Tweetweekoverzicht week 22 2015: Google Play Books, PAPER, Roboto, Bliyoo live, Office Lens, BREIN vs The Pirate Bay en Google Photos

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht reageert Google Play Books eindelijk op de beschuldigingen over ebookpiraterij, lanceert de Persgroep de krantenapp PAPER, maakt Google hun Roboto lettertype open, gaat Bliyoo van Bruna eindelijk live, is Office Lens nu ook beschikbaar voor Android gebruikers, komt Google met onbeperkte opslag van je foto’s op Google Photos en adviseert de Advocaat-generaal om de Pirate Bay-zaak door te verwijzen naar het Europese Hof.

Google Play Books laat geen nieuwe uitgevers meer toe wegens ebookpiraterij?

Vorige week leek Google de constateringen en beschuldigingen over het faciliteren van ebookpiraterij door Play Books grotendeels te negeren maar ik neem aan dat de negatieve PR iets te groot werd voor ze want inmiddels is het Books Partner Center (tijdelijk) gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Dit is het portaal waar uitgevers – en iedereen die zich een uitgever noemt maar feitelijk illegale ebooks verkoopt – zich kunnen aanmelden om opgenomen te worden in Play Books met hun titels.

Zelf legt Google geen relatie met de illegale ebooks die door meerdere partijen (en in de media) gesignaleerd zijn op Play Books maar het is zeer waarschijnlijk dat Google het aanmeldingsproces van zowel uitgevers als geuploade ebooks aan het verfijnen is om dit soort illegale praktijken zoveel mogelijk te voorkomen.

De Persgroep komt met krantenapp PAPER – en er klinkt weinig gejuich

Dat het niet heel goed gaat met de kranten in Nederland is bekend. Lezers en adverteerders zoeken hun heil elders en in een poging om om beide weer terug te krijgen lanceerde de Persgroep – uitgever van de Volkskrant, AD, Trouw en Parool – afgelopen week PAPER. PAPER lijkt qua idee een beetje afgekeken te zijn van NRC Reader want ook PAPER is een ‘magazine’ in de vorm van een app dat dagelijks een selectie maakt uit de achterliggende dagbladen.

Elke dag worden er 15 artikelen geselecteerd die voor ‘elk wat wils’ moeten opleveren en gericht zijn op de “hoog opgeleide, drukke mens die wel wil weten wat er speelt en kwaliteit zoekt”, aldus de hoofdredacteur van PAPER, Barbara van Beukering. De eerste reacties zijn echter een stuk minder enthousiast want zowel over de selectie van de artikelen zelf – die maar net moet aansluiten bij je interesses – als de wijze van aanmelden voor PAPER werd stevig geklaagd op nieuwssites en social media. Zo moet je zelfs voor het gratis proberen van de digitale dienst je adres en rekeningnummer opgeven en was er kritiek omdat die gegevens ook nog eens onbeveiligd via de site verstuurd werden. Ook het automatisch omzetten van de gratis maand naar een betaald abonnement kon niet erg gewaardeerd worden. Het was vast en zeker niet de start waar de Persgroep op gehoopt had.

Google maakt hun Roboto lettertype open source

Ook lettertypes zijn auteursrechtelijk beschermd en dat betekent dat je niet zo maar mooie/leuke/interessante lettertypes mag gebruiken in je software of op je website. Google maakt voor Android en ChromeOS gebruik van een zelf ontwikkeld lettertype – Roboto – dat afgelopen week volledig vrij werd gegeven met een open source licentie. Dat betekent dat ontwikkelaars zelf met Roboto aan de slag kunnen en eigen versies mogen maken (mits ze de bronbestanden zelf ook delen met anderen) maar ook dat je het lettertype als consument kunt downloaden en gebruiken. Bijvoorbeeld om Roboto op je ereader te installeren zodat je je ebooks kunt lezen in dat lettertype.

Bliyoo gaat live met 3 abonnementen en een vernieuwde app

Dinsdagavond werd de Tablisto app van Bruna officieel vernieuwd en hernoemd naar Bliyoo en werd er nog hard gewerkt om alles gereed te krijgen maar om half 3 in de nacht kwam de mail binnen van Bruna dat Bliyoo live was gegaan. Dat is pas toewijding, mensen. Zelf moest ik wachten tot de avond om de definitieve versie te bekijken en te bespreken maar ik denk dat Bliyoo een mooie aanvulling is op het aanbod van ebookdiensten in Nederland. Al ben ik zelf vooral gecharmeerd van de digitale tijdschriften.

Het boekenassortiment van Bliyoo is ook te bekijken op de site van Bruna. Dat scheelt flink wat gescroll in de Bliyoo app in ieder geval.

Microsoft’s Office Lens documentscanner is er nu ook voor Android

Office Lens is het antwoord van Microsoft op scanapps als Scannabele van Evernote en de Evernote app zelf die erg goed zijn in het inscannen van documenten, visitekaartjes enzovoorts. Office Lens is waarschijnlijk ook één van de meest onbekende Office apps die Microsoft heeft en dat is niet helemaal terecht. Hoewel ik zelf een Evernote gebruiker ben en niet OneNote gebruik (waar Office Lens nauw mee integreert), is Office Lens namelijk ook een erg fijne en goede app om al die documenten *en ondergekliederde whiteboards* te scannen en als losse PDF of Word bestand op te slaan. Ideaal dus als je geen Evernote gebruikt maar wel even snel een brief wilt inscannen voordat je die verstuurt of zo.

Office Lens was er al voor Windows Phone en iOS maar sinds afgelopen week dus ook voor alle Android gebruikers.

Onbeperkte opslag voor je foto’s met Google Photos

Het was al geen geheim meer dat Google hun fotodienst los wilde gaan koppelen van Google+ en dus kwam het ook niet als een verrassing toen Google dit officieel aankondigde tijdens hun jaarlijkse Google I/O conferentie voor ontwikkelaars afgelopen donderdag. Toch wist Google er een verrassende draai aan te geven want Google Photos (met apps voor iOS en Android) bevat niet alleen de slimmigheidjes van Google als het gaat om herkenning van wat er *op* de foto’s staat – Photos herkent personen, ordent zelf foto’s in mappen en maakt zelf collages van soortgelijke foto’s – maar biedt ook nog eens gratis een onbeperkte hoeveelheid opslag zolang je geen foto’s groter dan 16 megapixels plaatst. Die ook nog eens een stuk eenvoudiger via mail of social media te delen zijn met anderen.

De foto’s van mijn toestellen laat ik zelf op OneDrive staan omdat ik het wel een prettig idee vind dat ik daarmee zelf een centrale plek en backup van mijn foto’s heb maar voor het delen van hele albums met anderen lijkt me Google Photos heel geschikt. En het werkt ook nog eens fraai in combinatie met de achtergrond/screensaver van de Chromecast :)

AG adviseert de Hoge Raad om de Pirate Bay-zaak door te verwijzen naar het Europese Hof

Ik schreef al meerdere keren over de rechtszaak die Stichting BREIN in 2012 aanspande tegen internetproviders Ziggo en XS4ALL om de Pirate Bay te blokkeren. In eerste instantie wees de rechtbank de door BREIN gevraagde blokkade toe maar in hoger beroep vernietigde het Hof die uitspraak, vooral omdat de praktijk (en onderzoek) uitwees dat de maatregel niet effectief was. BREIN besloot vervolgens in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De Advocaat-generaal (Van Peursem) heeft afgelopen week een advies uitgebracht aan de Hoge Raad waarin hij aangeeft dat de evenredigheids- en effectiviteitstoets van de gevraagde blokkade te streng is geweest en dat zijns inziens prejucidiële vragen aan het Europese Hof van Justitie nodig zijn over de vraag of een torrent indexsite als The Pirate Bay “meedeelt aan het publiek” en daarmee dus zelf ook inbreuk maakt op het auteursrecht. Mocht de Hoge Raad dit advies opvolgen – daartoe is het niet verplicht – dan zal deze zaak dus nog een (veel) langer staartje krijgen met een doorverwijzing naar het Europese Hof. We zullen het zien op 9 oktober als de Hoge Raad uitspraak doet.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top