Boekenplog: Dirkzwager juridische bibliotheek

Bedrijfsbibliotheken zijn altijd behoorlijk onzichtbaar voor de buitenwereld. Dat komt omdat ze zich richten op de eigen organisatie en medewerkers en tja, dan is er geen reden om de rest van de wereld te laten zien wat voor goede en mooie bibliotheek je hebt als bedrijf. Het feit dat de meeste bedrijven ook niet (meer) investeren in een aantrekkelijk ingerichte ruimte en alles zo veel mogelijk digitaal afhandelen, zorgt er ook nog eens voor dat weinig mensen aan bedrijfsbibliotheken denken als je het hebt over bijzondere boekenplekken die de moeite van een bezoekje waard zijn.

Dat het ook anders kan laat Dirkzwager, advocaten- en notarissenkantoor, zien. Dirkzwager investeert veel in het zichtbaar zijn met hun kennis en beschikt over diverse externe sites (kennisplatforms), een kennis app en natuurlijk een eigen bibliotheek. Zelf ben ik een trouwe lezer van hun Intellectuele Eigendom & IT site maar was ik ook benieuwd naar de (voor mij) nieuwe bibliotheek die twee jaar geleden de deuren opende. Niet alleen voor de eigen medewerkers maar ook voor externen die de juridische bibliotheek willen bezoeken en gebruiken.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

De juridische bibliotheek van Dirkzwager is gevestigd in een nieuw gebouw dat pal achter het station Arnhem Velperpoort staat. Hoewel de bibliotheek openbaar is, wil dat echter niet zeggen dat de deur wagenwijd open staat voor willekeurige bezoekers. Daarvoor moet je wel enige relatie hebben met Dirkzwager of één van hun medewerkers. Of een afspraak maken natuurlijk want die heb ik met de kennismanager, Mark Jansen. Niet te verwarren met de advocaat met dezelfde naam bij Dirkzwager die over IE en auteursrecht schrijft.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Eenmaal binnen blijkt de bibliotheek ook meteen achter de ingang van het kantoor te zitten. De medewerker die me binnenliet vertelt dat de bibliotheekbalie ook min of meer als receptie dient.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Dat is niet vreemd want vanaf de ingang zie je in eerste instantie ook alleen maar de bibliotheek en geen advocatenkantoor. Met een prachtige balie waar behalve twee werkplekken en kastruimtes ook een bijzonder fraai koffie-apparaat staat.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Daar moet ik natuurlijk eerst het fijne van weten. De medewerkers blijken opgeleid te zijn tot barista en Mark serveert me ter plekke het allerbeste kopje cappucino dat ik ooit in een bibliotheek gedronken heb. Nou ja, nek aan nek met de turkish apple cappucino bij de bibliotheek Hengelo dan :)

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Wel even netjes het kopje opruimen van de mooie tafel want die is bedoeld om aan te werken natuurlijk.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Tijdschriftenbakken die *in* de leestafel zitten. Handig!

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Bij de leestafel staat echter ook een tijdschriftenkast. Zoals je die niet vaak aantreft in een bibliotheek overigens.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Dat is pas je tijdschriften in het zonnetje zetten.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Na de tijdschriftenhoek links van de ingang is het dan tijd om het rondje te maken langs de rest van de bibliotheek.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Aan de andere kant van de ingang is een zithoek waar je de vakliteratuur kunt bestuderen.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Dat zeg ik. Vakliteratuur.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Dat je niet denkt dat er alleen maar Fokke & Sukke boekjes staan.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Strafrecht, procesrecht, belastingrecht. Met minder plaatjes in de boeken dan de bovengenoemde vakliteratuur.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek
Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Rijen met boeken vol wetteksten en commentaar. Zoals het hoort in een juridische bibliotheek, al zijn ze ongetwijfeld ook digitaal (makkelijker) te raadplegen.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Natuurlijk mag een zithoekje aan de andere kant van de bibliotheekruimte niet ontbreken.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

En dan loop je via de achterkant van de ruimte al weer door naar de gang die terug naar de ingang leidt.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Waar ook weer zo’n mooie ‘vitrine-boekenkast’ te vinden is.

Dirkzwager openbare juridische bibliotheek

Dan is het, met een laatste overzichtsfoto, al weer tijd geworden om de bibliotheek te verlaten. Het is een prachtig ingerichte en vormgegeven juridische bibliotheek die echt de moeite waard is, zeker als je commentaar of jurisprudentie zoekt, onderzoek doet of juridische tijdschriften wilt lezen om je kennis bij te spijkeren.

Ook al is het geen bibliotheek waar ik zelf zo maar even weer naar binnen zal lopen, ik ben wel anders gaan kijken naar die traditioneel besloten bedrijfsbibliotheek. Misschien dat ik toch nog eens terugkom voor een kopje cappucino ;)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

 1. Enorm smaakvol ingericht. En wat een rijkdom voor een bedrijf.
  Bij ons wordt vaak geroepen dat kennis goed documenteren belangrijk is maar bij de laatste grote fusie zijn alle bibliotheken weggedaan. Eeuwig zonde.

  Reply

 2. Als ik later groot ben….
  Ik droom altijd van een combi koffietent met boekenkasten en dan daarachter of erboven kantoor. Dit komt akelig in de buurt.

  En mooi joh, Pitlo en Corstens. Te herkennen uit duizenden die boeken :) Mooi!
  Was mij nooit zo duidelijk of ze dit nu alleen doen voor bestaande cliënten of dat ‘iedereen’ er gebruik van mag maken. Kennelijk op zich dus wel dat laatste.

  Reply

  • Inderdaad dat laatste want de enige ‘hindernis’ is dat je een gratis pas moet aanvragen. Er zit trouwens een prachtig kantoor boven de bibliotheek. Incl. een fraai terras en werkkamer in een hoek die over de buurt uitkijkt. Ik zag mezelf daar wel zitten, als we dan toch aan het dromen zijn :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top