Tweetweekoverzicht week 21 2015: Recht om vergeten te worden, YouTube, zoeken en vinden van tweets, Google Play Books, Google Photos en Bliyoo

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over het recht om door Google vergeten te worden, 10 jaar YouTube, waarschuwen de Belgen tegen Facebook, vind je tweets in een andere indeling terug op Twitter.com *en* Google, doet Google Play Books weinig tegen ebookpiraten, gaat Google wel wat doen met je foto’s en komt Bruna straks met drie verschillende abonnementen voor digitale leesdienst Bliyoo.

Wat is Google nou exact vergeten het afgelopen jaar?

Het is (iets meer dan) een jaar geleden dat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat burgers een ‘recht op vergeten’ hebben waarmee het mogelijk werd om bepaalde zoekresultaten uit zoekmachines te laten verwijderen als daar gegronde (privacy)redenen voor zijn. Sindsien heeft Google – volgens hun eigen Transparancy reports – 253.617 van deze verzoeken ontvangen om in totaal 920.258 links te verwijderen uit de indexen van hun zoekmachine. Naar eigen zeggen is ca 40% van deze verzoeken gehonoreerd.

Een groep van 80 wetenschappers riepen afgelopen week Google (en andere zoekmachines) via een open brief op om meer openheid te geven over deze verwijderingen dan alleen maar de aantallen. Wat voor soort gegevens worden wel verwijderd en welke juist niet? In welke landen komen goedgekeurde verzoeken meer voor? Welke bronnen komen vaak of uberhaupt in aanmerking? Welke redenen spelen een rol om een verzoek goed danwel af te keuren?

Niet alleen om het publiek inzicht te geven in hoe partijen als Google omgaan met de afweging om bepaalde informatie te verwijderen maar ook om duidelijker te krijgen welke privacybelangen van burgers wellicht tot betere wetgeving moet leiden en hoe zich dat verhoudt tot het recht op informatievrijheid. Nu maar afwachten of Google zelf zal reageren op dit verzoek.

Tien jaar YouTube

Is het al weer 10 jaar geleden dat YouTube voor het eerst een stortvloed van video’s over ons uitstortte? Of is het juist een raar idee om te bedenken dat er ooit een tijd was dat er geen YouTube bestond? Dutch Cowboys publiceerde afgelopen week een lijst met de 10 meest bekeken muziekvideo’s in Nederland dus je kunt nakijken of je smaak overeenkomt met de rest van Nederland. Wie houdt er nou niet van Katy Perry?

Belgische Privacycommissie waarschuwt tegen Facebook

Het is niet alleen ons eigen CBP dat tekst en uitleg wil over hoe Facebook zich (niet) aan de privacyregels houdt. Ook de Belgische tegenhanger, de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL) heeft onderzoek gedaan naar de praktijken van Facebook en ontdekte dat het socialmedianetwerk o.a. iedereen trackt die een Like knop gebruikt maar ook Facebookbezoekers trackt die expliciet uitgelogd zijn of zelfs niet eens een account hebben. De Privacycommissie doet een aantal pittige aanbevelingen naar Facebook toe maar roept ook burgers op om privacysoftware te gebruiken om dit probleem aan te pakken. Specifieke tips voor software of hoe je dat het beste zou kunnen doen als consument, worden door de Belgische privacywaakhond helaas niet gegeven.

Nieuwe indeling van zoekresultaten op Twitter.com

Twitter heeft een nieuwe indeling en weergave van de zoekresultaten als je naar Twitter.com gaat. Deze legt meer (en beter) de nadruk op de filteropties zodat je zoekresultaten makkelijker kunt onderverdelen in accounts, tweets, foto’s en video’s. Dat maakt het zeker gebruiksvriendelijker als je snel iets wilt vinden over een actueel onderwerp maar persoonlijk hoop ik nog steeds dat ze ook eens wat meer aandacht gaan geven aan de zoekers die heel gericht willen zoeken. Dat is gelukkig nog steeds mogelijk als je je verdiept in de zoekcommando’s maar daar zouden wat mij betreft mee opties bij mogen komen.

Tweets in de Google zoekresultaten. Op mobiel. Alleen in het Engels

Enkele maanden geleden kondigden Google en Twitter een nieuwe samenwerking aan waarbij Google (weer) tweets mocht indexeren en opnemen in de zoekresultaten. Afgelopen week was het dan zo ver en kun je vanaf nu realtime (actuele) tweets terugvinden in de Google zoekresultaten. Tenminste, als je de Google app op iOS of Android gebruikt en de taal in het Engels hebt staan. Zo niet, dan moet je nog geduld hebben tot Google die functionaliteit ook naar Google.nl en naar de desktopversie brengt.

Google Play Books en ebookpiraterij

The Digital Reader kwam begin mei al met de constatering en nieuws dat ebookpiraten hun illegale aanbod simpelweg (kunnen) verkopen via Google Play Books. Door zichzelf als webshop te registreren in het partnerprogramma van Play Books worden voor lage bedragen illegale exemplaren verkocht zonder dat Google ingrijpt. Tenminste, niet proactief want dat doet Google alleen als de rechthebbenden een DMCA verzoek indienen tot verwijdering van het illegale materiaal. En dat terwijl het niet heel aannemelijk is dat uitgevers dagelijks Play Books gaan doorzoeken en dan vervolgens een juridische procedure gaan starten.

Deze muis kreeg een Nederlands staartje want één van de ebookpiraten verkoopt ook Nederlandse ebooks op Play Books en dat heeft het Nederlands Uitgevers Verbond (NUV) nu in handen gelegd van Stichting BREIN. Wederom via The Digital Reader komt echter het nieuws dat Google ook daar niet van onder de indruk is. Google verwijst slechts (nogmaals) naar de mogelijkheid om een DMCA verzoek in te dienen voor elke geconstateerde inbreuk.

Google Photos gaat los van Google+

Hoewel Google+ als socialmedianetwerk ongetwijfeld nog wel door zal gaan, is Google de integratie met zo’n beetje alle andere eigen diensten aan het loslaten. Zelf kreeg ik vorige week een nieuwe map Google Photos in mijn Google Drive waar vanaf nu de bij Google geuploade foto’s opgeslagen worden met de belofte dat de al bestaande foto’s binnenkort zullen volgen.

google photos drive

Daar zal, neem ik aan, ook nog wel een nieuwe Google Photos site bij gaan komen – waarbij Google al toegezegd heeft dat het delen van de foto’s sterk vereenvoudigd wordt – maar ik vraag me af of mensen daar echt op zitten te wachten. Jij wel?

Bliyoo gaat met 3 abonnementen komen (en is wederom vaag over ereaders)

De vragenlijsten zijn ingevuld, de proefperiode is voorbij en Bruna heeft daar zijn conclusies uit getrokken. In de vraagstelling werd er al op aangestuurd (ik ben één van de testers) maar Bliyoo zal zich inderdaad gaan richten op de lezers van ebooks, van tijdschriften of een combinatie van beide met bijbehorende abonnementsvormen.

De hamvraag hoeveel die abonnementen dan gaan kosten blijft echter onbeantwoord, net als meer informatie over het aanbod waar Bliyoo mee gaat starten en de feitelijke datum waarop je je kunt gaan abonneren. Ik heb zelf geen behoefte aan Nederlandstalige ebooks maar ben wel enthousiast over de mogelijkheid om een digitale leesportefeuille via Bliyoo te kunnen afnemen. Mits daar dan ook voldoende titels in zitten die ik leuk vind om te lezen natuurlijk en ze niet gaan overdrijven met de kosten.

Interessant is ook dat Bruna in het persbericht terugkomt op de eerdere uitspraak [van directeur Fred Zeegers] dat ereaders hun langste tijd gehad hebben als het om digitaal lezen (via Bliyoo) gaat. Kennelijk zaten er genoeg eigenaren van de 1,4 miljoen ereaders in ons land, in de Bliyoo pilot. Bijna 1/3 van de proefpersonen gaf namelijk aan dat ze dan ook graag de Bliyoo-ebooks op hun ereader willen lezen.

Wat Bruna bedoelt met: “Om hen tegemoet te komen werkt Bruna aan de toepassing van Bliyoo op één of enkele eReaders van de modernste generatie. Oudere eReaders zijn helaas ongeschikt voor onbeperkt lezen.” is ook onduidelijk. Het riekt mij echter naar ingewikkelde oplossingen die het probleem alleen maar gaan benadrukken. Enfin, we zullen het gaan zien.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. […] Vorige week leek Google de constateringen en beschuldigingen over het faciliteren van ebookpiraterij door Play Books grotendeels te negeren maar ik neem aan dat de negatieve PR iets te groot werd voor ze want inmiddels is het Books Partner Center (tijdelijk) gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Dit is het portaal waar uitgevers – en iedereen die zich een uitgever noemt maar feitelijk illegale ebooks verkoopt – zich kunnen aanmelden om opgenomen te worden in Play Books met hun titels. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top