Roboto (en andere lettertypes) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

roboto en andere lettertypes installeren op je kobo ereader
Eén van de voordelen van ebooks ten opzichte van papieren boeken is dat je niet vast zit aan de typografische keuzes die een uitgever gemaakt heeft bij het vormgeven van het boek. Op elke ereader heb je de mogelijkheid om de lettergrootte, marges, regelafstand en het lettertype aan te passen naar je eigen smaak. Daar zitten ten aanzien van de lettertypes wel beperkingen aan. Er bestaan letterlijk honderdduizenden lettertypes en behalve dat het niet praktisch zou zijn om die allemaal op je ereader te hebben staan, zijn ze ook lang niet allemaal geschikt om lange teksten van een e-inkscherm mee te lezen.

Dat is de reden dat leveranciers van ereaders slechts een beperkt aantal lettertypes meeleveren. Het maakt het aantal opties overzichtelijk en binnen die selectie is er voor elk wat wils met de zekerheid dat de lettertypes ook alle geschikt zijn voor het lezen op een ereader.

Maar soms wil je meer keuze. Meer lettertypes!

In de meeste gevallen ben je afhankelijk van de leverancier van de ereader om nieuwe lettertypes beschikbaar te maken middels een update. Zo voegde Amazon eerder deze week het nieuwe lettertype Bookerly toe aan de Kindle app voor iOS en zal dit na de zomer ook beschikbaar komen voor de Android app en de Kindle ereaders. Wil je nog meer lettertypes dan degene die Amazon meelevert? Dan is het niet geheel onmogelijk om je eigen lettertypes toe te voegen maar Amazon doet zijn uiterste best om dat zo lastig mogelijk te maken.

Heb je echter een Kobo ereader, dan is het gelukkig heel simpel. De Kobo software die bijna identiek is op alle Kobo ereaders bevat standaard 10 lettertypes maar je kunt heel eenvoudig je eigen favoriete lettertype toevoegen als je denkt dat dit fijner leest. In het onderstaande stappenplan zal ik het Roboto lettertype toevoegen aan mijn Kobo Aura HD maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie) en alle Kobo ereaders.

Roboto is een lettertypefamilie, dat door Google gebruikt wordt in Android en ChromeOS. Het is ook het door Google aanbevolen lettertype in het nieuwe Material Design van Android en is vorige week vrijgegeven voor algemeen gebruik onder een open-source licentie. Oftewel, je mag het zonder problemen gebruiken en zelfs verspreiden.

Het onderscheid tussen een lettertype en een lettertypefamilie is wel even van belang. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Roboto hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Roboto is een lettertypebestand maar vetgedrukt Roboto is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Roboto. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook precies die vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een (Kobo) ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf
<lettertypenaam>-Italic.ttf
<lettertypenaam>-Bold.ttf
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf

Sommige lettertypefamilies kunnen meer dan deze vier lettertypebestanden bevatten (Roboto heeft er maar liefst 18) maar voor de Kobo ereaders doen alleen de vier hierboven genoemde ertoe.

Stappenplan

 • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
 • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van Roboto de vier lettertypebestanden Roboto-Regular.ttf, Roboto-Italic.ttf, Roboto-Bold.ttf en Roboto-BoldItalic.ttf. Ik heb de vier bestanden in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
 • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren;

kobo lettertypes
De nieuw toegevoegde lettertypes komen er onderaan de lijst bij en je kunt meteen kijken of het ook fijn leest. Ik heb niet gekeken of er een limiet is aan de hoeveelheid lettertypes die je kunt toevoegen op deze manier (behalve dat natuurlijk de opslagcapaciteit beperkt is) maar om praktische redenen zou ik nooit meer dan vier of vijf extra lettertypes gebruiken. Beperk jezelf tot die lettertypes die je ook echt wilt (blijven) gebruiken zodat het overzichtelijk blijft.
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

 1. Hallo Raymond..moet ik de lettertypebestandjes eerst openen of kan ik ze zo in de fonts map zetten.. ik krijg ze namelijk niet te zien in vier verschillende versies… Altijd maar één van de vier lettertypes van de familie op mijn Ereader Kobo H2o 1e editie. . Wat doe ik fout.

  Reply

  • Je doet niets fout! Op je ereader wordt het als 1 lettertype getoond maar het bestaat uit meerdere bestanden die je op de ereader moet zetten. In de voorbeelden die ik gebruik zijn dat er vier zodat normaal, vet, cursief en vet-cursief goed/correct weergegeven wordt. Die worden echter dus niet als vier aparte lettertypes getoond want ze behoren tot dezelfde familie van hetzelfde lettertype.

   Je hebt ook veel lettertypes die uit slechts 1 bestand bestaan maar daar kun je dus tegen het probleem aanlopen dat vet of cursief niet (goed) weergegeven wordt.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top