Bliyoo: ebooks en tijdschriften lezen voor een vast bedrag per maand

bliyoo
Iets meer dan drie maanden nadat Bruna aankondigde met een eigen platform/digitale leesdienst te komen voor onbeperkt lezen van digitale boeken en tijdschriften, is Bliyoo vanmorgen vroeg live gegaan. De afgelopen maanden werd de app en de dienst zelf getest door 2200 personen maar vanaf dit moment kan iedereen één van de drie abonnementen afsluiten voor het lezen van ebooks, digitale tijdschriften of allebei.

bliyoo
Wat is Bliyoo precies?

Bliyoo is het platform waarop Bruna ebooks, digitale tijdschriften, vakbladen en kranten aanbiedt. Het is op dit moment een app die voor iOS en Android beschikbaar is (en min of meer de opvolger van de Tablisto-app die nu vervangen is door de Bliyoo-app) maar er zijn inmiddels ook plannen om een webversie te maken en een versie die op een nog nader aan te kondigen Bliyoo-reader beschikbaar zal komen. Hierbij zal het waarschijnlijk gaan om een webversie die geoptimaliseerd is voor de ereaders die een browser hebben.

bliyoo app

Op Bliyoo worden ebooks en digitale tijdschriften los verkocht en kun je je abonneren op de vakbladen en de kranten via de uitgevers ervan. Maar de focus van Bruna ligt natuurlijk op de abonnementen die je kunt afsluiten om een groot deel van het aanbod van ebooks en digitale tijdschriften – gemarkeerd met het logo van Bliyoo – zonder verdere beperkingen te kunnen lezen. Onbeperkt lezen van ebooks en/of tijdschriften voor een vast bedrag per maand dus.

Hoe groot is het aanbod?

Hoe groot het precieze aanbod is van de ebooks en tijdschriften binnen het Bliyoo-abonnement, is moeilijk na te gaan. In de mooi vormgegeven app wordt op het startscherm een selectie van dat aanbod in diverse categorieën getoond. Zo vind je daar o.a. een aantal populaire boeken en populaire tijdschriften terug, net als de nieuw toegevoegde boeken en tijdschriften, thrillers & spanning, literatuur & romans, vrouwen en mannen tijdschriften, kinder- en jeugdboeken en de computer/internet-tijdschriften.

Als je in het menu kiest voor Rondsnuffelen dan kun je semi-eindeloos scrollen door het aanbod van boeken en tijdschriften:

bliyoo app

Hier kun je filteren op alleen de ebooks en tijdschriften die in het Bliyoo abonnement zijn opgenomen of het volledige aanbod waarbij je ook de titels vindt die je alleen los kunt kopen. Met 3 titels in één rij ben je echter wel erg lang aan het scollen en rondsnuffelen maar gelukkig kun je bij zowel de ebooks als de tijdschriften filteren op genres/categorieën.

Naar eigen zeggen bevat Bliyoo op dit moment ‘duizenden’ titels en is het de bedoeling dat dit aantal naar 10.000 groeit volgende maand om vervolgens op een later tijdstip uitgebreid te worden naar 20.000 titels. Het streven is, volgens algemeen directeur Zeegers, minimaal 75% van de beschikbare titels aan te kunnen gaan bieden maar dit is op dit moment zeker nog niet het geval. O.a. WPG, de Crime Compagnie, Gottmer, Nieuw Amsterdam, Marmer en Cossee zijn als uitgevers vertegenwoordigd in Bliyoo maar de titels van bijv. VBK (die met Elly’s Choice een eigen ebookdienst heeft) ontbreken vooralsnog.

Lezen in de Bliyoo-app

Heb je een ebook of tijdschrift gevonden die je wilt lezen? Dan krijg je na het selecteren van de titel eerst een vervolgscherm met meer informatie: een omschrijving van het boek of tijdschrift met de uitgever en datum, formaat (ePub voor boeken en PDF voor tijdschriften) en een samenvatting. Je ziet ook wat de prijs van de titel is voor niet Bliyoo leden en je hebt de keuze om de titel in te kijken (een preview met enkele pagina’s) of te kopen als je geen abonnement hebt, of deze toe te voegen aan je leestafel als je wel een Bliyoo abonnement hebt.

De leestafel – in het menu heet het overzicht van de titels die je hebt toegevoegd ineens Mijn boekenkast – heeft echter een beperking. Je kunt namelijk maar drie ebooks en drie tijdschriftnummers tegelijk op de tafel hebben liggen. Previews tellen niet mee voor die limiet maar je kunt dus niet even 20 ebooks downloaden in de app tijdens het rondsnuffelen. Bij de vierde vraagt Bliyoo welke van de drie andere titels plaats moeten maken. Laat je overigens niet afleiden door die 16 vakbladen want die staan los van het Bliyoo abonnement omdat ik een abonnement op Boekblad heb :)

bliyoo mijn boekenkast

Staan de ebooks eenmaal in je boekenkast/op je leestafel, dan gaat het lezen van de ebooks vlot. De standaardfunctionaliteiten zoals een inhoudsopgave, zoeken in het ebook en het aanpassen van de achtergrondkleur en het lettertype zijn redelijk basaal maar voldoen prima. Zo kun je kiezen tussen vier achtergronden, 8 lettertypen – waaronder OpenDyslexic voor dyslectici – en twee verschillende lettergroottes. Zoals je mag verwachten ontbreken de paginanummers bij een ePub ebook (dat hangt af van de grootte van het scherm en de gekozen lettergrootte) maar dat weerhoudt de app er niet van om een vrij nutteloze optie aan te bieden waarmee je naar een specifiek paginanummer kunt gaan.

Bij de PDF’s van tijdschriften werkt die optie natuurlijk wel en kun je op die manier handig naar de correcte pagina gaan van een specifiek artikel dat je wilt lezen. Lettertypes en lettergrootte zijn hier niet in te stellen en hoewel je wel weer een achtergrondkleur kunt instellen valt die volledig weg achter het tijdschrift. De zoekfunctie maakt een hoop goed want de PDF’s zijn allemaal geïndexeerd en je kunt ze dus probleemloos doorzoeken.

Het nadeel van PDF’s in de Bliyoo app is echter dat ze gerenderd moeten worden voor het scherm. Dat klinkt wat sjiek maar het betekent dat een pagina in eerste instantie in lage resolutie ‘wazig’ weergegeven wordt. Blader je niet verder naar de volgende pagina? Dan wordt de pagina opnieuw geladen in hoge resolutie zodat je alles haarscherp kunt lezen. Het vervelende is dat dit zichtbaar gebeurt omdat het 1 of enkele seconde(n) duurt voordat de pagina scherp wordt weergegeven. Als je dus langzaam bladert door een tijdschrift terwijl je elke pagina even snel wilt bekijken, dan moet je dus telkens eventjes wachten tot de pagina goed wordt getoond. En dat irriteert me wel enigzins.

Conclusies

Aan ambitie ontbreekt het niet bij Bliyoo en die wordt grotendeels ook waargemaakt. De app werkt prima op zowel iOS als Android. Je instellingen – plus leesvoortgang – worden netjes gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten als je de app op meerdere geïnstalleerd hebt.

Of de geplande webversie en een versie voor de ereader daar veel aan gaan toevoegen, valt nog te bezien. Beide komen voort uit de reacties uit de enquêtes onder de 2200 testers maar het online/app model van Bliyoo zal zeker niet losgelaten worden voor de ereader versie en ik denk dat het onverstandig is om een abonnement te nemen met de verwachting dat je die later dit jaar (makkelijk) op je ereader kunt gaan lezen.  De focus ligt overduidelijk op het lezen op tablet of telefoon.

Of het huidige aanbod je aanspreekt is natuurlijk afhankelijk van je eigen leesvoorkeuren. Er zitten absoluut genoeg ebooktitels in om je vele maanden aan het lezen te houden, ongeacht welk genre je voorkeur geniet, en er zullen zonder twijfel nog duizenden titels worden toegevoegd de komende tijd.

Qua tijdschriften is het een stuk overzichtelijker want Bliyoo is de eerste dienst waar je je kunt abonneren om onbeperkt tijdschriften te lezen. Niet alle ‘bekende’ tijdschrift-titels zitten er in maar het heeft een grote selectie waarbij je voor €9,95 per maand zeer gemakkelijk je geld er uit haalt. Tijdschriften lenen zich ook, veel meer dan ebooks, voor “even doorbladeren” en je probeert veel gemakkelijker een onbekend tijdschrift omdat de tijdsinvestering relatief gering is. Een 10″ tablet leent zich daarbij ook nog eens perfect voor het lezen van een tijdschrift, ook al valt er dus nog wel wat te verbeteren in hoe vloeiend de pagina’s worden weergegeven. Eigenlijk heb je voor dat tientje per maand een soort ultieme leesportefeuille die uit vele tientallen tijdschriften bestaat en waar je elke maand dus weer een nieuwe van krijgt. Ik denk dat Bliyoo dit aspect nog veel beter en mooier kan gaan uitbouwen in de toekomst.

Tot slot nog even over de abonnementen en voorwaarden. Als je een abonnement neemt krijg je één maand gratis zodat je Bliyoo kunt uitproberen. Het abonnement is vervolgens ook direct opzegbaar dus tijdens of na die maand kun je opzeggen wanneer je wil. Dat maakt het een stuk laagdrempeliger om eens een kijkje te nemen of Bliyoo jou ook wat te bieden heeft.

Update 28 juni 2015: Via de site van Bruna is een overzicht te vinden van het boekenaanbod van Bliyoo

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (32) Write a comment

  • Niet voor Blendle want die doen aan kranten- en tijdschriftenartikelen en niet aan ebooks en complete tijdschriften. Het is ook een heel ander model natuurlijk. \

   Elly’s Choice is er wel een concurrent van hoewel ook die anders werkt. en het Deense Mofibo dat binnenkort in Nederland gaat beginnen.

   Genoeg plekken om je centjes uit te geven, dat wel.

   Reply

  • Dat klopt en dat meld ik ook hierboven. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de achterliggende (financiële) afspraken met de uitgevers die betaald worden voor elk gedownload (geleend) nummer. Als je bij het rondsnuffelen tientallen ebooks en tijdschriften aan je boekenkast zou toevoegen dan zou dat minder handig zijn voor Bruna denk ik :) En ook niet best voor de abonnementsprijs vrees ik.

   Maar ik ben het met je eens dat het wel erg onhandig is.

   Reply

   • Ik vind het erg jammer. Het is zelfs niet mogelijk om tijdschriften te “queuen”. Is er ook een beperking qua gelijktijdige boeken?
    PS: je Sign in with Twitter button werkt niet (ttz het werkt wel, maar doet niets)…

    Reply

 1. Hallo,

  Dit staat op de site van Bruna. Als de Bliyoo-app ook op andere ereaders dan de Illumina draait is deze tekst wel misleidend:

  “De eReader Icarus Illumina E653BK is de enige e-Reader waar de Bliyoo app op kan draaien. Op de eReader is de Bliyoo app al voor je geïnstalleerd. Zo kun je direct na registratie gebruik maken van het Bliyoo onbeperkt lezen abonnement. De e-Reader beschikt over een 6” E-Ink Carta touch screen met geïntegreerde verlichting (Front Light). Hiermee kun je ook in donkere omgevingen comfortabel lezen. etc…………”

  Groet,
  Herman

  Reply

  • De Bliyoo (Android) app kan – voorlopig? – niet op andere ereaders draaien. Het is qua communicatie nogal knullig aangepakt mijns inziens door in het begin aan te geven dat er onderzoek zou plaatsvinden naar geschikte ereaders terwijl de in Nederland verkochte ereaders geen van alle externe apps toelaten. Bruna heeft feitelijk nog geluk gehad met de Icarus Illumina want dat is effectief een Android tablet met een e-ink scherm. Incl. een eigen app store waar dus nu de voor de Icarus geoptimaliseerde versie van de Bliyoo app op draait.

   Oftewel, je kunt Bliyoo op een ereader gebruiken zolang het maar die ene Icarus Illumina is. Waar overigens niets mis mee is maar daar hebben abonnees met Sony, Kobo, Kindle en alle overige modellen ereaders bijzonder weinig aan.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top