De Kindle Voyage in de praktijk

kindle voyage

Inmiddels is Amazon een half jaar actief in Nederland met (ook) Nederlandse ebooks en is het een stuk gemakkelijker geworden om de Kindle ereaders te bestellen. Via Amazon.nl zijn alle Kindle modellen zonder hoge verzendkosten en importheffing verkrijgbaar, ook al word je daarvoor doorverwezen naar amazon.de voor het definitief plaatsen van een bestelling. Als je echter bereid bent je door enkele Duitstalige schermen en mailtjes te worstelen – je kunt uitwijken naar amazon.co.uk of de plaatselijke Mediamarkt als dit je dit echt niet wil – kun je nu sneller en goedkoper dan ooit aan een Kindle ereader komen.

Amazon maakt inmiddels al zeven jaar Kindle ereaders die bedoeld zijn om de Kindle ebooks uit de eigen webwinkel te lezen. Hoewel de diverse modellen elkaar in eerste instantie opvolgden de laatste jaren, hanteert Amazon sinds oktober 2014 een structuur waarbij er drie verschillende 6” Kindle ereaders in drie verschillende prijssegmenten tegelijk verkrijgbaar zijn. De reguliere Kindle is een instapmodel van €80 met een 167dpi aanraakscherm dat niet over schermverlichting beschikt. De Kindle Paperwhite kost €100, beschikt over een beter scherm met 212dpi en schermverlichting terwijl de €189 kostende Kindle Voyage met het allerbeste scherm (300dpi) op de veeleisende veellezers is gericht.

De Kindle Paperwhite besprak ik vorig jaar en deze keer probeer ik het antwoord te vinden op de vraag of de Kindle Voyage het ook waard is om €89 euro extra voor neer te leggen.

De Kindle Voyage samengevat

Specificaties:

 • Een 6” scherm (Carta E-Ink), 1430×1080 resolutie met 300 pixels per inch;
 • 4GB interne opslag zonder mogelijkheid dit uit te kunnen breiden (2x zo veel als de Paperwhite);
 • 180 gram zwaar (ter vergelijking: de Paperwhite weegt 206 gram en de Aura H2O 233 gram);
 • Behuizing waarin het scherm gelijk ligt met de rand en die voorzien is van PagePress (PaginaDruk), twee druksensoren aan beide kanten van het scherm waarmee met één hand gebladerd kan worden;
 • Frontale schermverlichting;
 • Te koop voor €189 via Amazon.de of bij Mediamarkt.nl (op moment van schrijven).

Pluspunten:

 • Het scherm is niet meer van plastic maar van verstevigd glas gemaakt en is het beste dat ik in een ereader gezien heb. De hoge resolutie icm de 300dpi en de excellente schermverlichting zorgt ervoor dat zelfs de kleinste lettertjes haarfijn leesbaar zijn;
 • De Paperwhite heeft al een mooi en licht design maar dat van de Kindle Voyage is nog fraaier. Met een gewicht van 180 gram, een dikte van 7,6mm en het scherm dat naadloos overgaat in de stevige behuizing heb je echt het gevoel een premium ereader in handen te hebben.;
 • Alle functionaliteiten die je van de Kindle software gewend bent op je ereader, plus nog wat nieuwe functionaliteiten voor de Voyage, zoals WordWise die lastige (Engelse) woorden automatisch uitlegt;
 • Een nieuwe lichtsensor die automatisch de sterkte van de schermverlichting kan bepalen;
 • De aan- en uitknop (die alleen het scherm kan uitzetten want de Kindle ereaders kun je niet 100% uitzetten) is nu groter en verplaatst naar de achterkant.

Minpunten:

 • De prijs ten opzichte van de Paperwhite.

kindle voyage uitpak

Wat zit er in de doos?

De Kindle Voyage komt in een kleine doos met een stevige micro-USB kabel voor het opladen. Dat moet dan via een computer gebeuren tenzij je er een USB-lader als optionele accessoire bij hebt besteld. Die oplader kost €19,99 hoewel je een reguliere USB-lader voor (veel) minder kunt vinden en ook een bestaande oplader van je telefoon kunt gebruiken.

Zoals met alle andere leveranciers van ereaders, levert Amazon standaard geen beschermhoes mee en is dit ook een optionele accessoire.

Het uiterlijk

kindle voyage voorachterkant

Het in de behuizing verzonken scherm van de Paperwhite werkte met infrarood om het scherm te bedienen. De Kindle Voyage heeft een 6” scherm van glas (vergelijkbaar met de Kobo Aura) dat op een gelijk niveau ligt als de randen waardoor je niet meer ‘tegen de randen’ aan kunt stoten met je vinger als je wilt navigeren door een ebook of menu. Het is nu ook een capacitief aanraakscherm geworden waardoor de gevoeligheid ook verbeterd is. Door de hogere resolutie en de hogere pixeldichtheid is de tekst zo’n 35% scherper dan op zijn voorganger.

In de randen links en rechts van het scherm heeft de Kindle Voyage een tweetal druksensoren verwerkt, de PagePress functionaliteit. Eén grote druksensor die gemarkeerd wordt door een dun pinnetje en één kleine die daar vlak boven zit. Met de grote sensoren blader je vooruit door licht te drukken waarbij je ook haptische feedback krijgt (licht trillen), terwijl je met de beide kleintjes achteruit bladert. Ongeacht met welke hand je de Voyage vasthoudt, je kunt met die ene hand bladeren door het boek heen.

kindle voyage buiten

De enige knop die de Paperwhite heeft is het aan- en uitknopje dat onderaan de ereader zat. Die knop is nu een stuk groter gemaakt en ligt verzonken in de achterkant van de Voyage. Dat maakt het een stuk makkelijker om na een leessessie snel het scherm op standby te zetten of het scherm volledig uit te schakelen. Die achterkant is nu van een ander materiaal gemaakt dat veel steviger (en duurder) aanvoelt, ook al is het wederom werkelijk een magneet voor vingerafdrukken.

Lezen op de Kindle Voyage

De schermverlichting op de Kindle Voyage is eigenlijk bedoeld om altijd aan te staan. Er is geen fysieke knop aanwezig om hem aan/uit te zetten. De hoeveelheid verlichting is softwarematig in te stellen en hoewel je dat ook op nul kunt zetten benadrukt Amazon dat het prettiger lezen is als die aan staat. Om die reden heeft de Voyage ook een lichtsensor aan de voorkant zitten die zelf bepaalt wat de optimale sterkte van de schermverlichting is ten opzichte van hoeveel licht er in je omgeving is.

De combinatie van een zeer goed contrast, de hoge resolutie en het permanent aanlaten van de schermverlichting, juist in goed verlichte ruimtes, zorgt voor bijna perfect leesbare zwarte letters op een witte achtergrond dat echt op papier lijkt. Op een foto is het niet te zien maar het is zelfs nog een fractie scherper dan de leeservaring op de Kobo Aura H2O.

kindle voyage in geckocover hoes

Softwarematig wijkt de Voyage nauwelijks af van de twee andere Kindle modellen. Het aantal instellingen voor lettertype en lettergrootte is enigszins beperkt als je een Kobo ereader gewend bent hoewel dat geen nadeel is. De lettergrootte is op 8 niveau’s in te stellen en je hebt de keuze uit 6 lettertypes, wat voor mij in elk geval ruim voldoende is. Marges en regelafstand hebben beide 3 opties hoewel de standaardinstellingen al zorgen voor een prima weergave. Eén van de voordelen dat de Kindle ereaders geoptimaliseerd zijn voor de Kindle ebooks natuurlijk.

Ook PageFlip (een Picture-in-picture scherm waarbij je kunt bladeren in een boek om wat na te kijken om vervolgens verder te lezen waar je gebleven was) en X-Ray (een visuele weergave van waar personages en locaties voorkomen in een boek) zijn gewoon aanwezig, net als de Cloud Collections – waarmee je ebooks in je library in je account kunt organiseren – en Goodreads integratie. De zoekfunctie is iets uitgebreid en doorzoekt nu behalve je Kindle Voyage ook Goodreads en de Kindle Store als je de wifi aan hebt staan. De Kindle Voyage heeft als eerste wel de Word Wise functionaliteit gekregen die later dit jaar (waarschijnlijk) ook naar de andere Kindle modellen zal komen. Word Wise is bedoeld voor kinderen of mensen die het Engels nog niet helemaal machtig zijn en laat bij de wat lastige woorden meteen de woordenboek uitleg zien.

Veilig mee in de rugzak

De Kindle Voyage heeft een verstevigd scherm van glas dat ongetwijfeld tegen een stootje kan en hopelijk redelijk krasbestendig is. De kleine omvang van de ereader met de gladde voor- en achterkant zorgt er bij mij – meer dan ooit – voor dat ik echt een beschermhoes wil gebruiken. Al was het maar om beter grip te krijgen op de Kindle Voyage want zo af en toe had ik het idee dat die bijna uit mijn hand glipte.

kindle voyage dikteSpeciaal voor de Kindle Voyage heeft Amazon een ‘Origami-hoes’ gemaakt waarbij je een standaard kunt uitvouwen. De reguliere Origami-hoes gaat voor €45 terwijl de leren variant maar liefst €60 euro kost. Omdat de Kindle ereaders (nog?) niet heel veel verkocht worden in Nederland is het even flink zoeken naar alternatieven.

Bij Geckocovers is een Luxe hoes voor de Voyage te krijgen voor €19,95 terwijl je bij Amazon.de nog iets meer keuze hebt. Hier vind je voor tussen de €15 en €25 euro ook enkele slimfit-hoezen die de Voyage maar nauwelijks dikker maken. Iets dat het overwegen waard is aangezien zowel de Origami-hoezen als de Geckocovers hoes naar verhouding flink wat toevoegen aan de dikte van de ereader. Een beetje zonde als je een hele dunne en lichte ereader koopt natuurlijk.

Conclusies

Nu Amazon ook in Nederland actief is, is een Kindle ereader niet alleen interessant (meer) voor de lezers van het Engelstalige aanbod van boeken. Via Amazon.nl zijn ook de Nederlandse titels te koop die letterlijk met 1 klik op een knop verstuurd worden naar je Kindle ereader. Amazon mag kennelijk ook af en toe stunten met de prijs want uit o.a. mijn maandelijke bestseller overzichten blijkt dat je er regelmatig bepaalde titels goedkoper kunt vinden dan bij de andere ebookwinkels.

Kindle ebooks hebben een ander bestandsformaat dan de ebooks die je bij die andere ebookwinkels koopt en het is goed om je te realiseren dat je wel wat handelingen moet verrichten om eventuele eerder gekochte ePub ebooks op een Kindle ereader te kunnen lezen. Het gemak waarmee je ebooks koopt en leest bij Amazon is echter wel heel verleidelijk, zoals ik zelf heb ondervonden.

Overweeg je een Kindle ereader aan te schaffen dan is de keuze feitelijk tussen de Paperwhite en de Voyage. Qua functionaliteiten ontlopen die twee elkaar maar weinig omdat ze bijna identieke Amazon software hebben en ze allebei leunen op het ecosysteem van Amazon met de Kindle Store. De Kindle Voyage is echter zonder enige twijfel de betere ereader als je naar de hardware kijkt. Het design voelt bijna sjiek aan, de Voyage is lichter en de behuizing met scherm van glas werkt ook nog eens beter. De druksensoren en de lichtsensor zijn leuke toevoegingen maar ook niet meer dan dat.

De grote meerwaarde van de Kindle Voyage is toch echt het scherm zelf. Het klinkt misschien wat zakelijk en feitelijk in de omschrijving hierboven maar de Kindle Voyage heeft het fijnste en beste scherm dat ik ooit in een ereader gezien heb. Het scherm van mijn Kobo Aura HD, waar ik nu nog het meeste op lees, voelt nu letterlijk aan als een stap terug.

Amazon heeft zichzelf geen plezier gedaan mijns inziens door het grote prijsverschil tussen de Paperwhite en de Voyage. De Paperwhite is namelijk ook een uitstekende ereader die qua hardware iets minder is maar aanzienlijk gunstiger geprijsd is. De Voyage biedt weliswaar meer qua hardware voor de fanatieke veellezer maar je moet wel erg van digitaal lezen houden om het prijsverschil van bijna 90 euro te rechtvaardigen.

Wil je echter veel, makkelijk en snel ebooks kopen (en lezen) via Amazon.nl en wil je de beste 6” ereader die je op dit moment kunt vinden? Dan is de Kindle Voyage een excellente besteding van je vakantiegeld. En nu maar wachten of de goedkopere Kobo Glo HD, die vanaf 1 juni te koop is en qua specificaties erg lijkt op de Kindle Voyage, een beter alternatief zal blijken te zijn.

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de Kindle Voyage hoes

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Mooi verhaal. Moet wel duidelijk zijn dat deze ereader totaal ongeschikt is om e-books bij bibliotheek.nl te lenen. Ik zou het bibliotheekleden niet aanraden.

  Reply

 2. Hallo, bedankt voor de perfecte informatie.
  Ik heb pas een kindle voyage gekocht.
  Nu wil ik graag op amazon.nl nederlandse boeken kopen en betalen in euro.
  Maar telkens ik dat probeer te doen, krijg ik de boodschap dat ik een account heb bij amazon.com en daar moet shoppen. Maar dan moet ik in dollars betalen!
  Kan iemand mij helpen a.u.b.
  Hilde

  Reply

   • Zit er nog verschil in aanbod of je je account wel of niet migreerd? Ik lees voornamelijk in het Engels en heb mijn account gewoon op de US laten staan uit angst dat ik hier minder content heb, of dat ik de hoofdprijs moet gaan betalen voor de Engelse boeken.

    Reply

    • Er zit volgens mij geen verschil in het aanbod en zelfs niet in de prijzen. Amazon bepaalt het land waar je zit niet op basis van welke Amazon je account huisvest maar het land dat aan je creditcard gekoppeld is. Qua prijzen zou het niets moeten uitmaken – behalve dat je bij Amazon.com de dollarprijs ziet en bij Amazon.nl een europrijs – maar ik sluit niet uit dat er qua aanbod wel verschillen kunnen zijn. Ik ben het echter zelf nooit tegengekomen en heb daarom sinds een jaar mijn account alsnog gemigreerd naar Amazon.nl

     Reply

 3. Beste Raymond,
  Ik heb de kans om deze ereader van iemand over te nemen. Ik twijfel tussen een nieuwe Kobo Clara HD en deze. Ik weet dat ze een ander eco-systeem hebben. Ik ben een echte boekenwurm.
  Ik neig naar de Kindle. Wat zou jij doen Raymond ?

  Reply

  • Hoi Marcel, ik zou zelf genegen zijn de Voyage te kiezen maar ik heb aanzienlijk meer boeken in mijn Kindle account staan dan in mijn Kobo account en heb altijd al een zwak gehad voor de Kindle ereaders dus objectief kijk ik er niet naar :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top