Je Facebook zoekgeschiedenis bekijken en verwijderen

facebook zoekgeschiedenis
In december 2014 besloot Facebook de zoekfunctie aan te passen zodat het eenvoudiger zou worden om zowel mensen als jouw/andermans oude berichten op Facebook terug te vinden. Net als bij de zoekmachine van Google personaliseert ook Facebook deze zoekresultaten op een geheel eigen manier zodat niet duidelijk te achterhalen is waarom je bepaalde personen en berichten wel terugvindt en andere niet.

Dit kun je ook al in werking zien in je eigen tijdlijn. Facebook blijft bijvoorbeeld hardnekkig de tijdlijn tonen in een eigen gefilterde volgorde van ‘Topverslagen‘ – ook al zet je die iedere keer weer terug naar ‘Meest recente verslagen bekijken‘ – waarbij niet te achterhalen is waarom berichten van je ene vriend wel, en de andere niet als topverslag bestempeld wordt.

Jouw input is hun output

Facebook maakt in elk geval gebruik van je eerdere zoekacties om de zoekresultaten van nieuwe zoekacties te verfijnen en te personaliseren. Dat is niet ongewoon want dat doet Google o.a. ook maar toch is het bij Facebook een stuk lastiger om er zelf achter te komen waar je allemaal op gezocht hebt.

Dat zul je niet vaak willen doen maar het is nuttig om te weten dat het wel degelijk mogelijk is om je zoekgeschiedenis te bekijken, te wissen en te downloaden. Al was het maar dat je wellicht bepaalde zoekacties niet wilt laten onthouden door Facebook voor toekomstige zoekacties.

Je Facebook zoekgeschiedenis bekijken

Je zoekacties en zoekgeschiedenis worden door Facebook in het Activiteitlogboek bewaard. Die vind je terug op je profielpagina (ga naar Facebook.com en klik op je naam) in de rechterbovenhoek.

facebook zoekgeschiedenisIn het Activiteitlogboek wordt alles bijgehouden wat je op Facebook doet. Op welk bericht jij gereageerd hebt, wat je geliked hebt, welke apps je gebruikt en ook waar je op gezocht hebt.

In het menu wordt echter maar een kleine selectie getoond van wat er in het logboek is opgenomen. Onder Foto’s, Vind-ik-leuks en Reacties moet je daarom op ‘Meer’ klikken om alle overige categorieën te zien te krijgen. Bijna onderaan zie je dan Zoeken staan.

Als je daar op klikt kom je in een overzichtsscherm terecht waar je zoekacties per maand weergegeven worden terwijl je in de rechterkolom ook nog naar de voorgaande jaren kunt doorklikken.

facebook zoekgeschiedenis
In dit scherm kun je ofewel individuele zoekacties verwijderen of de gehele zoekgeschiedenis in één keer wissen. Wil je alleen maar enkele zoekacties wissen dan klik je achter de zoekactie in kwestie op facebook zoekgeschiedenis om ze te verwijderen. Wil je je gehele Facebook zoekgeschiedenis wissen, dan klik je bovenaan op Zoekgeschiedenis wissen. Facebook vraagt vervolgens of je het zeker weet aangezien alleen jij je eigen zoekgeschiedenis kunt zien en zij het gebruiken om je betere zoekresultaten voor te schotelen maar nadat je dit bevestigt zijn ze dan toch echt verwijderd.

Je activiteitlogboek en zoekacties downloaden (voordat je ze verwijdert)

Voordat je van alles gaat verwijderen van Facebook kan het een goed idee zijn om een backup te maken van je activiteitlogboek en dus je zoekacties. Nee, ik weet ook niet waarom je je zoekacties zou willen bewaren maar ik ben nu eenmaal een groot voorstander van backups :)

Je kunt helaas niet een makkelijk overzicht van al je zoekacties exporteren maar het activiteitlogboek maakt wel onderdeel uit van je persoonlijk archief dat je kunt downloaden. Hier zit alles in wat je ooit gedeeld/gedaan hebt op Facebook en ik beschreef al eerder hoe je die data kunt exporteren en downloaden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

 1. Dag Raymond, ik ben aan het surfen, op zoek naar info aangaande het verwijderen van de zoekgeschiedenis maar dan in het veld waar je zelf een zoekopdracht invult (zoeken tijdens typen), bvb als je letter A invoert, dan komen alle namen die beginnen met A.
  Kan dit verwijderd worden ??? Want als je via je activiteitenlogboek de geschiedenis verwijdert, dan blijft dit toch nog zichtbaar in je zoekopdracht (zoeken tijdens typen)

  Reply

 2. Hallo Raymond, ik zou dat ook wel heel graag willen weten, als je in het zoekgedeelte in A drukt zie je alles met een A.

  Reply

  • @Andre @Philippe Je zoekgeschiedenis en activiteitenlogboek lijken aan elkaar gekoppeld te zijn maar zijn dat niet. Tenminste, niet in grote mate. Facebook houdt bij waarmee en met wie je ook interactie hebt gehad, de volledige profielen van je vrienden (inclusief hun vrienden) en ongetwijfeld nog tientallen anderen zaken waaronder je zoekgeschiedenis.

   Als je letters intikt dan zul je ook veel meer bij de suggesties zien staan dan wat je in je zoekgeschiedenis hebt/had staan. Facebook probeert alles om je daarin te ‘helpen’ en bepaalt aan de hand van algoritmes wat relevant voor je zou kunnen zijn (en toont dus echt niet alle mogelijke zoektermen met een A als je een A intikt, Andre)

   Daarmee zorgt het verwijderen van je zoekgeschiedenis er weliswaar voor dat die termen niet 1 op 1 gebruikt zullen worden in je zoekresultaten maar het heeft weinig tot geen impact op de suggesties in de zoekbalk. Deze functie is gepersonaliseerd zodat alleen jij die ziet maar je hebt er effectief geen directe invloed op. Nou ja, tenzij je je Facebook account verwijdert natuurlijk.

   Reply

   • Thanks Raymond.. Ik begrijp dat het voor de FB gebruiker misschien makkelijker is om letters in te voeren, maar toch vind ik dat de mogelijkheid moet bestaan om dit te kunnen wissen (je zou toch baas moeten zijn van je eigen profiel en wat je ermee doet hé.. :) ) want de gegevens stapelen zich dan ook op en het is dan niet meer overzichtelijk na een tijd… have a nice day…

    Reply

    • @Philippe Daar kan ik het helemaal mee eens zijn maar daar denkt Facebook zelf heel anders over vrees ik. Dit zien ze ongetwijfeld als een belangrijke functionaliteit van Facebook zelf – wat een goede zoekfunctie natuurlijk ook is – en daar geven ze geen enkele controle over aan hun gebruikers zelf. Het is niet anders …

     Reply

 3. Wat betekent ” meerdere keren in de zoek geschiedenis? Dan staat er geen naam maar ”

  Reply

  • Goeie vraag :) Ik heb die ook 1 keer in mijn zoekgeschiedenis staan. Normaliter betekenen twee aanhalingstekens achter elkaar dat het een lege zoekactie is. Je hebt dan een zoekactie uitgevoerd zonder een zoekterm op te geven maar dat is niet mogelijk in de zoekfunctie van Facebook.

   Ik gok dat, om wat voor reden dan ook, de zoekterm niet meer valide is. Of dat Facebook het gewist heeft? Ik zal het eens in de gaten houden of ik het vaker in mijn zoekgeschiedenis ga zien.

   Reply

 4. hoi raymond,

  ik heb een vraagje is het ook soms mogelijk dat je kan zien wie jou profiel heeft bezocht?

  groetjes

  Reply

 5. Hallo Raymond,

  Weet jij toevallig hoe lang recente zoekopdrachten in Messenger (Facebook) zichtbaar blijven?
  Ik begreep dat dit lang is: weet jij toevallig hoe lang ongeveer (enkele dagen/weken/maanden)? Of verdwijnt de zoekgeschiedenis helemaal niet vanzelf?

  Heel erg bedankt voor je antwoord!

  Reply

  • Ik heb eerlijk gezegd geen idee maar denk dat die simpelweg de laatste paar opdrachten bewaard – zodat je die makkelijk kunt herhalen – en dat die telkens rouleren. Oftewel, bij elke nieuwe zoekactie verdwijnt de oudste zoekopdracht die nog zichtbaar was?

   Ik gebruik Messenger niet dus ik kan er ook weinig meer over zeggen vrees ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top