Tweetweekoverzicht week 20 2015: Flickr, wel of niet gratis Spotify, einde van BBC iPlayer Global en EU zegt dat blokkeren van illegale sites niet werkt

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit wederom korte tweetweekoverzicht gaat het nogmaals over de vernieuwingen bij Flickr, discussies over gratis Spotify, het verdwijnen van BBC iPlayer Global en hoe onderzoek aantoont dat het blokkeren van illegale sites niet werkt.

Flickr en de strijd om de foto’s op je telefoon

Vorige week meldde ik dat Flickr een vernieuwde app heeft voor je telefoon (en een nieuwe zoekfunctie) en grapte ik nog dat er nu meerdere apps aan het knokken waren op mijn telefoon om de foto’s uit mijn cameraroll te mogen uploaden. Dat was maar deels een grap omdat ik vorig jaar binnen enkele dagen door mijn databundel was gegaan aangezien Dropbox al mijn foto’s bleek te uploaden. Via 3G. Google zeurt ook periodiek op mijn telefoon om al mijn foto’s te mogen uploaden en bij elke update van de OneDrive app vergeet de app dat het mijn foto’s *al geupload heeft* en begint doodleuk opnieuw.

Een “bug” (volgens Flickr) zorgde ervoor dat de nieuwe Auto-uploadr functie automatisch alle foto’s begon te uploaden als je de oude versie van de app toegang had gegeven tot je cameraroll. Flickr bracht een dag daarna een update uit die het probleem verhielp maar er waren veel mensen die de rest van hun maand even zonder mobiel internet moeten stellen omdat ze door hun bundellimiet waren gegaan dankzij de app. In de strijd om de klandizie voor cloudopslagdiensten spelen foto’s een steeds belangrijkere rol en azen alle partijen nu kennelijk vooral op de foto’s die je met je smartphone maakt. Iets om in je achterhoofd te houden als je je afvraagt waarom je traag mobiel internet hebt maar al je foto’s wel op vier plekken op internet staan ;)

Oh en dat autotagging bij je foto’s op Flickr? Daar is ook al veel ontevredenheid over en Flickr overweegt om gebruikers een opt-out te geven voor deze functie.

Komt er wel of niet een einde aan gratis Spotify?

De afgelopen maanden is er veel in de media te doen geweest over de gratis versie van Spotify (met iets mindere audiokwaliteit en voorzien van advertenties). Volgens sommige artiesten en platenmaatschappijen zou dat de perceptie van de waarde van muziek verminderen en valt er meer te verdienen als Spotify zou stoppen met die gratis variant. Een discussie die de laatste weken opnieuw aangezwengeld werd toen naar buiten kwam dat Apple in gesprek is met de verschillende muzieklabels over hun eigen nieuwe muziekservice en waar Apple druk zou uitoefenen om die labels te overtuigen te stoppen met het leveren van muziek aan gratis diensten.

Een zinloze exercitie mijns inziens vanuit het standpunt van de consument die echt niet overstapt op een betaald abonnement als er geen gratis dienst meer is. Als ze dat nu nog niet gedaan hebben, dan gaat dat zeker niet meer (onder deze druk) gebeuren en zal men hoogstens weer terugvallen op het ‘ouderwets’ downloaden van muziek. Die je vervolgens ook uitstekend gratis via de cloud kunt beluisteren mbv Google Play Music of Xbox Music.

Dat het voor Apple wel goed zou uitkomen dat hun betaalde muziekdienst geen concurrentie ondervindt van de gratis versie van Spotify geloof ik wel meteen.

Er is echter geen reden voor bezorgdheid als je één van de gebruikers bent van de gratis Spotify versie want tegenover Slashgear bevestigde Spotify dat er absoluut geen plannen zijn om afscheid te nemen van dit model.

Het einde van de BBC iPlayer Global dienst

Eind juli 2011 lanceerde de BBC hun iPlayer dienst ook buiten Engeland. iPlayer is (o.a.) de Uitzending Gemist van de BBC maar de rest van de wereld kreeg een aangepaste versie tot hun beschikking met een enorme selectie van tv programma’s uit de archieven van de Britse nationale tvzender. Ik vond (en vind) het een geweldige dienst en een mooi voorbeeld van een goede en betaalbare videodienst.

De BBC is er echter niet tevreden over want na vier jaar trekken ze de stekker eruit. Na 26 mei worden de abonnementen niet meer verlengd en dat betekent dat uiterlijk 26 juni de dienst niet meer toegankelijk is. Een reden wordt niet gegeven hoewel ze in 2013 al aangaven niet verder te willen investeren in de wereldwijde versie van de iPlayer. Of er inderdaad een nieuwe internationale versie van de Britse iPlayer dienst gaat komen en op welke termijn de betalende gebruikers van de oude dienst een alternatief tegemoet kunnen zien blijft helaas onduidelijk.

Uit onderzoek blijkt dat blokkeren van illegale sites door Hollywood niet werkt

Het is een standaardhandeling geworden van de muziek- en filmindustrie: het laten blokkeren van de domeinen waar illegale content op aangeboden worden, inclusief het laten verwijderen van zo veel mogelijk verwijzingen naar die domeinen. En ook al blijkt het dweilen met de kraan open te zijn – voor elke site die de deuren sluit komen er meerdere terug – de industrie gaat onverdroten door met die aanpak. Uit principe, onmacht en onwil om te zoeken naar alternatieven als je het mij vraagt.

De Europese Commissie voerde eerder dit jaar, in het kader van de maatregelen voor de Digital Single Market, een onderzoek uit naar het handhaven van online auteursrecht en keek naar de effectiviteit van de maatregelen die door de industrie genomen zijn tegen een populaire Duitse streamingsite kino.to die in juni 2011 de deuren moest sluiten.

De resultaten waren precies wat je zou verwachten: de sluiting van de site leidde kortstondig tot een afname van gebruik van illegale videostreams maar dat werd opgevangen door de opkomst van nieuwe illegale alternatieven waarbij maar een miniem percentage switchte naar betaald en legaal gebruik. Door de versnippering van één bekend platform naar diverse andere en nieuwe illegale platformen is het ook nog eens een stuk lastiger geworden om daar in de toekomst tegen op te treden.

Misschien dat de muziek-, game- en filmindustrie zich ooit nog eens meer gaat focussen op het maken van legale platformen waar consumenten voor een goede prijs alle content kunnen afnemen die ze willen maar vooralsnog zien te veel partijen meer heil in het blijven blokkeren van zoveel mogelijk illegale content.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top