Is jouw site wel mobielvriendelijk?

mobielvriendelijk vakblog op mobielWist je dat er alleen al in Nederland ruim 10 miljoen smartphones in omloop zijn? En dat tussen de 80% en 97% van de smartphone-eigenaren wereldwijd hun telefoon dagelijks gebruiken om informatie op het web te zoeken? Zelfs als ze toegang hebben tot een laptop of desktopcomputer?

In webdesign is het daarom ook al jarenlang een goede gewoonte om sites responsive te maken, wat wil zeggen dat een site zich netjes aanpast aan de grootte van het scherm waarop het bekeken wordt. Op die manier is een site goed te gebruiken, ongeacht of je die nu raadpleegt op een desktopcomputer, tablet of smartphone. Niemand zit te wachten op onleesbaar kleine lettertjes of webformulieren die niet in te vullen zijn op een klein scherm.

En toch zijn er nog genoeg sites die niet mobielvriendelijk zijn. Soms omdat er een aparte mobiele variant wordt aangeboden (met minder mogelijkheden), soms omdat het kosten met zich meebrengt om oudere sites mobielvriendelijk te maken en soms omdat er simpelweg geen stok achter de deur is voor bedrijven, organisaties of mensen om het ook gewoon te gaan doen.

Maar Google vindt het belangrijk

In november 2014 introduceerde Google al het label ‘mobielvriendelijk’ om duidelijk te maken in de zoekresultaten dat een site goed te bekijken is op een smartphone. Sinds vorige week heeft Google er echter nog een schep bovenop gedaan want vanaf 21 april 2015 gebruikt de zoekgigant de mobielvriendelijkheid van een site als een belangrijke factor in de ranking van mobiele zoekresultaten.

Oftewel, als je Google op een smartphone gebruikt, dan krijgen de mobielvriendelijke sites voorrang in de zoekresultaten. En aangezien dus een bijzonder groot deel van alle Google zoekacties op mobiele apparaten gebeurt, heeft dat een stevige impact op de zichtbaarheid van websites. Vooral als je niet mobielvriendelijk bent natuurlijk.

Hoe controleer je of je mobielvriendelijk bent?

Google geeft aan dat je op een aantal zaken goed moet letten:

  • Er wordt geen software gebruikt die niet algemeen toegankelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash.
  • Er wordt tekst gebruikt die leesbaar is zonder te zoomen.
  • De inhoud wordt geschaald op basis van schermgrootte, zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te schuiven of te zoomen (responsive).
  • Links zijn ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat gemakkelijk op de juiste link kan worden getikt.

Ze bieden ook een mobielvriendelijke test aan, een site waarbij gecontroleerd wordt hoe Google jouw site ziet en of die dus wel mobielvriendelijk is.

google mobielvriendelijk testDat is een kwestie van invullen van de site-URL en op Analyseren klikken.

google mobielvriendelijk testJe ziet een indicator (langzaam) naar 100% lopen tijdens de analysefase en als je het goed gedaan hebt zal de site melden dat de voorpagina mobielvriendelijk is. Of niet natuurlijk als er problemen zijn geconstateerd.

Als je, zoals ik, een blog hebt dan kun je er vanuit gaan dat alle pagina’s op je blog mobielvriendelijk zijn als je voorpagina dat ook is. Zijn er (grote) verschillen tussen de onderdelen op je site, dan is het een goed idee om die apart te testen bij Google. Dat is eveneens verstandig als je weet dat je op sommige pagina’s iets hebt staan waar mobiele gebruikers problemen mee zouden kunnen hebben, zoals grote en zware afbeeldingen of Flash videobestanden.

Is je site of blog niet door de test gekomen? Dan vind je bij Google per CMS een aantal tips om je site of blog te verbeteren. Voor zelf gehoste WordPress blogs komt dat neer op het vinden en gebruiken van een mobielvriendelijk (responsive) theme. Alle betaalde themes zijn dat tegenwoordig maar je kunt er ook eenvoudig op filteren bij de gratis themes die via WordPress zelf worden aangeboden.

En? Is jouw site mobielvriendelijk?

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top