Tweetweekoverzicht week 17 2015: FM radio in Noorwegen, HBO Now, VPN verbod, Sabam, legale adblockers en de dreiging van bezuinigingen voor Bibliotheek Enschede

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit internationale tweetweekoverzicht stoppen de Noren (in 2017) met FM radio, gaat de Amerikaanse betaalzender HBO de strijd aan met gebruikers buiten Amerika, is het omzeilen van geoblokkades in Australië ook een hot topic, gaan de Amerikaanse muziekmaatschappijen achter het Russische MP3skull aan, zijn adblockers legaal in Duitsland, bindt de Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam een heel klein beetje in en wordt het voortbestaan van de Bibliotheek Enschede bedreigd door aangekondigde extra bezuinigingen.

Geen FM radio meer in Noorwegen vanaf 2017

Heel erg hard gaat het niet met de digitale radio in Nederland volgens mij hoewel het officieel mee lijkt te vallen. Sinds vorig jaar zijn de publieke, regionale en commerciële zenders (eindelijk) allemaal overgestapt op DAB+ en kun je met een DAB+ radio de zenders uit de lucht ‘plukken’. Inmiddels beschikt 3% van de Nederlandse huishoudens over zo’n DAB+ radio en ook ik keek vorig jaar of het de moeite van de aanschaf waard was. Tot ik me bedacht dat ik werkelijk nooit naar een radio luister en de internetvariant van NPO Radio 6 voor mij meer dan voldoende is.

De Noren pakken het wat pragmatischer aan en hebben besloten om uit kostenoverwegingen – FM zenders en frequenties zijn 8x duurder dan DAB – de stekker uit FM radio te trekken in 2017. Niet dat het huidige gebruik van DAB+ daar al aanleiding toe geeft maar toch. Ergens kan ik dat wel waarderen want met alle miljoenen FM radiootjes in omloop kom je anders nooit op dat punt, maar aan de andere kant worden al die bestaande apparaten dus volledig nutteloos en word je juist als consument op kosten gejaagd. We zullen moeten zien hoe lang we in Nederland nog vooruit kunnen met radio op FM.

Scheer je weg met je VPN-verbinding! Alleen Amerikanen zijn welkom bij HBO Now

Dat miljoenen mensen (gelekte) afleveringen van Game of Thrones illegaal downloaden, daar kan HBO nog wel mee leven (zolang je ze maar niet live streamt via Periscope). Met hun nieuwe streamingdienst HBO Now is de betaalzender echter niet zo coulant. Ze weren actief betalende abonnees die gebruik maken van een VPN-dienst om buiten de Verenigde Staten alsnog een abonnement te nemen op die streamingdienst. Aan Torrentfreak melden diverse gebruikers dat ze een mail ontvingen van HBO en afgesloten zijn.

Dat is (ergens) te begrijpen vanuit het perspectief dat de zender betaalt voor het recht de ingekochte series en films alleen in Amerika uit te zenden maar het is wel het zoveelste voorbeeld dat een dergelijk regionaal licentiemodel bijna niet te handhaven is als je een webdienst hebt. Als je betalende gebruikers wilt, dan moet je gebruikers in 1 regio van de wereld niet voortrekken en ze in andere regio’s hetzelfde laten betalen voor een minder aanbod. Laat staan dat je de hele dienst zelf ontoegankelijk maakt en ze ‘stuurt’ naar illegaal downloaden. Principiële discussies en discussies over licenties moet je nou eenmaal niet aangaan met je gebruikers. Helemaal als ze wel willen betalen.

In Australië kunnen VPN’s wellicht wettelijk verboden worden

Australië is ook al zo’n doorn in het oog van de media-industrie als het gaat om toegang tot en het aanbieden van digitale content. In dat Engelssprekende land kon men tot recent – 24 maart lanceerde Netflix Australia – ook niet legaal bij de diverse video- en muziekstreamingdiensten komen. Het gebruik van VPN’s om alsnog gebruik te maken van deze Amerikaanse diensten is daar dan ook redelijk gewoon geworden.

In een wetsvoorstel (de Copyright Amendment Bill 2015), dat specifiek bedoeld is om de online inbreuken op het auteursrecht aan te pakken, wordt de mogelijkheid geïntroduceerd voor rechthebbenden om sites te laten blokkeren door internetproviders die dergelijke inbreuken mogelijk maken. Die mogelijkheid is vooral bedoeld om torrentsites zoals de Pirate Bay te kunnen blokkeren (BREIN zou de hele dag feest vieren als zo’n voorstel hier in Nederland wet zou worden) maar zou zonder enige twijfel ook gebruikt gaan worden om de tientallen VPN-diensten te blokkeren.

Dat ruim 684.000 huishoudens in Australië VPN’s gebruiken en dat er ook tientallen legitieme redenen zijn om een VPN-dienst te gebruiken, zal weinig indruk maken op de media-industrie die vanzelfsprekend achter dit voorstel staat. Die blijken niet bereid te zijn hun werkwijze los te laten om content per regio te verkopen en investeren liever in het reguleren van alle technieken die bestaan om dergelijke geoblokkades te omzeilen.

Ik hoop dat de aanpak van Netflix, waarbij ze steeds meer series en films wereldwijd licenseren en beschikbaar maken, breed overgenomen wordt zodat we ooit afscheid kunnen nemen van dit soort idiote constructies waarin wetgeving misbruikt wordt om verouderde businessmodellen te handhaven.

De RIAA gaat achter MP3skull aan

De RIAA, de belangenvereniging van de Amerikaanse muziekindustrie, heeft zijn pijlen nu gericht op de site MP3skull. Op 17 april klaagden ze de site aan (PDF) omdat het een lijst aan muziekdownloads aanbiedt die vervolgens linkt naar één of meerdere torrentsites waar dat nummer te vinden is. Ook al biedt het zelf geen bestanden aan, ziet het er allemaal zeer karig uit op de kleurige advertenties en popups na en heeft de aanklacht waarschijnlijk meer aandacht gegeven aan MP3skull dan dat ze ooit hebben gehad, de RIAA denkt dat ze er 150.000 dollar per inbreukmakend nummer uit kunnen slepen.

Van wie ze dat zouden krijgen, dat weten ze alleen niet. Het is namelijk onbekend wie er achter de site zit, al is het vermoeden dat het hier om een Russische site gaat.

Persoonlijk vind ik dat de site een boete zou moeten krijgen voor de gebrekkige vormgeving en de wanstaltige poging zichzelf te rechtvaardigen in hun disclaimer maar ja, dan zou je het halve internet ook moeten beboeten.

Adblockers zijn toegestaan in Duitsland

Dat websites geld verdienen met online reclames, daar is niets mis mee. Er ontstaan echter problemen op het moment dat die reclames steeds zichtbaarder, frequenter en dominanter worden. Irritanter zeg maar. Helemaal als dat afbreuk doet aan het normaal navigeren en gebruik van een site. Dat is de reden dat adblockers – plugins voor je browser waarmee reclames geblokkeerd kunnen worden – zo populair zijn bij gebruikers en dat de sites er juist op aandringen dat hun bezoekers die adblockers uitzetten.

In Duitsland werd het programma Adblocker Plus aangeklaagd door de uitgevers van Zeit Online en Handelsblatt. Die vonden dat de adblocker niet hun advertenties mocht blokkeren zonder toestemming. Daar ging de Duitse rechter niet in mee en daarmee hoeft niemand zich meer schuldig te voelen over het gebruik van adblockers. Misschien dat het inderdaad leidt – zoals Adblocker Plus zelf zegt –  tot een samenwerking tussen bedrijven en adblockers om betere en minder irritante manieren te vinden voor online reclames.

Sabam zal voorlopig geen boetes opleggen aan bloggers

De Belgische muziekauteursrechtenorganisatie Sabam kwam vorige week in het nieuws omdat ze websites boetes aan het opleggen waren voor het embedden van YouTube-video’s. In tegenspraak met maar liefst twee arresten van het Europese Hof van Justitie kregen met name bloggers rekeningen voorgeschoteld.

Dit moest Sabam komen verantwoorden bij de Belgische minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters en afgelopen week meldde de organisatie dat ze de komende maanden geen bloggers meer zal beboeten, hangende overleg met Google en YouTube. Sabam wijkt echter niet af van haar standpunt en vindt dat de uitspraken van het Europese Hof “niet veralgemeend” kunnen worden.

Kennelijk beschikt Sabam niet over juristen want die hadden kunnen vertellen dat “veralgemenen” ongeveer de definitie voor leken is van een uitspraak van het Europese Hof. Of dat het Bestwater arrest nou net ging om het embedden van content die op YouTube was geplaatst.

Het voortbestaan van de Bibliotheek Enschede wordt bedreigd door bezuinigingen

Deze week was er veel nieuws uit andere landen maar ook dichter bij huis is er verontrustend nieuws. De Bibliotheek Enschede wordt geconfronteerd met extra bezuinigingen van 7 ton die het volgens directeur Kockx niet kan opbrengen, zelfs al zouden alle vijf filialen sluiten, de boekenbus verdwijnen en hij alle vaste krachten inclusief zichzelf zou ontslaan.

De bibliotheek wil dit vanzelfsprekend niet laten gebeuren en is al begonnen met het mobiliseren van leden, inwoners van Enschede en de politiek. Een petitie voor het behoud van de bibliotheek is te tekenen in alle vestigingen en deze zal ook snel online beschikbaar komen. Waarbij ik iedereen wil oproepen om deze dan te tekenen, ook al woon je niet in Enschede.

Zoals je in mijn boekenplog kunt zien is de Bibliotheek Enschede een prachtige bibliotheek maar er is vooral een helder signaal nodig dat een gemeente niet zo maar bibliotheken mag en kan wegbezuinigen. In dat licht gezien is Enschede een (verkeerd) voorbeeld dat gevolgd zou kunnen worden door andere gemeentes in Nederland en mag je dit gerust als een goede reden zien om je hier ook druk over te maken.

Die bredere consequentie zou ook door de Bibliotheek Enschede zichtbaar gemaakt moeten worden mijns inziens. Sinds 1 januari van dit jaar is de Bibliotheekwet van kracht – de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen – en één van de belangrijkste onderdelen hieruit betreft de netwerkverantwoordelijkheid om juist te voorkomen dat gemeentes bibliotheekvoorzieningen opheffen zonder daarbij te zorgen voor alternatieven voor de inwoners (artikel 6, lid 4). Het opleggen van bezuinigingen die aantoonbaar het verdwijnen van de bibliotheekvoorziening in en rondom Enschede veroorzaakt, zou met de wet in de hand op zijn minst ter discussie gesteld moeten kunnen worden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top