Converteren van ePub ebooks (met Calibre) voor gebruik op een Kindle

converteren van epub naar kindleInmiddels is Amazon een half jaar actief in Nederland met Amazon.nl en kun je daar ook Nederlandse ebooks kopen. Ebooks die met enige regelmaat zelfs goedkoper zijn te vinden op amazon.nl dan bij de overige ebookwinkels.

Ook de Kindle ereaders zijn nu zonder hoge verzendkosten en importheffing via de Nederlandse Amazon te bestellen, ook al wordt je daarvoor nog doorverwezen naar amazon.de of amazon.co.uk. Dat betekent dat het niet alleen interessant is om Kindle ebooks (goedkoop) te kopen en ze om te zetten naar ePub ebooks omdat je ze op je Kobo, Sony of andere in Nederland verkochte ereader wilt lezen, het is nu een hele redelijke optie geworden om simpelweg een Kindle ereader te kopen om de Kindle ebooks op te lezen.

Maar wat doe je met je huidige collectie van (legale) ePub ebooks die niet te lezen zijn op een Kindle ereader? Simpel, die converteer je naar het MOBI formaat dat wel ondersteund wordt door alle Kindle ereaders.

Twee soorten ePub ebooks

Afhankelijk van waar en wanneer je je ePub ebooks gekocht hebt zijn de ebooks te onderscheiden in twee categorieën: de ePub ebooks die voorzien zijn van Adobe DRM en ePub ebooks die voorzien zijn van sociale DRM in de vorm van een watermerk. Heb je de ebooks moeten downloaden via Adobe Digital Editions, dan zijn ze voorzien van Adobe DRM en als je ze rechtstreeks hebt gedownload, dan beschikken ze over een digitaal watermerk (of zijn ze vrij van DRM).

Dat onderscheid is van belang omdat de DRM-beveiliging op een ebook het onmogelijk maakt het ebook te converteren naar een ander formaat toe. Heb je ePub ebooks met Adobe DRM erop? Dan zul je die DRM eerst moeten verwijderen maar gelukkig is dat slechts een eenvoudige kleine stap extra in het onderstaande stappenplan.

Converteren van ePub naar Mobi mbv Calibre

Calibre is een gratis programma waarmee je ebooks kunt beheren en dat eenvoudig de ebooks naar alle mogelijke apparaten kan versturen. Op die manier heb je alle ebooks centraal bij elkaar in één handig programma en verstuur je ebooks naar bijvoorbeeld je ereader of tablet. Het is ook bij uitstek geschikt om ePub ebooks te converteren naar het Mobi formaat dat je op Kindle ereaders kunt lezen.

Nadat je Calibre geïnstalleerd hebt dien je je ebooks toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre.

Heb je ePub ebooks met Adobe DRM die in Adobe Digital Editions staan? Dan moet je eerst een plugin installeren die tijdens het importeren van beveiligde ebooks de DRM zal verwijderen. Deze plugin installeer je als volgt waarbij ik er vanuit ga dat je Calibre al geïnstalleerd hebt:

1. Download de DeDRM_plugin in een zip bestand vanaf deze pagina;
2. Open Calibre en klik op ‘Voorkeuren’. Ga dan naar ‘Geavanceerd’ en naar ‘Plug-ins’;
3. Klik op ‘Plug-in uit bestand laden’ en kies het DeDRM_plugin.zip bestand;
4. Klik op OK en de plugin is geïnstalleerd.

Ebooks toevoegen aan de Calibre bibliotheek
Ebooks kun je als volgt toevoegen in Calibre:

converteren van epub naar mobi calibre boeken toevoegen

Ga naar het beginscherm van Calibre en klik linksbovenaan op ‘Boeken toevoegen’. Je kunt op allerlei manieren die boeken toevoegen maar de knop vraagt standaard in welke map je ebooks staan. Als je ze gedownload hebt met Adobe Digital Editions dan vind je de ebooks bijvoorbeeld terug in een map My Digital Editions in je Mijn documenten map. Afhankelijk waar jij je ebooks echter hebt opgeslagen kies je natuurlijk voor die map(pen) om ze aan Calibre toe te voegen.

Converteren van de ebooks
Als je je Kindle nu aan je computer koppelt met de USB-kabel terwijl Calibre geopend is zal deze herkend worden en krijgt de Kindle zijn eigen Apparaat-knop in de menubalk. Selecteer je dan één of meerdere titels uit de bibliotheek en verstuur je ze naar de Kindle toe – met de Naar apparaat sturen-knop die er ook bij is gekomen – waarbij de ebooks automatisch geconverteerd worden naar het goede formaat. En ben je eigenlijk al klaar.

Zelf vind ik het echter prettiger om de Mobi versie van het ebook niet alleen op het apparaat te hebben staan maar ook als backup in mijn Calibre bibliotheek. Dat maakt het ook mogelijk om ze naar mijn Kindle te sturen via de Send-to-Kindle functie van Amazon zelf. Hieronder leg ik uit hoe je ebooks ‘handmatig’ converteert van ePub naar Mobi formaat.

calibre converteren van epub naar mobi

Als de ebooks in je Calibre bibliotheek staan dan kun je één of meerdere boeken selecteren en aan de rechterkant bij de details zien in welk formaat het ebook is [1]. Mocht je het rechtervenster niet zien dan kun je het alsnog aan (of uit) zetten door op het icoontje bij [2] te klikken of Shift-Alt-D in te drukken.

In het bovenstaande voorbeeld converteer ik een bij Bol gekocht ebook – met watermerk – naar Mobi formaat. In Calibre kun je dan ofwel rechtsklikken op een titel en dan kiezen voor Boeken converteren -> Individueel converteren [3] danwel in de menubalk op Boeken converteren [4] te klikken. Dat laatste werkt iets praktischer als je meerdere (of alle) titels in je Calibre bibliotheek geselecteerd hebt.

calibre converteren van epub naar mobi
In het volgende scherm krijg je alle mogelijke instellingen te zien voor de conversie van een ebook. Helemaal linksbovenaan staat het invoerformaat automatisch ingesteld op het formaat van het ebook dat je wilt converteren. Rechtsbovenaan vind je een pulldown menu bij het uitvoerformaat en dat zul je handmatig moeten veranderen van ePub naar Mobi.

De derde optie, AZW3, is het nieuwere formaat van de Kindle ebooks zelf en kun je in de meeste gevallen ook zonder problemen gebruiken. Het wordt echter niet ondersteund door Send-to-Kindle en dat is de reden dat ik zelf de ePub ebooks converteer naar Mobi formaat. ePub ebooks maken sowieso geen gebruik van de iets uitgebreidere mogelijkheden van het AZW3 formaat dus het maakt verder geen enkel verschil.

Aan de linkerkant van het scherm heb je een aantal categorieën met instellingen die je kunt gebruiken om de uiteindelijke Mobi versie verder aan te passen maar die heb ik zelf nooit hoeven te gebruiken. Zorg dat je bij het uitvoerformaat voor MOBI gekozen hebt en klik dan op OK om de conversie te starten.

calibre converteren van epub naar mobi

Er start een nieuwe taak in Calibre voor de conversie (of net zo veel taken als het aantal ebooks dat je aan het converteren bent). Als Calibre daar mee klaar is dan zie je in het scherm met de details dat er een tweede formaat bij is gekomen bij het geconverteerde ebook. Het ebook is nu beschikbaar in zowel ePub als Mobi formaat.

Nu kun je in het detailscherm achter Pad: op het linkje klikken om de map te openen met beide bestanden erin (als je het ebook met Send-to-Kindle wilt mailen naar je Kindle) of alsnog je Kindle aan de computer koppelen met de USB-kabel en het ebook versturen naar je ereader. Calibre zet dan automatisch de Mobi versie van het ebook op het apparaat.

calibre naar apparaat sturen#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

 1. Dank je, nu ga ik een echte kindle ereader kopen, tot nu toe las ik op de ipad en iphone maar nu ik epub boeken ook naar de kindle kan converteren is dat mijn ideale oplossing!

  Reply

 2. Ik voel me een ontzettende moraalridder met deze reactie, maar het DRM van een E-book afhalen mag toch helemaal niet? En is toch strafbaar?

  Reply

  • Helemaal geen rare vraag, zeker niet aangezien ik het auteursrecht een groot goed vind en daar ook veel over schrijf.

   Om met het laatste deel van je vraag te beginnen: nee, het is niet strafbaar aangezien het auteursrecht (de Auteurswet) een civiel recht is en geen strafrecht. Je kunt inbreuken maken op iemands auteursrecht en je kunt daarin dus onrechtmatig handelen maar daar is geen strafmaat aan verbonden. Rechters kunnen daar een vergoeding (boete) in bepalen maar geen hechtenis, voorwaardelijke straffen enz.

   Mag je de DRM verwijderen van een ebook (of van een willekeurig ander auteursrechtelijk beschermd werk)? Nee dat mag inderdaad niet. Er is een artikel (29a) in de Auteurswet die stelt dat je ‘doeltreffende technische voorzieningen’ (beveiliging) van een werk niet mag omzeilen.

   Dit is echter een generiek geformuleerd artikel dat enerzijds meer bedoeld was voor beveiliging van fysieke media zoals de regiocodering van dvd’s en dat soort zaken en die anderzijds ook nog eens een subjectief criteria bevat: wat is doeltreffend?

   Lid 2 van datzelfde artikel laat wel duidelijk blijken dat alle vormen van het omzeilen van dergelijke technische voorzieningen (DRM dus) een onrechtmatige daad is maar voor zover ik weet ligt er simpelweg geen jurisprudentie waaruit je kunt afleiden dat het verwijderen van specifieke DRM van specifieke ebooks verboden is. Ja, het is in alle waarschijnlijkheid een onrechtmatige handeling maar er wordt niet op gehandhaafd en er zijn ook geen criteria waarbij je kunt weten dat je ook onrechtmatig aan het handelen bent.

   Het converteren van ePubs met een watermerkbeveiliging naar Kindle ebooks (waar de bovenstaande blogpost over gaat) vereist namelijk niet het verwijderen van die watermerkbeveiliging. Het is evident dat je volledig in je recht staat om dat te doen.

   Het wordt schimmiger met ePubs die voorzien zijn van Adobe DRM. Niet alleen is het tegenwoordig letterlijk met 1 klik te verwijderen (dus van doeltreffend is geen sprake meer), je hebt ook nog eens een recht om een thuiskopie te mogen maken volgens de Auteurswet. En dan moet je die wel *kunnen* maken natuurlijk. Over dat conflict van rechten ligt er zogezegd dus geen uitspraak naar mijn weten.

   Het is de reden dat ik daar zelf mijn eigen invulling aan geef. Ik kan het voor mezelf verantwoorden dat ik de DRM verwijder van ebooks om een gekocht exemplaar te kunnen archiveren of te kunnen (converteren en) gebruiken op een ereader van mijn eigen keuze. Hierbij geldt – vanzelfsprekend – dat dit digitale exemplaar niet verder verspreid door mij wordt waardoor er dus geen schade voor de rechthebbenden *kan* optreden. Vandaar dat je in alle blogposts van mij over DRM altijd de opmerkingen vindt dat het gaat over *gekochte* exemplaren voor eigen gebruik. Voor mij is het heel simpel: als ik een door mij gekocht ebook niet kan downloaden/backuppen en lezen op het apparaat waar *ik* het op wil lezen, dan koop ik het niet. Vandaar dat ik dus nooit ebooks koop in de iBook Store.

   Een uitgebreider verhaal over hoe DRM en de Auteurswet zich tot elkaar verhouden heb ik vorig jaar geschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2014/09/17/drm-en-de-auteurswet/

   Reply

 3. Duidelijke instructie. Ik denk er ook over een kindle aan te schaffen, maar wil hem ook gebruiken voor het lenen van e-books via de site van mijn plaatselijke bibliotheek. Zij werken met epub, Adobe DRM of PDF. Is het ook mogelijk om met bovenstaande instructie deze bestanden om te zetten, of zit er vanuit de gewone bibliotheek nog een extra beveiliging op?
  Wat zou je mij adviseren? Een Kobo kan wel weer voor de bieb, maar wordt lastig als je via Amazon boeken koopt (wat ook onze bedoeling is in de toekomst). Ik hoop dat je me een goede tip kunt geven.
  Met vriendelijke groet, Trudie

  Reply

  • Ik heb bij de bovenstaande uitleg zorgvuldig vermeden om de ebooks van de bibliotheek te noemen als voorbeeld omdat ik zelf wel een (groot) onderscheid maak tussen het verwijderen van Adobe DRM van de ebooks die ik koop – zodat ik een backup kan maken en ze kan converteren – en het verwijderen van Adobe DRM van bij de bibliotheek geleende ebooks zodat je ze op een Kindle kunt lezen. Hoe functioneel en nuttig ook, je maakt in feite dan een illegale kopie van een geleend ebook waar de DRM er niet meer voor kan zorgen dat het geleende ook na 3 weken van je ereader verdwijnt.

   Dat gezegd hebbende heeft niet iedereen, zoals ik, zowel een Kobo ereader als een Kindle. Ook ik koop de bulk van mijn ebooks bij Amazon en als je dat dus van plan bent dan is een Kindle de enige echte logische keuze en zit je dus met een probleem voor de bibliotheekebooks.

   Dan geef ik toch rechtstreeks antwoord op je vraag: ja, met de instructie is het ook mogelijk om geleende ebooks om te zetten aangezien die voorzien zijn van Adobe DRM. En dat zou de logische aanpak zijn als je via Amazon je ebooks wilt gaan kopen want zoals gezegd, dan is kiezen voor een Kindle zonder twijfel de beste route.

   Het zou netjes (en handig) zijn als het ebookplatform naast een download als ePub ook de ebooks als Mobipocket bestanden zou aanbieden maar dat lijkt niet iets te zijn wat ze gaan doen. Zolang je de geleende en geconverteerde ebooks na uiterlijk drie weken verwijdert en vanzelfsprekend niet verder verspreidt, is het de enige manier om ‘legaal’ gebruik te maken van de ebookdienst. Tenzij je toch 2 ereaders wilt aanschaffen.

   Reply

 4. Met het DRM programma (geinstalleerd in Calibre) krijg ik het er nog steeds niet af. Instructies gevolgd die hier beschreven zijn, maar het werk niet. Helaas.

  Reply

 5. Raymond,
  je antwoord aan Babette Eggers over de legaliteit van het verwijderen van DRM is het beste wat ik hierover op het internet heb gelezen. Ik geloof niet dat iemand in Nederland vervolgd gaat worden voor het maken van backups of converteren voor eigen gebruik. Ik zie wel een hellend vlak dat begint met het delen van een eboek met familieleden of vrienden, zonder het gevoel te hebben aan piraterij te doen. Je moet wel principieel kunnen zijn om te zeggen dat ze het zelf moeten kopen. En: bij Amazon koop je geen e-boeken, maar het recht om ze te lezen, en als Amazon merkt dat je het contract breekt door DRM van hun boeken te verwijderen, dan loop je wel een groot risico dat Amazon zonder pardon je account sluit, en daarmee toegang tot je boeken in hun cloud.

  Reply

  • Dat is waar maar Amazon is (gelukkig) aanzienlijk pragmatischer met hun beleid dan bijvoorbeeld Apple. Voor Amazon gaat het om de ‘walled garden’: ze willen dat je geen enkele reden hebt om hun gesloten ecosysteem te verlaten. Hoe meer je doet met Amazon content en hardware, hoe fijner ze het vinden. DRM is daarbij geen doel op zich maar één van de middelen die ze inzetten om het ‘logischer’ te maken dat je Kindle hardware gebruikt voor de Kindle ebooks. Ze letten donders goed op dat de hindernissen die ze daarmee creëren, nooit een issue voor de klant worden.

   Ze steken de energie in het zo klantvriendelijk mogelijk maken van de hele ervaring en integreren alles zo naadloos mogelijk. Je moet wel behoorlijke exotische wensen hebben bijvoorbeeld om er voor te kiezen om Kindle ebooks te converteren. Ze hebben uitmuntende eigen ereaders, uitstekende apps op alle denkbare platformen en ik ken – behalve mezelf – niemand die zelfs maar de neiging heeft om een backup exemplaar te maken van de bij Amazon gekochte Kindle ebooks.

   En waarom zouden ze dat ook erg vinden dat ik dat doe? Natuurlijk willen ze excessen voorkomen maar als 99,9% van hun klanten blij is met de gekochte ebooks en die op alle apparaten kan lezen, waarom zouden ze dan de strijd aan gaan met de 0,1% die de DRM eraf haalt? Het is duur, levert grote technische uitdagingen op en voor de harde kern die er ‘professioneel’ mee bezig is, is het ook nog eens onbegonnen werk waarschijnlijk. Bovenal is het negatieve publiciteit omdat je dan mensen ergens van weerhoudt en dat wil Amazon ook niet. Voor de Amerikaanse accounts kennen de Kindle ereaders de mogelijkheid om accounts aan elkaar te koppelen in een familie. Op die manier kun je elkaars gekochte ebooks lezen bijvoorbeeld en het zou mooi zijn als dat ook in Nederland zou komen. Het is een positieve oplossing voor iedereen die baalt dat ze een boek twee keer moeten kopen. Slim vind ik.

   En ik moet zeggen, die “gebruiksvriendelijke” aanpak werkt voor mij uitstekend. Ja, ik maak backups van alle Kindle ebooks maar ik heb nu wel een enorme bibliotheek met gekochte titels in mijn Amazon account staan en zal er ook zeker blijven kopen. Met de geruststellende gedachte dat ik die ebooks nog steeds heb als Amazon er op een dag niet meer zal zijn. Of als ze besluiten om wat voor reden dan ook de toegang tot die titels dicht te zetten.

   Dat is hun goed recht. Net zoals dat ik het mijn goed recht vind om een backupexemplaar te maken die ik nooit verder verspreid. Maar het scheelt ook dat ik dan wel zo principieel ben om anderen zelf hun eigen exemplaar te laten kopen :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top