

Dan zit mijn bezoek er ook op en verlaat ik de bibliotheek weer zoals ik gekomen ben. Ik ga echter nog wel even kijken of je via de zijkant ook bij Coffee*star de bibliotheek in kunt komen.

Bibliotheek Hengelo

Ja hoor, de bibliotheek Hengelo heeft een zij-ingang voor diegenen die hun bezoek het liefste willen beginnen met een lekkere (Turkish apple) cappucino bij Coffee*star. Dat onthoud ik voor een volgende keer want ik laat niet nog eens ruim 21 jaar voorbij gaan voordat ik terugkom naar deze prachtige bibliotheek.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (11) Write a comment

 1. Hoi,
  Ontzettend leuk artikel en heel erg leuk dat je het zo fijn had bij ons. We zien je graag nogmaals terug!
  Groetjes,

  Emmy Bovenhorst
  Bedrijfsleidster Coffee-Star Hengelo

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top