De VakantieBieb is (eindelijk) weer geopend deze zomer

vakantiebieb
Nadat in de zomer van 2013 de Bibliotheek met de eerste editie van de VakantieBieb app kwam bestempelde ik deze als de beste ebookdienst die op dit moment door de Nederlandse openbare bibliotheken geboden wordt. Meer dan 50 Nederlandstalige ebooks werden als iOS en Android app ruim 7 weken gratis beschikbaar gesteld aan leden en niet-leden. Eind september 2013 kwam er een vervolg toen de VakantieBieb de digitale deuren opnieuw opende voor de herfstvakantie. Eind oktober sloten de deuren weer maar gingen ze van 9 december t/m 25 januari 2014 wederom open tijdens de kerstperiode met een recordaantal van 85 titels. In de zomer van 2014 volgde de tweede zomervakantie-editie die van 1 juli tot 31 augustus duurde.

En toen werd het ineens stil. Kennelijk wilde Bibliotheek.nl meer de focus leggen op het ebookplatform van de bibliotheken en zowel de herfstvakantie als de kerstvakantie moesten het vorig jaar zonder een eigen editie van de VakantieBieb doen. Half december werd aangekondigd dat de VakantieBieb pas in de zomer van 2015 weer geopend zou zijn en onder “het nieuwe management” van de Koninklijke Bibliotheek die nu verantwoordelijk is voor de ebookdiensten keert hopelijk de regelmaat weer terug in deze mooie gratis dienst die mijns inziens meer heeft gedaan voor het digitale lezen in Nederland dan alle andere boekpromotiecampagnes bij elkaar.

vakantiebieb zomer 2015Deze derde zomereditie duurt wederom tot 31 augustus maar begint vandaag op 1 juni, een volle maand eerder dan voorgaande jaren. Dit wordt speciaal gedaan voor de kinderen op basisscholen en liefhebbers van het spannende boek. Dat is ook te zien aan de titels die in de VakantieBieb te vinden zijn. Zo zijn er veel kinderboeken deze keer en sluit dit aan bij een aangeboden lespakket voor basisscholen met suggesties om leerlingen vanaf 6 jaar deze maand kennis te laten maken met de VakantieBieb zodat ze (hopelijk) in de zomervakantie gaan lezen.

Juni is de maand van het spannende boek en volwassenen kunnen een zomer lang de spannende boeken lezen van o.a. Nicci French, David Baldacci, Marion Pauw en Stieg Larsson.

De volledige lijst met titels vind je hier (PDF).

Op 1 juli wordt de VakantieBieb nog verder uitgebreid met nieuwe titels voor volwassenen in andere genres, plus taalgidsen en enkele tijdschriften.

De VakantieBieb app is gratis voor zowel niet-leden als leden van de bibliotheek voor iOS en Android. Heb je de app(s) al geïnstalleerd, vergeet dan niet om ze te updaten zodat je de nieuw beschikbare titels ook te zien krijgt.

Update 1-6-2015: De update van de iOS Vakantiebieb-app is vertraagd doordat de goedkeuring van Apple op zich laat wachten. De Android versie is inmiddels beschikbaar maar de iOS versie zal ergens de komende dagen volgen.
Update 3-6-2015: De iOS versie van de VakantieBieb-app is beschikbaar
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (23) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top