Telekids Boeken: de digitale kinderboekenclub van RTL en Elly’s Choice

telekids boeken frontpage
Elly’s Choice bleek bij de lancering van hun ebookabonneeservice in augustus 2014 al hele ambitieuze plannen te hebben. Gisteren werd duidelijk wat de volgende stap in die plannen is want, in samenwerking met RTL Telekids, lanceerde Elly’s Choice een ebookdienst voor kinderboeken: Telekids Boeken. Telekids Boeken is een spinoff van Elly’s Choice waarbij je wederom elke maand 10 ebooks kunt downloaden voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar voor een vast bedrag van €35,88 per jaar. Of €2,99 per maand zoals nu beide sites stug blijven volhouden ook al is het niet mogelijk om een maandabonnement af te sluiten.

Welke boeken van welke uitgevers?

De titels van Elly’s Choice zijn afkomstig uit de fondsen van VBK Uitgevers en Dutch Media Uitgevers maar bij Telekids Boeken vind je ook kinderboeken terug van WPG Kindermedia (Ploegsma, Leopold en Querido Kinderboeken). Maandelijks worden er drie titels voor de 3- tot 6-jarigen geselecteerd, vier titels voor kinderen van 6 tot 9 jaar en drie titels voor de leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar.

Identiek aan Elly’s Choice wordt op de site van Telekids Boeken aangegeven welke 10 titels deze en de komende maand beschikbaar zijn. Door de lancering aan het einde van de maand, is het huidige aanbod van 10 titels voor zowel mei als juni:

 • Het Letterwinkeltje (Marianne Busser & Ron Schröder)
 • Ga je mee op reis? (Nannie Kuiper & Alex de Wolf)
 • Het grote boek van Saskia & Jeroen (Jaap ter Haar)
 • De Boskampi’s (Marjon Hoffman)
 • Dolfje Weerwolfje (Paul van Loon & Hugo van Look)
 • Krullen en Blubbershampoo (Bette Westera)
 • Het Vliegende Schaap (Daphne Deckers)
 • Kilometers Cola en Knetterende Ruzie (Carry Slee)
 • Mzzlmeiden deel 1 (Marion van de Coolwijk)
 • Superhelden.nl (Marcel van Driel)

telekids boeken

Ook de selectie van juli wordt al aangegeven:

telekids boeken ebooks juli 2015
Alle ebooks zijn zonder uitzondering te downloaden in ePub formaat en worden voorzien van zichtbare en onzichtbare watermerken op het moment dat je een exemplaar downloadt. Die bestaan o.a. uit een logo van Telekids Boeken met je naam erbij op de eerste pagina van het ebook (als dat mogelijk is want bij prentenboeken ontbrak die) en een vaste pagina helemaal achterin met een melding dat jij het boek gedownload hebt plus waarschuwing om het ebook niet verder te verspreiden.

telekids boeken gelicenseerd
Om dat nog wat verder kracht bij te zetten wordt de naam van de abonnee ook nog eens verwerkt in de titel van het gedownloade ePub-bestand (bijv. Dolfje Weerwolfje_Raymond Snijders_9789025865412.epub) waardoor je naam maar liefst drie keer kan voorkomen in een gedownload ebook. De ebooks kun je overigens maximaal drie keer downloaden en dat kun je doen tot 2 maanden na de maand waarin ze beschikbaar zijn gekomen.

Wat betaal je er voor en hoe zit het met de kleine lettertjes?

Telekids Boeken heeft hetzelfde prijsmodel als Elly’s Choice en dat betekent dat je €35,88 per jaar betaalt voor de 120 ebooks die je bij dat abonnement krijgt. Ook hier wordt dat gepromoot als €2,99 per maand maar blijkt bij het afsluiten van het abonnement pas dat er geen mogelijkheid is om per maand te betalen en op te zeggen en kun je alleen een jaarabonnement afsluiten.

Wil je opzeggen en voorkomen dat het abonnement automatisch verlengd wordt na een jaar? Dan moet je ook bij Telekids Boeken in de voorwaarden terugvinden dat je daarvoor een mailtje naar de klantenservice moet sturen. Hierbij geldt geen opzegtermijn hoewel bij een eenmaal verlengd abonnement een opzegtermijn van een maand gehanteerd wordt. Op zich prima geregeld maar waarom dit in de voorwaarden verstopt wordt is me echt een raadsel. Het is niet zo dat de meeste mensen uit zichzelf de voorwaarden gaan lezen. Of om welke reden dan ook.

In de voorwaarden vind je ook terug dat je de gedownloade ebooks niet in eigendom krijgt maar dat je een persoonlijke, beperkte, niet-exclusieve, niet-overdraagbare en niet sub-licentieerbare licentie verkrijgt:

(Artikel 12) De eBooks kun je gebruiken zolang je wilt, ook bijvoorbeeld nadat je abonnement geëindigd is. Wel is het zo dat we bepaalde beperkingen opleggen aan het gebruik van de producten en eBooks, net zoals veel andere aanbieders van eBooks. Dit doen wij onder andere om piraterij tegen te gaan. Je krijgt producten en eBooks dan ook niet in eigendom, maar je verkrijgt op de producten een persoonlijke, beperkte, niet-exclusieve, niet-overdraagbare en niet sub-licentieerbare licentie.

Je mag onze producten alleen gebruiken voor persoonlijke, niet-commerciële doeleinden. Wat je niet mag doen met onze producten, zowel tijdens het abonnement als daarna:
• het kopiëren, veranderen, rippen, uitlenen of op een andere manier aan een derde ter beschikking stellen;
• het reverse-engineeren, decompileren, demonteren, modificeren van of het creëren van afgeleide werken;
• het omzeilen van de technologie die wij, onze licentiegevers of derden gebruiken voor de beveiliging van onze producten;
• het verhuren van onze producten of enig onderdeel daarvan;
• het omzeilen van door ons toegepaste lokale beperkingen, of het verwijderen van watermerken;
• het verwijderen of wijzigen van auteursrecht- of merkaanduidingen of aanduidingen van andere intellectuele eigendomsrechten.

Het zal abonnees er niet van weerhouden om eens een ebook door te sturen naar familie of vrienden (met kinderen) maar strikt genomen mag je het ebook alleen maar downloaden en zelf (voor)lezen. Alhoewel, ook met voorlezen moet je uitkijken want het is al snel ‘aan derden beschikbaar maken’ :)

Gaat Telekids Boeken de tablets en ereaders van kinderen veroveren?

Je zou na het bovenstaande gelezen te hebben, kunnen denken dat ik wat skeptisch ben over Telekids Boeken. En ja, ik vind dat de site duidelijker moet zijn met de informatie over de prijs en het opzeggen van een abonnement, ik irriteer me aan die extra titelpagina voorin, en ik wou dat de naam van de auteur in de bestandsnaam stond ipv mijn eigen naam. Ook lijkt de site van Telekids Boeken nog wat kleine technische problemen te hebben want met enige regelmaat stuitte ik op een foutmelding (“Object moved to here”) en moest ik meerdere keren opnieuw inloggen om bij een informatie- of downloadpagina te komen. Hopelijk zijn dat kinderziektes die snel verdwijnen.

Desalniettemin vind ik het een geweldig initiatief om ook digitale kinderboeken als abonnement aan te gaan bieden. Ik lees geen Nederlandstalige romans dus Elly’s Choice is niet aan mij besteed maar met twee (voor)leesgierige kinderen in huis is Telekids Boeken mijns inziens absoluut de moeite waard. Ik heb dan ook meteen gisteravond een abonnement genomen en verheug me er op om de boeken te gaan lezen. Want kinderboeken, daar ben je dus nooit te oud voor!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (12) Write a comment

 1. Tsjonge, Saskia en Jeroen, die was al oud toen ik ‘m 20 jaar geleden las ;) Toen overigens niet als e-book, bij gebrek aan e-reader.

  Interessante beweging van Elly’s Choice, de samenwerking met Telekids. Eerder stopte Elly’s Choice al met het werven van nieuwe leden via het Zanox-platform. De tent is in beweging, al kan ik er nog niet de vinger op leggen…

  Reply

 2. Als je contact opneemt met de klantenservice bevestigd men dat je binnen de familie je eboeken mag uitlenen, maar dat je ze niet te koop aan mag bieden.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top