Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de juni 2015 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Desondanks wordt het instrument prijs maar nauwelijks ingezet in de strijd om de goede verkoopcijfers. Toch kun je wel degelijk Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden maar levert wel een betrouwbaar beeld van wat de bestverkopende papieren boeken zijn. Deze maand staan er enkele nieuwe titels in de top 5 ten opzichte van vorige maand, inclusief een nieuwe nummer 1: Topshow.

 1. Topshow van Michel van Egmond en Jan Hillenius;
 2. Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk;
 3. Het meisje in de trein van Paula Hawkins;
 4. Lieve mama van Esther Verhoef;
 5. Ik kom terug van Adriaan van Dis

De ebookwinkels

Ook deze keer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. Tom Kabinet wordt een leesclub waar je als lid tweedehands ebooks kunt kopen en laat ik vanaf nu buiten beschouwing in het overzicht. En mocht je je afvragen waarom de Apple iBookstore ontbreekt, dan is dat een principiële keuze wegens de door hen gebruikte – en onverwijderbare – DRM.

De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy. In het onderstaande overzicht neem ik normaliter ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden. Deze keer is dat echter niet het geval aangezien de gegevens van Boogsy achter lijken te lopen en in ieder geval niet kloppen.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren. Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

nr.1nr.2nr.3nr.4nr.5
TopshowDit kan niet waar zijnHet meisje in de treinLieve mamaIk kom terug
Amazon14,997,49*9,99**6,79***14,99
Bol/Kobobooks14,9914,9913,999,9914,99
Bruna14,9914,9913,999,9914,99
Ebook.nl14,9914,9913,999,9914,99
Google Play14,9914,999,996,7914,99
Libris/Blz14,9914,9913,999,9914,99
Boogsynvtnvtnvtnvt14,99
Papier19,9519,9919,9519,9519,99

* Je zou denken dat het niet waar kan zijn maar Amazon weet nogal spectaculair onder de prijs te duiken met Dit kan niet waar zijn. Maar liefst 50% korting valt er te behalen.

** Het voordeel is iets minder bij Amazon voor Het meisje in de trein maar bijna 30% is ook helemaal niet gek. Datzelfde voordeel is ook te behalen bij Google Play Books mocht je niet over een Kindle beschikken of via de Kindle app willen lezen.

*** Amazon scoort deze maand een hattrick om maar even de voetbalterminologie van Topshow te gebruiken. Ook Lieve mama is bij Amazon (en Google Play Books) voor de laagste prijs te krijgen.

Conclusies?

De nummer 1, Topshow, gaat als warme broodjes over de digitale toonbank en dat betekent dat er niet aan de prijs gesleuteld wordt. Datzelfde geldt ook voor Ik kom terug van Adriaan van Dis overigens en het maakt dus geen verschil waar je deze titels koopt. Voor beide geldt ook dat het ebook 75% van de prijs van het papieren boek moet kosten.

Bij de overige drie titels loont het om verder te kijken dan je vaste ebookwinkel. Tenminste, als je bereid bent om je ebooks bij Amazon te kopen want deze keer valt het nog meer op dat de prijzen daar regelmatig/structureel lager (kunnen) uitvallen. Kennelijk zijn de uitgevers eerder bereid om lagere prijzen te vragen als de ebooks via een ebookwinkel verkocht wordt waar de consument wat ‘hindernissen’ ondervindt: bij Amazon heb je een Kindle ereader/app nodig terwijl bij Google Play Books nog steeds Adobe DRM aan de ebooks wordt toegevoegd. Heb je minder last van dat soort hindernissen, dan valt er veel voordeel te halen. Zeker als je het boek van Joris Luyendijk nog niet gekocht hebt want met €7,49 voor het ebook bij Amazon ben je flink voordeliger uit in vergelijking met het papieren boek (€19,99).

Als je alle vijf de titels zou willen aanschaffen bij één ebookwinkel, dan betaal je bij Amazon.nl dus – het wordt wat eentonig – wederom het minste. Daar moet je €54,25 afrekenen, 7,50 euro minder dan bij Google Play Books (€61,75) terwijl je bij de overige vier het duurst uitbent met €68,95. Koop je ze op papier dan ben je €99,83 kwijt dus je bespaart nog steeds 30 tot (ruim) 45 euro als je digitaal leest.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Om met de laatste zin te beginnen: digitaal lezen is niet alleen fijner vanwege de prijs, maar ook omdat je de hele boekenkast op een klein apparaatje kwijt kunt. Ruimt lekker op!

  Dan over de iTunes-prijzen op Boogsy. Apple is een wat vreemde eend in de bijt omdat ze geen XML-feed aanbieden met prijzen van i/e-books. Ook niet gek: ze verkopen natuurlijk internationaal en hebben dus veel meer titels dan bijvoorbeeld Bruna. De prijzen worden daarom opgehaald met een API. Dat is helaas een veelvoud trager dan een XML-feed; per dag worden 8.500 prijzen bij Apple opgehaald en dat duurt ruim anderhalf uur. Ter vergelijking: een leverancier met een XML-feed wordt in vier tot zes minuten verwerkt (30.000 tot 45.000 titels). Een cyclus om alle prijzen op te halen duurt dus 10,5 uur, verspreid over een week. Aan het einde van de cyclus kan het begin alweer achterhaald zijn.

  Ik zal kijken of het mogelijk is de planning (van andere aanbieders) te herschikken, zodat prijzen van Apple vaker worden opgehaald. Ook zal ik een “tooltip” toevoegen aan het prijsoverzicht, zodat duidelijk is wanneer de prijs voor het laatst is gecontroleerd.

  Dank voor het bericht!

  Reply

  • Ik had dus ook verouderde prijzen bij de nummer 2,3 en 4 waarbij er een lagere prijs bij Boogsy stond dan dat er bij de webshops zelf (inmiddels) stond. Daar zou een tooltip of een indicatie van wanneer de prijzen voor het laatst bijgewerkt zijn enorm mee helpen ja, super als dat zou kunnen!

   De nummer 1, Topshow, kon ik echter helemaal niet vinden maar ook dat zal te maken hebben met het iets achterlopen van Boogsy?

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top