Zoeken naar (informatie over) personen in Google Maps

Google Maps
Hoe ik ooit zonder Google Maps mijn weg heb kunnen vinden als ik ergens voor het eerst kom weet ik niet. Google heeft de laatste jaren steeds meer functionaliteiten (en nauwkeurigheid) toegevoegd aan Maps en tegenwoordig is het heel eenvoudig om snel bedrijven, winkels of bijzondere boekenplekken terug te vinden waar je ook maar bent. Maar dat is niet alles wat je in Google Maps kunt terugvinden. Google verzamelt enorm veel informatie uit zowel de eigen webdiensten en allerlei andere publieke bronnen. Die informatie wordt niet alleen gebruikt voor de Google zoekmachine en diensten als Google Now maar vindt ook zijn weg naar Google Maps.

Die gekoppelde informatie wordt door Google gebruikt om meer informatie over plaatsen en gebouwen te tonen. Zo kun je bij specifieke locaties zien hoe het er ‘in het echt uitziet’ met Streetviewinformatie, krijg je recensies te zien van winkels en horecagelegenheden, worden o.a. openingstijden getoond indien dat van toepassing is en weet Maps om wat voor soort winkel of bedrijf het gaat dankzij een koppeling met Kamer van Koophandelbestanden.

Maar Google heeft ook heel veel locatiegegevens over personen. Zo weet GMail vanaf welke ip-adressen je normaliter mailt (en waarschuwt je zelfs als er vanuit een ander land gemaild wordt want dat vinden ze verdacht), worden foto’s met miljoenen tegelijk op internet geplaatst met (vaak) locatiegegevens die gecombineerd worden met de Google (Plus) gebruikersnamen en zijn tweets ook vaak voorzien van geolocatie-informatie. En natuurlijk weet Google Maps zelf ook welke plekken jij gezocht/bezocht hebt.

Zoeken naar (locaties van) personen

Dat betekent dat je dus niet alleen op de namen van locaties kunt zoeken in Google Maps maar ook op de namen van personen als daar enige vorm van locatiegegevens aan gekoppeld zijn. Dat zal in de praktijk enorm variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van welke diensten die persoon gebruikt (heeft) en of je ook voorkomt in de bronnen die Google gebruikt. Welke dat precies zijn is ook niet altijd duidelijk en over de mate van betrouwbaarheid kun je dus eigenlijk helemaal niets zeggen.

Wat je wel kunt doen is zoeken naar personen en kijken of er – en zo ja, welke – locaties geassocieerd worden met die personen. Misschien word je teleurgesteld omdat Google niets over je lijkt te weten maar de kans is groot dat Google op zijn minst weet waar je werkt of woont.

In Google Maps kun je (in elk geval) op drie verschillende manieren zoeken naar personen:

1. Op voornaam achternaam

search google maps voornaam achternaam
Als je op een naam zoekt dan gaat Maps er vanuit dat je op zoek bent naar een bedrijf o.i.d. en toont je de resultaten daarvan. Als ik bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stond met mijn eenmanszaak dan had ik die teruggevonden. Zoals je echter hierboven kunt zien toont Maps ook resultaten uit andere achterliggende bronnen als je naam niet gekoppeld is aan een bedrijf of winkel. In mijn geval toont Maps 10 locaties waaronder Windesheim (waar ik werk) en maar liefst 7 locaties waar ik een boekenplog over geschreven heb. Er worden 2 locaties aangegeven waar ik nog nooit geweest ben hoewel ik van eentje – in Raalte – zeker weet dat die bij een naamgenoot van me hoort.

Waarom Maps van 7 boekenploglocaties wel weet dat ik er was en van de overige niet? Geen idee, net zo min als dat duidelijk is waarom die zeven plekken wel correct gekoppeld zijn aan mijn naam. Je kunt in ieder geval afleiden dat ik een groot liefhebber ben van boekenplekken.

2. Op mailadres

search google maps mail
In de Maps database wordt – volgens mij – nergens gebruik gemaakt van mailadressen maar in de indexen van de zoekmachine van Google komen die natuurlijk overal voor. Als je op mailadres zoekt in Maps dan gaat Google verwoed op zoek naar dat mailadres en probeert dat, hoe dan ook, te koppelen aan een (of meerdere) locatie(s). Zoek ik op mijn Windesheim mailadres dan komt daar geheel volgens verwachting Windesheim naar boven drijven maar dat gebeurt ook als ik zoek op mijn privé-gmailadres. Dat is onverwacht omdat ik die vooral thuis gebruik en Google best weet waar mijn huis staat maar kennelijk werkt dat toch anders.

Als ik vervolgens op twee andere privé-mailadressen zoek, dan vindt Maps geen enkele locatie die daarmee geassocieerd kan worden dus de kans dat je echt iets informatiefs te weten kunt komen aan de hand van alleen een mailadres lijkt klein te zijn. Dan kun je beter rechtstreeks mailen met een vraag :)

3. Op twitternaam

search google maps twitter
Tweets bevatten in veel gevallen ook locatiegegevens en Google Maps koppelt deze aan twitternamen en de volledige namen die daar weer bijhoren. Welke gegevens precies gebruikt en doorzocht worden is me een raadsel maar als ik op mijn eigen twitternaam (inclusief de @) zoek dan vind ik deels dezelfde locaties als die Maps me toonde op mijn volledige naam.

Daar zou je uit kunnen afleiden dat automatisch mijn twitternaam vertaald wordt naar mijn volledige naam maar dat verklaart niet de aanwezigheid van locaties als Ingressus in Rotterdam (waar ik 1x geweest ben vele jaren geleden), de Hanzehogeschool Groningen en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken waar ik zelfs nooit geweest ben of mee getwitterd heb. Interessant is dat ook Mobypicture er tussenstaat, een dienst die ik af en toe gebruik voor het twitteren van foto’s, en Karin Winters Training. Met die laatste wissel ik wel eens tweets uit hoewel ik niet kan bedenken waarom die andere ZZP-ers en bedrijven met wie ik twitter niet in de lijst voorkomen.

Handig of niet?

Een betrouwbare tool om iets over andere personen te weten te komen is Google Maps niet. Als je al locaties terugvindt bij een zoekactie op een naam, mailadres of twitternaam dan is het maar de vraag of en in hoeverre ze relevant zijn. Het is echter wel een interessante toevoeging aan het assortiment bronnen voor egosurfing. Je kunt dan nakijken welke locaties Google aan je eigen naam gekoppeld heeft en wellicht een inschatting maken waar Google die vandaan kan hebben gehaald.

Wat is er over jou terug te vinden in Google Maps en zijn dat locaties die je ook herkent? Laat het weten in de comments.

Getipt door een tweet van Henk van Ess

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top