Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de mei 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn. Deze maand staan er vier nieuwe titels in de top 5 ten opzichte van vorige maand. De nummer 1 blijft echter onveranderd Dit kan niet waar zijn.

 1. Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk;
 2. Lieve mama van Esther Verhoef;
 3. Denken aan vrijdag van Nicci French;
 4. De grenzeloze van Jussi Adler-Olsen;
 5. De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése

De ebookwinkels

Net als de vorige keer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol, Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Tom Kabinet laat ik deze keer buiten beschouwing tot ze ook daadwerkelijk de titels kunnen leveren. Kobobooks neem ik niet meer apart op aangezien Bol en Kobo door hun partnerschap dezelfde prijzen hanteren. En mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM.

De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy. In het onderstaande overzicht is daarom de goedkoopste prijs opgenomen per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren. Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.3nr.4nr.5
Dit kan niet waar zijnLieve mamaDenken aan vrijdagDe grenzelozeDe onderwaterzwemmer
Amazon14,99*6,79**14,994,99***14,99
Bol/Kobo14,999,068,99****9,9114,99
Bruna14,999,9914,994,9914,99
Ebook.nl14,999,9914,9910,9914,99
Google Play14,996,7914,997,4714,99
Libris/Blz14,999,9914,9910,9914,99
Tom Kabinetnvtnvtnvtnvtnvt
Boogsy14,999,068,994,9914,99
Papier19,9919,9519,9917,5019,99

* Vorige maand kon Amazon als enige onder de standaardprijs duiken door Dit kan niet waar zijn voor €9,99 aan te bieden. Deze maand valt er geen voordeel meer te behalen zijn voor deze titel en betaal je overal de reguliere €14,99.

** De buitenlandse ebookshops lijken te mogen stunten met de prijs van Lieve mama. Bij zowel Amazon als Google Play Books is het ebook voor €6,79 te koop in plaats van €9,99. Bij Bol/Kobo betaal je het (rare) bedrag van €9,06.

*** Bij De grenzeloze lijkt er wat bijzonders aan de hand te zijn want zoveel variatie in de prijs ben ik nog niet eerder tegengekomen. Bij Amazon en Bruna is de ebookversie voor €4,99 te koop, terwijl Libris/Blz en ebook.nl (zoals gewoonlijk) de hoogste en waarschijnlijk reguliere prijs van €10,99 hebben. Bij Bol moet je echter €9,91 afrekenen en bij Google Play zit je er een beetje tussenin met €7,47. Vier verschillende prijzen bij zes eboowinkels.

**** Bol/Kobo zijn de enige die iets met de prijs doen met Denken aan vrijdag. Met €8,99 bespaar je maar liefst 6 euro ten opzichte van alle andere ebookwinkels.

Conclusies?

Bij Dit kan niet waar zijn en De onderwaterzwemmer is de verkoop kennelijk zodanig goed dat er niet (meer) met de prijs gespeeld wordt. Beide titels kosten je overal €14,99 en dat levert slechts een besparing van 5 euro op ten opzichte van de prijs van het papieren boek.

Bij de overige drie titels valt er wel degelijk flink wat te besparen als je de moeite neemt om de prijzen te vergelijken. Lieve mama is bij twee ebookwinkels te koop voor ruim 2 euro minder en dat is al met al 13 euro minder dan de papieren versie. Wil je Denken aan vrijdag aanschaffen, dan moet je bij Bol/Kobo zijn voor een voordeeltje van maar liefst 6 euro t.o.v. de andere ebookwinkels.

De grenzeloze lijkt een schoolvoorbeeld te zijn van het feit dat er geen vaste boekenprijs is voor ebooks. Kennelijk biedt uitgever Prometheus ook meer ruimte aan de verschillende ebookwinkels en dat zie je terug in zeer uitleenlopende prijzen. Deze titel kun je voor €4,99 vinden bij Bruna en Amazon terwijl je op andere plekken maximaal €10,99 betaalt en met een vaste boekenprijs van €17,50 zijn dat grote verschillen.

Als je alle vijf de titels zou willen aanschaffen bij één ebookwinkel, dan betaal je bij Amazon.nl wederom het minste. Daar moet je €56,75 afrekenen, iets meer dan een euro minder dan bij Bol/Kobo. Bruna en Google Play volgen op drie euro afstand terwijl je bij Ebook.nl en Libris/Blz het duurst uitbent met €65,95. Koop je ze op papier dan ben je €97,42 kwijt dus je bespaart nog steeds 30 tot (ruim) 40 euro als je digitaal leest.

De ‘magische’ grens van 50%, waarbij ebooks dus de helft kosten van de papieren versie, lijkt ineens niet zo heel ver weg meer te zijn.

#

 

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Hallo Raymond,

  Hartelijk dank voor je overzicht.
  Ik neem aan dat Amazon de ebooks levert in Kindle-formaat?

  Mvg. Vincent Rotermundt

  Reply

 2. Prijzen zijn voor Belgische klanten blijkbaar anders; ik wilde meteen de laatste Nicci French bij Bol.com kopen, maar de prijs was gewoon 14,99€. Pech dus… Gelukkig had ik nog een waardebon van 2,50€, dus heb ik hem toch maar gekocht.

  Reply

  • Nee het is niet anders voor Belgische klanten. De prijs is inmiddels weer gestegen naar 14,99 in de tussentijd zie ik. Eigenlijk wel een beetje belachelijk hoe snel die prijzen fluctueren nu!

   Reply

   • Ja, dat is inderdaad wel belachelijk… Je kan toch niet om de vijf minuten alle prijzen gaan nakijken. ????

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top