Tweetweekoverzicht week 16 2015: Game of Thrones, Bliyoo, Pocket, EU vs Google, Bing en de embedtaks van Sabam

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht lekt en livestreamt Game of Thrones, is de eerste enquête over Bliyoo verstuurd, krijgt Pocket een nieuw uiterlijk op het web, klaagt Europa Google aan voor machtsmisbruik, begint Bing in Amerika wat marktaandeel af te snoepen van Google en wil de Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam vergoedingen voor embedden van YouTube-video’s.

Afleveringen van Game of Thrones lekken en het halve internet downloadt ze

Game of Thrones blijft voor velen de beste reden om een andere kant op te kijken tijdens de discussie over illegaal downloaden. Richting de tv in dit geval waar ze vier afleveringen van het nieuwe vijfde seizoen op aan het kijken zijn. Die werden namelijk 1 dag voor de uitzending van de première van het komende seizoen op een torrentsite al gelekt. Nadat de afsluitende afleveringen van de voorgaande twee seizoenen al leidde tot (illegaal) downloadrecords, ging het ook nu bijzonder hard en doken de afleveringen binnen enkele uren op bijna alle andere torrentsites op. Met meer dan een miljoen downloads in 24 uur.

Nu zijn al die illegale downloads op zich niet zo interessant behalve dat ik me dan wel afvraag of HBO – de zender die de serie uitzendt – het niet wat handiger kan aanpakken. Ze zenden de afleveringen weliswaar met ingang van dit seizoen wereldwijd tegelijkertijd uit maar iedereen snapt dat mensen geen 15 euro per maand gaan betalen om 1 serie te kijken op HBO. Aan de andere kant snap ik ook wel dat het aanbieden van de losse afleveringen via iTunes (of waar dan ook) niet slim is als je abonnementen van 15 euro per maand wilt verkopen voor het hele aanbod van de zender.

Wat je dan wel krijgt zijn mensen die livestreamvideoapp Periscope gebruiken om de eerste aflevering van Game of Thrones te livestreamen voor het hele internet. Dat vond HBO ook geen goede oplossing.

Bliyoo krijgt de eerste evaluatie

Na vier weken testen van Bliyoo in de Bliyoo/Tablisto app kregen de testers vorige week de eerste van twee enquêtes voorgeschoteld. Hierin werden de testers vooral bevraagd over de technische werking en de voorkeuren die ze voor de uiteindelijke definitieve dienst zouden hebben t.a.v. prijs, aanbod en mix tussen abonnement en koop. Met name dat laatste vond ik erg interessant aangezien ik daar juist in het vorige weekoverzicht bij stil stond nu Oyster ook ervoor gekozen heeft ebooks te koop aan te bieden icm de ebooks die in het abonnement zitten.

Hoewel ik mijn mening over Bliyoo ook pas definitief wil formuleren als duidelijk is hoe de uiteindelijke dienst (en prijs!) eruit ziet, ben ik in elk geval wel enthousiast over het aanbod van tijdschriften. Aangezien ik zelf bijna geen Nederlandstalige ebooks lees is een Nederlandse ebookdienst sowieso niet heel aantrekkelijk voor mij maar met tijdschriften werkt dat toch een stuk anders. Als je voor een tientje per maand een brede selectie van tijdschriften hebt dan is dat eigenlijk een digitale leesportefeuille. Inclusief dat je tijdschriften gaat lezen *omdat* het in je abonnement zit. Dat soort ontdekken doe je eenvoudigweg niet met boeken. Tenminste, ik niet. Ik blijf benieuwd hoe uitgebreid tijdschriften een rol gaan/blijven spelen in Bliyoo.

Een nieuw uiterlijk voor de Pocket website

Er zijn meerdere diensten die je in staat stellen om snel handige links, tweets en artikelen op te slaan maar ik ben fan van Pocket. Ik gebruik het al jaren om nieuws, weetjes en links te bewaren waar ik later – o.a. voor dit tweetweekoverzicht en mijn blog – eventueel nog aan wil refereren.

Dat gaat nu nog iets handiger want vorige week lanceerde Pocket een nieuwe vormgeving voor de webversie. Die was al enige weken als beta beschikbaar voor de betalende gebruikers maar nu dus ook voor iedereen. De belangrijkste vernieuwing is dat de site nu volledig meeschaalt met de grootte van het scherm en het zich dus nu als volwaardige webapp gedraagt. Op grote schermen past er nu meer op een pagina terwijl het ook op mijn Windows Phone telefoon goed te gebruiken is in de browser. Handig want in tegenstelling tot iOS en Android is er geen Pocket app voor Windows Phone. Ook het bewerken van bewaarde items om er tags aan toe te voegen gaat nu gemakkelijker en je kunt eindelijk snel filteren op die getagde items. Jammer genoeg is het beheren van die tags zelf bijna onmogelijk – ik heb lege en onverwijderbare tags omdat ik de items weggegooid heb waar ze aan gekoppeld waren – maar goed, wat niet is kan nog komen.

Europa beschuldigt Google van misbruik van monopoliepositie

De EU doet al ruim 5 jaar onderzoek naar de praktijken van Google zonder daarbij tot enige conclusies en acties te komen. Afgelopen week kwamen die echter beide alsnog. In een Statement of Objections constateerde de EU dat Google zijn positie misbruikt heeft om te sturen op de eigen diensten als winkelende zoekers de Google zoekmachine gebruiken. Door o.a. de Google prijsvergelijker eerst te tonen voordat de resultaten bij winkels als Amazon, Bol enz getoond worden. Hierdoor zouden consumenten niet de meest eerlijke en relevante zoekresultaten te zien krijgen maar beïnvloed worden om naar de sites te gaan die door Google zelf gepromoot worden.

Google heeft nu 10 weken de tijd om te reageren op de constateringen van de EU. Dit kan aanleiding zijn om de aanklacht aan te passen (of niet) waarna de Europese Commissie tot een formeel besluit en oordeel komt. Dit kan een potentiële boete opleveren van maximaal 10% van Google’s jaaromzet. En dat zou met 6 miljard dollar een recordboete zijn waartegen Google wel bezwaar kan indienen overigens.

Dit traject kan gemakkelijk nog twee jaar duren maar de EU heeft voor die periode nog een pijl in de boog liggen. Er wordt namelijk ook een onderzoek gestart naar machtsmisbruik bij/met Android. Hierbij wordt gekeken of Google hier eveneens de eigen diensten voortrekt wat gezien het marktaandeel van ca. 80% van Android ook reden kan zijn voor een volgende aanklacht.

Bing heeft nu 20% marktaandeel in Amerika

Je zou bijna vergeten dat er meer zoekmachines dan alleen Google zijn. In Nederland (en Europa) zijn concurrenten Bing en Yahoo Search maar nauwelijks bekend maar de zoekmachine van Microsoft doet het in Amerika een stuk beter.

Uit onderzoek voor gebruik van zoekmachines op de desktop (mobiel gebruik valt hier dus niet onder) blijkt dat Bing in Amerika inmiddels een marktaandeel van ruim 20% heeft. Of bijna 33% als je Yahoo Search – die gebruik maakt van de zoekresultaten van Bing – daar bij optelt. Dat is meer dan ik dacht. Misschien moet ik ook maar eens wat vaker gaan Bingen.

Sabam eist een vergoeding voor het embedden van YouTube-video’s

De Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam lijkt zich in eerste instantie niet heel veel aan te trekken van de recente uitspraken van het Europese Hof van Justitie over het mogen linken naar *en* embedden van auteursrechtelijk beschermde content. Hierbij stelde het Hof dat het embedden van (o.a.) video’s geen inbreuk maakt op het auteursrecht mits deze wel openbaar beschikbaar was om mee te beginnen. Pas als er een nieuw publiek wordt bereikt door het embedden, doordat een video eerst achter een betaalmuur zat en er met het embedden die beperking omzeild wordt, dan pas kan het wel een inbreuk opleveren.

Sabam blijkt hierbij echter een andere interpretatie te hebben van de begrippen “nieuw publiek” en “openbaar beschikbaar” dan dat ze in de arresten van het Hof omschreven zijn (en door alle juristen en advocaten maar dat even terzijde). Dit komt omdat Sabam een overeenkomst met YouTube heeft gesloten in het verleden waarbij een exploitatierecht wordt gegeven aan YouTube voor niet-commerciële doeleinden tegen een bepaalde vergoeding die gebaseerd is op het aantal views. Als gebruikers dan YouTube-video’s embedden op hun site moeten ze minimaal alsnog toestemming vragen en volgens Sabam ook een vergoeding betalen als die site bijvoorbeeld banners of reclame bevatten. YouTube ziet de mogelijkheid om vrijelijk te embedden als onderdeel van het eigen persoonlijke gebruik terwijl Sabam dat als een schending van de overeenkomst ziet.

Het feit dat ze een vergoeding eisen van gebruikers die YouTube-video’s embedden op hun site *bovenop* de vergoeding die ze van YouTube krijgen voor, eh, precies datzelfde embedden is nou net de reden waarom mensen geen enkel vertrouwen hebben in auteursrechtenorganisaties. Net zoals ik een hekel heb aan alle auteursrechtenorganisaties die constant eigen interpretaties geven aan het auteursrecht ondanks alle uitspraken van het Europese Hof. En dat als onderbouwing voor hun praktijken gebruiken. Gelukkig heeft het Belgische consumentenprogramma Basta wel ervaring met Sabam en hun praktijken. Een kijktip overigens die ik natuurlijk even moet embedden nu.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top