Instagram foto’s (op hashtags) zoeken met Picturegr.am

instagram doorzoeken met picturegr.am
Nadat Instagram in september 2012 werd overgenomen door Facebook kwam het bedrijf een tijd lang negatief in de publiciteit door de introductie van nieuwe voorwaarden en privacy regels. Daar kwam Instagram snel op terug en in de jaren daarna groeide het uit tot het huidige sociale netwerk dat het vandaag de dag is. Met ruim 300 miljoen actieve gebruikers en meer dan 70 miljoen foto’s die dagelijks geplaatst worden, is Instagram een interessante en grote bron voor fotomateriaal geworden. Met picturegr.am doorzoek je deze fotoverzameling op hashtags of gebruikersnamen.

Natuurlijk kun je Instagram alleen gebruiken voor het delen van je eigen foto’s en het bewonderen, liken & becommentariëren van de foto’s van je vrienden. Maar er is zo veel meer te vinden dan alleen de foto’s uit je eigen netwerk. Er is bijna geen voorwerp, locatie of evenement te vinden waar geen foto’s van te vinden zijn op Instagram. Niet alle foto’s zijn (goed) terug te vinden maar door het veelvuldig gebruik van hashtags bij het plaatsen van foto’s, wordt het wel steeds eenvoudiger om foto’s te vinden over zo’n beetje elk onderwerp of thema die je kunt bedenken.

Hashtags of tags

In de informatievoorziening bestaat het concept van vrije trefwoorden toekennen (als aanvulling op gecontroleerde woordsystemen zoals een thesaurus) al eeuwen lang. Het waren echter altijd informatiespecialisten met specialistische kennis die deze trefwoorden toekenden waardoor ze wel nauwkeurig waren maar bijna nooit aansloten bij waar gebruikers daadwerkelijk op zochten. Social bookmarking introduceerde met het taggen van andermans content de mogelijkheid om de trefwoorden, de tags, de metadata niet vanuit het (automatisch) beperkte perspectief van één expert (vaak de maker van die content) mee te geven maar de gebruikers vrijelijk trefwoorden mee te laten geven. Zo werd het idee van een folksonomy geboren, waar de mensen (folk) samen aan een woordsysteem (taxonomie) werken. Behalve bij social bookmarking werd en wordt het ook enorm veel gebruikt om content te voorzien van tags die zelf niet uit tekst bestaat en waar het lastiger is om eenduidig metadata aan toe te kennen: online fotoverzamelingen.

Zo stimuleert Flickr bijvoorbeeld gebruikers om andermans foto’s te voorzien van tags en hoopt Instagram dat je juist hashtags toevoegt aan je eigen foto’s. Daar kunnen gebruikers letterlijk alle termen/woorden voor gebruiken zolang er een hashteken (#) voor staat, maar Instagram laat wel zien welke tags al in gebruik zijn op het moment dat je begint met het typen van een tag. Met deze manier van auto-aanvullen probeert Instagram een wildgroei aan (onnodige) tags te voorkomen.

Picturegr.am

Ook al worden niet alle foto’s getagd door de uploaders, in de Instagram app kun je tientallen miljoenen foto’s terugvinden op een onvoorstelbare hoeveelheid tags. Wil je ze echter via een zoekmachine op het web zoeken, dan ben je aangewezen op één van de Instagram zoeksites die er zijn. Vaak voegen die nog extra functionaliteiten toe zoals het kunnen bekijken van recente foto’s van mensen die je niet volgt terwijl anderen zich specialiseren in alleen het doorzoeken van foto’s.

Picturegr.am valt in die laatste categorie. De voorpagina biedt een eenvoudige zoekbalk aan waar je een zoekterm kunt invullen. Door daarna of op het # teken of het @ teken te klikken achter de zoekterm, zoek je respectievelijk dan op hashtag of gebruikersnaam. Bij de gebruikersnaam wordt er niet gezocht op de ‘echte naam’ van een persoon en dus moet je de precieze Instagram gebruikersnaam eigenlijk al weten voordat je begint met zoeken.

De koppeling met Instagram zelf is optioneel bij picturegr.am. Je kunt inloggen met je account maar het voegt eigenlijk niets toe. Je geeft picturegr.am dan ook alleen maar – in tegenstelling tot de meeste andere van dit soort sites – de meest basale toegangsrechten op je Instagram-account. Mocht je zelf dat liever niet willen, dan kun je picturegr.am ook probleemloos gebruiken zonder Instagram-account.

Zoeken op tags

Zoeken op instagram met picturegr.am
Als je op hashtag zoekt laat picturegr.am je – behalve de meest recente foto’s waarbij de zoekterm in de hashtag voorkomt – ook gerelateerde tags zien die beginnen met je eerdere zoekterm. Zo zie je dat er 6641 foto’s te vinden zijn met een #bibliotheek tag maar dat er vele andere tags zijn die beginnen met “bibliotheek”. Je wordt echter niet verwezen naar de tientallen tags die *eindigen* op “bibliotheek” zoals #openbarebibliotheek en #universiteitsbibliotheek. Ook bij het zoeken op hashtags zul je dus zelf moeten uitproberen welke tags gebruikt zouden kunnen zijn om de foto’s te beschrijven die je zoekt. Instagram – en dus ook picturegr.am – maakt geen verwijzingen tussen relevante hashtags en dus moet je geen hoge verwachtingen hebben bij de “gerelateerde” tags die getoond worden.

Desondanks kun je met behulp van picturegr.am wel eenvoudig foto’s terug vinden die je anders nooit tegen zou zijn gekomen, mits je een beetje creatief bent met het bedenken van zoektermen. Het is ook een handig hulpmiddel als je geïnteresseerd bent in specifieke onderwerpen, zoals ereaders, of in foto’s die in je woonplaats gemaakt zijn.

En wat mag je met die foto’s die je vindt?

Het is belangrijk om je te realiseren dat je Instagram foto’s niet zo maar zelf opnieuw mag gebruiken. Alle foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd en je moet daarom toestemming hebben van de fotograaf als je zijn of haar foto’s wilt gebruiken op je eigen blog of site. Ook al staan ze “vrij toegankelijk” al op internet. Instagram kent namelijk geen mogelijkheid om foto’s te uploaden met een Creative Commons-licentie.

Wil je een foto hergebruiken? Zoek de gebruiker dan bij Instagram zelf en vraag die toestemming door bijvoorbeeld een reactie achter te laten bij de foto in kwestie. Het is ook een goede manier als je liever het origineel wil gebruiken in plaats van de versie met filter die op Instagram geplaatst is.

Doe je dat liever allemaal niet? Dan mag je er alleen naar verwijzen door naar een foto te linken of deze te pinnen op je Pinterestbord.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top