Digitale strips huren en kopen via YIEHA (zolang je maar niet denkt dat het je eigendom wordt)

yiehaDe Belgische stripuitgevers Ballon Media en Standaard Uitgeverij kondigden in oktober van vorig jaar aan gezamenlijk met YIEHA te gaan komen, een digitaal platform voor strips.Beide uitgevers zijn verantwoordelijk voor ca. 80% van het stripaanbod in Vlaanderen en zochten een manier om dat ook digitaal aan te gaan bieden. Niet alleen om één plek te hebben voor al je strips maar ook om het oudere aanbod van de uitgevers beter onder de aandacht te kunnen brengen van de verzamelaars die proberen om een bepaalde serie compleet te krijgen.

Gisteren, 13 mei, ging YIEHA dan echt van start. Via zowel een site (yieha.be of yieha.nl) als een iOS app (de Android versie zou ergens in de toekomst nog moeten volgen) zijn ca. 750 stripalbums te huur en/of te koop uit series als Suske en Wiske, Jommeke, Amoras, Blake en Mortimer,  De Rode Ridder en Lucky Luke.

Hoe werkt YIEHA?

Complex is YIEHA niet. Vanzelfsprekend moet je een account aanmaken en na te bladeren door het aanbod of te zoeken naar specifieke titels, vind je bij de gewenste strip de mogelijkheid terug om een gratis preview van enkele pagina’s te proberen, het album te kopen of te huren.

yieha
Huren betekent dat je voor een prijs die varieert tussen de 1,99 en 3,99 gedurende 10 dagen toegang krijgt – de teller begint te lopen op het moment dat je het album voor het eerst opent – wat ruim voldoende zou moeten zijn om het te lezen. De optie om te huren is echter bij de recentere titels afwezig en wordt waarschijnlijk pas actief na een bepaalde embargoperiode of nadat een nieuw deel in de serie is verschenen.

Bij kopen blijft het album natuurlijk permanent in je bibliotheek staan en kun je het zo vaak lezen als je wilt.
yieha op de ipad

Lees (en koop) jij je strips digitaal?

Op papier (ja ja) klinkt YIEHA als iets waar elke stripliefhebber op zit te wachten. Helemaal als die, zoals ik, sowieso al gewend is om boeken digitaal te lezen en beschikt over een iPad waarmee het zonder enige twijfel geweldig lezen is. Het lezen van digitale comics was voor mij zelfs ooit reden om de eerste iPad aan te schaffen.

Maar toch is er een groot verschil tussen digitale Amerikaanse comics en Belgische stripverhalen, en dat heeft vooral te maken met het volume en de reden waarom je ze verzamelt. Er zijn letterlijk honderdduizenden Amerikaanse comics gepubliceerd de laatste 50 jaar en daar komen er wekelijks vele tientallen bij. Ik heb er duizenden in mijn boekenkasten staan maar ik was bijzonder blij om afscheid te nemen van het kopen van papieren exemplaren en over te stappen op het lezen van de kwalitatief betere digitale versies op mijn iPad.

Lezen is echter iets heel anders dan verzamelen. Hoewel ik het nog steeds belangrijk vind om een exemplaar te kunnen downloaden van de comics en tradepaperbacks die ik daadwerkelijk koop, kan ik er ook prima mee leven als ze in mijn Amazon account staan zonder dat ik een backup kan downloaden of als ik ze alleen maar kan lezen zoals bij Scribd en ik geen toegang meer heb mocht ik ooit mijn abonnement opzeggen. Ik verzamel geen comics (meer) omdat het niet praktisch en betaalbaar is om te denken dat je ooit iets compleet gaat krijgen.

Maar strips verzamel je wel

Stripliefhebbers zijn wel degelijk verzamelaars. In mijn boekenkast staan alle albums van o.a. Asterix, Storm, Guust Flater, Trigië en Jan Jans en de Kinderen die ik nieuw en tweedehands bij elkaar gesprokkeld heb en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die jarenlang boekenmarkten is afgegaan met lijstjes in de hand om die verzamelingen compleet te krijgen.

YIEHA richt zich expliciet op de stripliefhebbers vanuit het argument dat zij, in tegenstelling tot de lezers van ‘gewone’ boeken, die verzameldrift hebben en via YIEHA nu hun verzameling compleet kunnen krijgen. En natuurlijk nieuwe series ontdekken die ook de moeite van het lezen (en kopen) waard zijn.

Ik betwijfel alleen of het ook zo gaat werken. De resultaten uit de testfase (PDF) geven aan dat er in een behoefte voorzien wordt met digitale strips maar ik vraag me af of dat ook voor de verzamelende stripliefhebbers geldt. Het verschil tussen de papieren albums in de kast en de digitale albums in een app of de website is daarvoor te groot.

Tegen welke prijs?

Een belangrijk aspect bij elke dienst is de prijs. In eerste instantie overwogen beide uitgevers om een all-you-can-read model te introduceren waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kon lezen maar er is nu toch gekozen om per album af te rekenen. Daar kan ik me wel enkele redenen bij voorstellen maar dat maakt het wel aanzienlijk minder laagdrempelig om alle delen van een serie te kopen of een nieuwe stripserie uit te gaan proberen.

De verkoopprijzen lopen uiteen van €1,99 tot €7,99 waarbij de meeste recente en/of populaire series €5,99 of €6,99 kosten. Als je kijkt naar de prijzen van de papieren tegenhangers, dan kosten de digitale strips tussen de 70% en 80% hiervan. Dat is niet overdreven hoog maar het stimuleert niet om impulsief meerdere delen uit een reeks aan te schaffen. YIEHA is wel zo slim om sommige – vaak het eerste – album(s) van meerdelige series goedkoper aan te bieden en zo vind je Amoras deel 1 voor 2,99 of de eerste Thorgal voor 1,99. En kun je met wat speuren soms zelfs een gratis album vinden.

Verzamelaars zouden wellicht in de verleiding komen om ook digitale strips te gaan verzamelen als YIEHA bundels met een stevige korting zou gaan aanbieden, zoals alle albums van één serie of alle albums die in een week of maand zijn verschenen. Dan bied je ook een aantrekkelijk alternatief voor het bij elkaar zoeken van (tweedehands) papieren exemplaren.

Toegang vs. bezit

Het is goed om te beseffen dat je weliswaar strips koopt bij YIEHA maar dat ze daarmee niet je bezit worden. Of zoals je kunt teruglezen in de voorwaarden (PDF):

2.1.2 De Gebruiker krijgt het recht om tegen betaling het Product in zijn virtuele bibliotheek genaamd “Mijn Strips”, op de YIEHA Website en de YIEHA App zo vaak als hij wil te bekijken en dit gedurende de volledige periode dat de dienst beschikbaar is op de YIEHA Website en de YIEHA App.

Oftewel, je hebt toegang tot je gekochte albums zolang de albums worden aangeboden op YIEHA en zolang het platform bestaat.

2.2 Bovendien is de productcatalogus, die op de YIEHA Website en de YIEHA App beschikbaar is, afhankelijk van bestaande contracten met rechthebbenden en aldus onderhevig aan wijzigingen. In geen geval kan YIEHA garanderen dat alle Producten die in de catalogus van YIEHA zijn vermeld daadwerkelijk voorhanden zijn. YIEHA kan tevens niet garanderen dat de Producten die in de catalogus op de YIEHA Website en de YIEHA App zijn vermeld, in het aanbod zullen opgenomen blijven. YIEHA is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor het verwijderen of deactiveren van de toegang tot Producten die in de catalogus worden aangeboden.

Dat klinkt wat zorgwekkend want wat gebeurt er als een album niet meer beschikbaar is via YIEHA *nadat* je het gekocht hebt?

2.2 YIEHA verbindt zich er echter toe om de toegang tot de Producten die verwijderd of gedeactiveerd zijn open te houden voor Gebruikers die zich hebben ingeschreven op een tijdelijke of permanente toegang voor het betrokken Product voorafgaand aan de datum van verwijdering of deactivering van de toegang tot het genoemde Product.

OK, dat zou dus goed moeten komen. Mits YIEHA natuurlijk zelf niet ophoudt te bestaan maar dat scenario komt niet aan bod in de voorwaarden. Mijn mening is dat als je gebruikers de digitale bestanden kopen je op zijn minst moet voorzien in dat gebruikers die bestanden kunnen downloaden in het geval dat YIEHA de dienstverlening – en daarmee de toegang – moet staken. Die mening wordt echter overduidelijk niet gedeeld want mocht je nog enige twijfels hebben over van wie de gekochte bestanden zijn, dan wordt dat verderop in de voorwaarden nog even fijntjes benadrukt:

4.1 De digitale bestanden die op de YIEHA Website of vanaf de YIEHA App beschikbaar zijn, blijven eigendom van YIEHA.

En nee, zelf een backupexemplaar downloaden kun je ook vergeten:

4.1 De Gebruiker stemt ermee in om enige beveiliging op de digitale bestanden waarvan de Gebruiker de toegang heeft niet te omzeilen of te ondermijnen.

Dit soort voorwaarden zijn niet echt effectief gebleken in het verleden bij digitale muziek noch ebooks en er zullen ongetwijfeld in de toekomst digitale strips gaan opduiken die afkomstig zijn van YIEHA. Het is echter duidelijk dat het nieuwe platform op dit punt niet innoveert met bijvoorbeeld downloadbare e-strips met watermerkbeveiliging. Enigszins ironisch als je bedenkt dat werkelijk alle Nederlandstalige stripalbums ingescand/gedigitaliseerd zijn door fans en al jaren zonder veel problemen te vinden zijn via de bekende downloadsites. Weinig reden om alsnog bang te zijn voor de illegale verspreiding van de Belgische strips lijkt me want dat is allang een gegeven. Terwijl er dus een gemiste kans ligt om lezers legaal een digitaal exemplaar te laten downloaden.

Conclusie

YIEHA is zonder enige twijfel een interessante en mooie nieuwe dienst voor alle stripliefhebbers. Er is bij de lancering al een breed aanbod dat de komende jaren alleen maar groter zal worden. De incidentele lezer die laagdrempelig en snel strips wil kopen en lezen, vindt in YIEHA een uitstekend en (iets) voordeliger alternatief voor de papieren albums.

De veellezer en verzamelaar zal zich moeten afvragen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Ik weet niet hoe het in België is maar in Nederland vind je in elke stad en dorp (rommel/boeken)markten waar je goedkoper uit bent voor stripalbums. Om nog maar niet te spreken van de stripspeciaalzaken die ook zowel nieuwe als tweedehands stripalbums verkopen en waarbij je je niet hoeft af te vragen of je over 10 jaar je aankopen nog kunt lezen. En de meeste stripseries zijn prima op die manier te verzamelen want zo heeft iedereen het tot nu moeten doen natuurlijk.

Misschien dat ik alsnog in de verleiding kom om af en toe een titel aan te schaffen of te huren als er aanbiedingen of actieprijzen zijn maar zolang je niet je gekochte albums kunt downloaden houd ik het bij de papieren stripalbums die ik in mijn niet-virtuele boekenkast kan zetten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  • Het grappige is dat ik dat met boeken (ebooks) en comics (ecomics) dus niet – of veel minder – heb terwijl het voor stripboeken toch weer anders aanvoelt. Maar goed, het feit dat ik met ebooks op zijn minst nog de bestanden zelf kan downloaden en gebruiken op alle apparaten die ik wil, maakt zeker deel uit van die weerstand om ook stripboeken digitaal aan te schaffen.

   Reply

 1. Joh, kijk eens onder Ontwikkelgereedschap. Zie je elke pagina zo binnen druppelen. Wat er op je scherm staat, moet ook ergens op je computer staan….

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top