Foto’s zoeken op Twitter met TwiPho

twipho zoekmachine voor foto's op Twitter
Ook al heeft het vele jaren geduurd, je kunt nu zonder problemen tweets doorzoeken via de zoekmachine op twitter.com. Tenminste, als je maar rekening houdt met de enorme hoeveelheden tweets die je gaat vinden bij elke zoekactie.

Waar die zoekmachine echter niet in voorziet is het specifiek vinden van de miljoenen foto’s die dagelijks getwitterd worden. Als de zoekterm voorkomt in een tweet, dan vind je weliswaar ook alle tweets waar foto’s in voorkomen maar moet je die vervolgens filteren op het voorkomen van (alleen) foto’s.

zoek foto's twitter vergeleken met twipho Dit is een handige en mooie optie om foto’s te vinden en te bekijken die je normaliter niet voorbij ziet komen in je eigen Twitter tijdlijn. Voor hergebruik heb je er echter niet veel aan want ook al zijn ze gepubliceerd op Twitter, daar zit geen gebruiksrecht bij om de foto’s te kunnen gebruiken op je eigen site en blog. Je kunt wel doorklikken op de foto’s en bij de tweets uitkomen die je vervolgens kunt retweeten overigens.

De (lokale) actualiteit in foto’s

Het volgen van tweets is een uitstekende manier om met name de actualiteit en gebeurtenissen in het nieuws te volgen en dat geldt misschien nog meer voor de foto’s die daarmee gepaard gaan. TwiPho richt zich dan ook op de gebruikers die niet zo zeer geïnteresseerd zijn in de tweets zelf maar juist op de Twitter foto’s.

TwiPho is een zoekmachine die gebruik maakt van de Twitter API om zoekacties uit te voeren in alleen die tweets die ook daadwerkelijk foto’s bevatten. Feitelijk gebruikt het dus dezelfde zoekfunctionaliteiten als Twitter’s eigen zoekmachine en past het automatisch het filter toe op foto’s. Zoals je kunt zien als je dezelfde zoekactie uitvoert bij TwiPho:

zoeken van foto's in twiphoDe foto’s worden, net als bij Twitter zelf, in chronologische volgorde weergegeven dus de meest recente foto (tweet) staat bovenaan, zonder mogelijkheid om dat te veranderen. De tekst en datum/tijdstip van de tweet wordt met via een mouse-over getoond hoewel je ook hier kunt doorklikken om op een soort kaartweergave van de tweet in kwestie te komen. Aangezien je moet inloggen met je Twitter-account om Twipho te kunnen gebruiken kun je alles doen wat je zou verwachten met die tweet: antwoord geven, retweeten of in je favorieten zetten.

Hoewel dit weinig verschilt met de zoekfunctionaliteiten van Twitter zelf, werkt TwiPho makkelijker om snel foto’s te vinden van actuele gebeurtenissen, personen en trending hashtags.

Niet zoeken en toch alles vinden

Een belangrijk verschil tussen TwiPho en de zoekfunctionaliteit van Twitter is dat TwiPho je ook simpelweg alle foto’s kan tonen die recentelijk getwitterd zijn. Dat doe je door geen enkele zoekterm in te vullen in de zoekbalk. Dat biedt een boeiend kijkje in wat mensen allemaal op Twitter plaatsen hoewel het daarmee ook oppassen is geblazen. Er worden namelijk veel foto’s getwitterd waar je nog wel eens aanstoot aan zou kunnen nemen.

Interessanter is het om op ‘Find photos near me‘ te klikken. Je moet vervolgens toestemming geven dat je locatie gebruikt wordt (op basis van je ip-adres) en TwiPho toont dan alle foto’s in tweets die voorzien zijn van locatiegegevens en in je directe omgeving gemaakt zijn. Handig om lokale gebeurtenissen te ontdekken/volgen ook al voelt het soms wat voyeuristisch aan met al die privé-foto’s:)

En omdat ik het niet genoeg kan benadrukken: de via TwiPho gevonden foto’s zijn allemaal auteursrechtelijk beschermd en je hebt toestemming nodig van de maker als je ze wilt hergebruiken. Klik op de foto’s voor de tweets en vraag om die toestemming in dat geval!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top