In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In dit korte tweetweekoverzicht hebben we nu een The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age, gaat Facebook praten met het CBP, kun je nu een CC-licentie meegeven aan je artikelen op Medium en heeft Flickr een nieuw jasje en een nieuwe zoekmachine.
In het nieuws de afgelopen week:
The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age
Vandaag is de officiële "lancering" van The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age in Brussel http://t.co/xyoPRjSUNu
— Raymond Snijders (@rsnijders) May 6, 2015
Er is meer informatie en data beschikbaar dan ooit tevoren. Data die gebruikt kan worden om, middels tekst en datamining technieken, vraagstukken te beantwoorden over klimaat, gezondheid en andere globale thema’s. Tenminste, zo lang een goede infrastructuur niet ontbreekt, er geen restrictieve licenties meegegeven wordt aan data en er geen auteursrechtelijke beperkingen worden gesteld aan het onderzoek dat door onderzoekers en onderzoeksinstituten gedaan kan worden. Reden voor LIBER, het netwerk van Europese onderzoeksbibliotheken, om het voortouw te nemen in de totstandkoming van The Hague Declaration on Knowledge Discovery in the Digital Age. Een verklaring en petitie met uitgangspunten en een heldere visie om content-, tekst- en datamining mogelijk te (blijven) maken ten behoeve van onderzoek.
Facebook gaat toch in gesprek met het CBP over privacy
Facebook staakt rechtszaak tegen het CBP – Weblog – SOLV.nl: http://t.co/D1fReWBiZQ
— SOLV (@SOLV_Advocaten) May 6, 2015
Eind 2014 besloot het CBP onderzoek te doen naar de nieuwe voorwaarden en het privacyreglement van Facebook. Daar vroeg het informatie voor op bij Facebook die het bedrijf echter niet leverde. Het CBP legde daarop een last onder dwangsom op aan Facebook.
Dat vond Facebook minder geslaagd en mopperde in het openbaar over het feit dat Europese landen, en Nederland in het bijzonder, onderzoeken uitvoerde naar vermeende privacyschendingen. Het bedrijf spande ook een rechtszaak tegen het CBP aan om de last onder dwangsom te schorsen en dat is niet vreemd want dat kwam er op neer dat Facebook voor elke dag dat het medewerking weigerde een dwangsom kon krijgen die oploopt tot 750.000 euro. Facebook blijkt zich nu echter bedacht te hebben (waarschijnlijk omdat iemand narekende dat het veel goedkoper was om wel mee te werken) en kondigde aan antwoorden te gaan geven op de vragen van het CBP in zoverre die van toepassing zijn onder de Wet bescherming persoonsgegevens.
Daar hoeven we verder niet heel veel van te verwachten vrees ik – de nieuwe voorwaarden zijn 30 januari 2015 ingegaan en de wereld is niet vergaan – maar een kritische blik van het CBP naar de voorwaarden kan geen kwaad. Overigens kan ik wel een heel stuk meegaan in het argument van Facebook dat het toch niet zo moet zijn dat het sociale netwerk per Europees land de werkwijze en voorwaarden moet gaan aanpassen. Daarvoor wil de Europese Commissie nou net die ene Digital Single Market en het is dan ook logisch dat er vanuit Europees perspectief onderzoek wordt uitgevoerd naar de privacyvoorwaarden van Facebook.
Creative Commons-licenties meegeven aan je blogposts op Medium
Je kunt bij Medium nu ook een Creative Commons-licentie meegeven aan je artikelen https://t.co/Tdedo3pHqT
— Raymond Snijders (@rsnijders) May 6, 2015
Natuurlijk kun je altijd als auteur een Creative Commons-licentie meegeven aan je blogposts, ongeacht je blogplatform. De mijne vind je in de rechterkolom terug bijvoorbeeld. Toch is het mijns inziens een goede ontwikkeling als de mogelijkheden die je hebt om anderen jouw stukje te laten hergebruiken actief onder de aandacht gebracht worden en dat is één van de redenen waarom ik er zelf ook af en toe over schrijf.
Helemaal ideaal is het als het blogplatform er zelf ook op wijst en dat is wat Medium vorige week dus deed. Bij het plaatsen van je blogpost kon je alleen kiezen voor All rights reserved en moest je in de tekst van het stukje zelf een CC-licentie opnemen om een gebruiksrecht mee te geven. Nu kun je bij het plaatsen meteen al aangeven of je alle rechten wilt voorhouden, geen enkele rechten claimt of slechts sommige rechten. De No rights reserved geeft de optie om een CC0-verklaring mee te geven terwijl Some rights reserved de keuze geeft tussen de zes CC-licenties.
Flickr heeft een nieuwe layout, nieuwe apps en een nieuwe zoekmachine
Flickr builds powerful photo search engine in major redesign (via Engadget) http://t.co/wTpF7bzyUt
— Raymond Snijders (@rsnijders) May 7, 2015
Een nieuwe vormgeving voor de site (met een extra onnodig scherm voor de embedcodes maar enfin), nieuwe apps voor iOS en Android die nu ook automatisch je foto’s kunnen uploaden *en* een nieuwe zoekmachine die eindelijk uit de betafase is. Flickr probeert er duidelijk een schepje bovenop te doen nu de concurrentie voor het opslaan en vinden van foto’s maar blijft toenemen.
Of de nieuwe apps ook gaan leiden tot nieuwe gebruikers vraag ik me af – ik geloof dat er nu 5 apps op mijn telefoon knokken om wie mijn foto’s automatisch mag uploaden – maar de verbeterde zoekmachine is absoluut een goede reden om Flickr te (blijven) gebruiken. Er zijn nu filters waarmee je zoekresultaten kunt afbakenen op kleur, grootte, datum en oriëntatie plus de toevoeging van een auto-tag functie waarmee met terugwerkende kracht alle foto’s op Flickr voorzien zijn van bepaalde standaardtags. In combinatie met een slimmere zoekfunctie die meer dan alleen de letterlijke zoekactie uitvoert (het voorbeeld van Flickr is dat je op London Eye zoekt en dan keurig het gigantische reuzerad vindt dat in Londen staan), zou het nu nog eenvoudiger moeten zijn om die ene foto te vinden die je zoekt. Oh en vanzelfsprekend kun je nog steeds filteren op CC-licentie.
Zo te zien wordt er nog steeds geen OCR toegepast op de foto’s om de tekst *in* de foto’s doorzoekbaar te maken. Dat is iets dat ik met OneDrive en Evernote erg ben gaan waarderen om bepaalde foto’s terug te vinden maar dat is misschien nog iets voor een toekomstige blogpost.
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 19 2015: The Hague Declaration, Facebook vs. CBP, Medium en Flickr http://t.co/W9LiZtMt8A
[…] week, begin mei, heeft Flickr een nieuwe zoekfunctie geïntroduceerd waarmee je nog wat slimmer door al die miljoenen foto’s kunt zoeken. Tijd om even door te […]
[…] week meldde ik dat Flickr een vernieuwde app heeft voor je telefoon (en een nieuwe zoekfunctie) en grapte ik nog […]