Veilig browsen zonder (geografische) restricties met de Tunnelbear extension voor Chrome

tunnelbear chrome extensionOf je je nou zorgen maakt over je privacy op internet of simpelweg genoeg hebt van de “Sorry, this video is unavailable from your location” meldingen van YouTube, een VPN gebruiken is tegenwoordig helemaal geen overbodige luxe. Met een VPN – een Virtual Private Network – gaat je internetverkeer over een beveiligde verbinding en ben je min of meer anoniem voor al die sites die jou en je computer proberen te herkennen. Afhankelijk van de VPN-server en -dienst kun je zelfs geografische blokkades omzeilen door gebruik te maken van een VPN-server die in een ander land staat. Er zijn diverse goede redenen te vinden waarom je het gebruik van een VPN zou moeten overwegen.

Wel ingewikkeld! Of toch niet?

In het verleden moest je best wel ingewikkeld doen om een VPN te gebruiken. Je had de goede servernamen nodig, inloggegevens, je moest iets weten over de verschillende netwerkprotocollen en je moest per server handmatig een VPN-verbinding aanmaken in Windows. Of op je Mac.

Tegenwoordig echter werken bijna alle commerciële VPN-diensten met cliënts en apps waarbij je nog maar enkele gegevens hoeft in te vullen om meteen gebruik te maken van die veilige verbindingen.

Als je het echt zo eenvoudig mogelijk wilt hebben, dan is Tunnelbear waarschijnlijk het allergemakkelijkst. Je installeert een programma voor je Windows pc of Mac (of de Android/iOS app), je logt in met je accountgegevens en met een paar klikken ben je klaar. Niet dat het met concurrerende diensten heel veel ingewikkelder is maar eenvoudiger dan Tunnelbear is bijna niet denkbaar.

Alleen veilig en anoniem browsen?

Het ‘nadeel’ van het instellen van een VPN-verbinding in Windows (of MacOS), al dan niet via een cliënt, is dat het voor al het internetverkeer geldt vanaf je computer. Dat is op zich niet zo’n probleem maar doordat je computer een ander IP-adres krijgt (en uit een ander land lijkt te komen) kan het zijn dat je programma’s gebruikt die daar wel een probleem van maken. En natuurlijk moet je ook nog eens op elke computer die je gebruikt de software installeren of alsnog handmatig die VPN-verbinding instellen.

Als je alleen een manier zoekt om veilig te browsen met een mate van anonimiteit én toegang tot (deels) geblokkeerde internetdiensten, dan kun je ook gebruik maken van extensions/plugins voor alleen je browser. Die zijn soms gratis, zoals Hola, maar meestal niet (Media Hint) en zijn specifiek bedoeld om videodiensten – met content die niet in je land beschikbaar is – alsnog toegankelijk te maken.

Een beer in je browser

Ook Tunnelbear is sinds kort als een Chrome extension beschikbaar en richt zich vooral op het veiliger internetten, ook al heb je nog steeds de mogelijkheid om te doen voorkomen alsof je uit (o.a.) Amerika en Engeland komt. Zodat je bij de afgeschermde video’s op YouTube kan komen of de series & films die niet in de Nederlandse versie van Netflix te vinden zijn.

tunnelbear netflix

Technisch bekeken is het geen echte VPN-verbinding die er vanuit de browser wordt gelegd maar een beveiligde proxyverbinding. Als je je echt zorgen maakt over de beveiliging en de data op je computer, dan is het goed om je te realiseren dat de beveiliging niet zo sterk is als met de volledige app en VPN-verbinding voor je hele computer, maar het is een betere beveiliging dan zonder de extension. En het geldt voor alle sites waar je naar toe gaat, ongeacht of die sites zelf wel of niet beveiliging toepassen.

Het lijkt wel erg veel op een promopraat voor Tunnelbear maar het is één van de weinige VPN-diensten die de mogelijkheid biedt om (alleen) te integreren in je browser. Het is toevallig ook degene waar ik zelf een abonnement op heb omdat ik er goede ervaringen mee heb.

Maak je wel eens gebruik van een openbare wifi-verbinding? Zoek je naar een veilige manier om online te gaan en wil je ook (af en toe) toegang tot afgeschermde videocontent? Of zien hoeveel de Amerikanen betalen voor hun ebooks op Amazon? Dan zou je je eens kunnen gaan verdiepen in de mogelijkheden van een VPN.

Meer informatie: Waarom je een VPN nodig hebt bij openbare wifi-netwerken (of als je Netflix gebruikt) // Netflix zonder restricties gebruiken met behulp van een DNS-dienst // Goede (betaalde) VPN-diensten: Tunnelbear, UnoVPN (van Unotelly), VPN Unlimited, IPVanish en Private Internet Access.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Ben weer erg blij met dit advies – steeds helder geschreven en voor een “halve geavanceerde” gebruiker goed te volgen. Zit al een tijdje aan te hikken tegen een VPN verbinding. Echter, wat ik in ook andere adviezen steeds mis, is een tip voor een verbinding met “omgekeerde werking”. Wat ik bedoel: ik zit regelmatig voor langere periode in de US en dan mis ik het RTL Journaal (kan wel het NOS J.. krijgen), maar zeker Studio Sport. Ik heb begrepen dat die VPN servers dan aan moeten geven dat ik in Nederland zit, maar die servers staan niet in Nederland. Kan dit inmiddels voor zover je weet?

  Reply

  • Zoals je voor het bekijken van Amerikaanse videocontent gebruik moet maken van een VPN-dienst die over een Amerikaanse server beschikt (en dat doen ze zonder uitzondering allemaal), heb je dus een VPN-dienst met een server in Nederland nodig als je Nederlandse content wilt bekijken.

   Ook als je helemaal geen gebruik wilt maken van de mogelijkheid om videocontent van elders te bekijken maar alleen een VPN-dienst wilt gebruiken voor de extra laag beveiliging, is het handig om dat via een Nederlandse server te doen. Die staat immers het dichtste bij en dat zal de snelheid van de verbinding alleen maar ten goede komen. Het goede nieuws is dat er meerdere VPN-diensten zijn die ook servers in Nederland hebben staan en dat geldt in elk geval voor alle VPN-diensten die ik noem onderaan de blogpost!

   Oftewel, wat je wil kan zeker al moet je me vergeven dat ik het niet kan testen voor je want ik heb geen plannen om naar het buitenland te gaan :)

   Reply

 2. Ik heb ook al een jaar tunnelbear maar nu krijg ik thuis en in hotels dat de WiFi wel connect, je ziet de streepjes maar als ik internet wil opstarten zegt de ipad dat de server niet reageert. Alles al geprobeerd, vernieuwen lease tot aan de iTunes leggen van de MacBook. Maar als ik mijn tunnelbear handmatig uitzet in instellingen, dat hij dis niet steeds probeert verbinding te maken, dan lukt het soms wel om weer verbinding te krijgen. Enig idee of dit probleem idd kan komen door tunnelbear? Zo Ja wat is het alternatief?

  Reply

  • Ai, vervelend inderdaad. Het is best mogelijk dat het aan Tunnelbear ligt maar het is lastig om dat precies vast te stellen. Ik heb met mijn Tunnelbear-in-de-browser geen problemen maar zal het later vandaag ook nog op mijn iPad uittesten.

   Het kan een probleempje met het VPN profiel zijn op je iPad bijv en dan zou het zo simpel kunnen zijn als de Tunnelbear app verwijderen, de profielen verwijderen (bij Instellingen) en dan de app weer herinstalleren waarna er nieuwe profielen worden aangemaakt. Het zou ook een probleem met de VPN-server kunnen zijn waar je contact mee probeert te maken en dan zou het zo simpel kunnen zijn om het met een andere te proberen, de Nederlandse server bijv.

   Iig zou verwijderen en herinstalleren een goede (en eigenlijk op een iPad de enige) optie moeten zijn als je frequent problemen hebt met de toegang. Werkt het dan nog niet, dan zou je een andere VPN dienst kunnen proberen en bij voorkeur natuurlijk eentje waar je een week of maand gratis (of goedkoop) kunt uittesten of die het wel goed doet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top