Exporteren (en maken) van lijsten van ebooks in je Calibre-bibliotheek

lijsten van ebooksEen lezer vroeg of het mogelijk is om lijsten te maken van wat er in de Calibre-bibliotheek aanwezig is en of je ook specifieke lijsten kunt maken van bijv. alleen alle auteurs.

Calibre beschikt niet over een rapportagetool waarmee je allerlei voorgeselecteerde lijsten van ebooks kunt maken maar er is wel een (goedverstopte) catalogusfunctie aanwezig waarmee je alle metadata van alle ebooks in een Calibre-bibliotheek kunt exporteren naar ePub, XML en CSV formaat. In de onderstaande uitleg laat ik zien waar je de catalogusfunctie kunt vinden en hoe je het beste een selectie van alle metadata kunt exporteren in CSV formaat. Hiermee kun je vervolgens in Excel (of Google Spreadsheet) zelf alle lijsten op maat maken.

Catalogusfunctie

Het moet de maker van Calibre ooit een goed idee hebben geleken. Leuk dat je tientallen, honderden of duizenden ebooks in je Calibre-bibliotheek hebt zitten maar zou het niet handig zijn om daar een catalogus van te kunnen maken zodat je een overzicht hebt van alle ebooks voor op je ereader?

Die functie zit er dus in maar je zoekt er tevergeefs naar bij de instellingen in Calibre. Dat komt omdat de catalogusfunctie in beginsel bedoeld is om een ‘catalogus-ebook’ te maken die geconverteerd wordt uit de al aanwezige metadata in de bibliotheek. Met die logica in het achterhoofd vind je de catalogusfunctie dus terug bij de menuknop van het converteren van ebooks.

lijsten van ebooks calibre create catalog
In deze uitleg gebruik ik overigens Calibre in de Engelse taal maar de menu-opties zitten in het Nederlands op precies dezelfde plek. De optie om een catalogus te maken van de ebooks in je bibliotheek staat in een submenu van de knop Convert books . Daar kom je door op het pijltje naast de knop te klikken.

lijsten van ebooks calibre create catalog 02
Klik je op deze catalogusfunctie dan kom je in een vervolgscherm terecht met twee tabbladen. In het eerste tabblad kun je aangeven in welk formaat je catalogus aangemaakt moet worden. Je hebt daar de keuze tussen o.a. ePub en Mobi als je inderdaad een catalogus-ebook op je ereader wilt zetten maar als je lijsten verder wilt kunnen bewerken kun je hier het beste voor CSV kiezen. Dit is een formaat waarin alle metadatavelden in platte tekst geplaatst worden, gescheiden door een komma (comma separated values), en die je eenvoudig kunt importeren in andere software.

Je kunt er ook nog een naam aan geven en afvinken of de catalogus naar je ereader gestuurd moet worden een volgende keer.

Het tweede tabblad met de CSV/XML opties is belangrijker. Hier kun (moet) je aangeven *welke* metadatavelden je wilt opnemen in de catalogus en dus het CSV-bestand dat we zo gaan aanmaken.

lijsten van ebooks calibre create catalog 03
Standaard staan alle velden aangevinkt en als je een netjes bijgehouden Calibre-bibliotheek hebt dan wordt het al heel snel heel erg onoverzichtelijk in het CSV-bestand. Met name het comments veld, waar de samenvatting in weergegeven wordt, kan groot worden en dat maakt het lastig om te verwerken in een lijst.

Feitelijk is het zaak om dus vooraf te bedenken *waar* je precies een lijst van wilt hebben en in dit tabblad alleen die velden aan te vinken die je ook opgenomen wilt hebben. Hou er ook rekening mee dat niet alle velden per se een waarde hebben voor elk boek in je bibliotheek. Het heeft weinig zin om Publisher op te nemen bijvoorbeeld als de uitgever niet overal netjes ingevuld staat. De velden Author Sort, Author en Title dienen daarentegen altijd ingevuld te worden en zijn ook alle drie onmisbaar in alle lijsten die je zou willen maken. Zelf hou ik netjes de serie-informatie bij en die heb ik dus in mijn voorbeeld ook aangevinkt.

Klik op OK en je wordt gevraagd om het CSV-bestand op te slaan op je computer en het een naam te geven. Je cataloguslijst is gemaakt en je vindt het daarnaast ook nog terug als bestand in je Calibre-bibliotheek.

De lijst bewerken in Excel

De lijst in CSV formaat ziet er nog niet echt heel werkbaar uit. In dit tekstbestand staan alle gegevens van de aangevinkte metadatavelden achter elkaar, gescheiden door een komma. Gelukkig kun dit bestand makkelijk importeren in een spreadsheetprogramma waarbij alle velden netjes in kolommen worden geplaatst. In het onderstaande voorbeeld laat ik zien hoe je dat doet in Excel maar het werkt ook zonder problemen (op een iets andere manier) in Google Spreadsheets of Excel Online.

lijsten maken van ebooks uit calibre naar excel

Maak een nieuw leeg werkblad in en kies in Excel voor het tabblad Data. Hier vind je de optie From Text om een tekstbestand als data te importeren in het Excel werkblad.

lijsten maken van ebooks uit calibre naar excel
Dat start een wizard waarmee de tekst uit het CSV bestand geïmporteerd wordt. In de eerste stap probeert Excel te achterhalen om wat voor soort tekstbestand het gaat. Excel herkent dat het om een delimited formaat gaat wat betekent dat de velden niet met een vaste lengte werken maar variabel zijn en gescheiden worden door een leesteken (of ander teken). In de preview zie je ook een stukje uit het CSV bestand en is te zien dat de velden inderdaad door een komma gescheiden worden.

lijsten maken van ebooks uit calibre naar excel
En dat is van belang omdat in stap 2 Excel niet slim genoeg is om te herkennen welk leesteken gebruikt wordt voor het scheiden van de velden. Hier moet je dus zelf aanvinken dat het om een komma gaat. Op dat moment zie je ook in de preview dat de velden met die instelling van elkaar gescheiden worden in kolommen.

Bij stap 3 kun je nog aangeven in welk formaat de verschillende kolommen geïmporteerd worden. Dit kun je verder negeren door op OK te klikken.Vervolgens wordt de data geïmporteerd in het Excel werkblad en heb je je lijst van al je ebooks met in kolommen de geselecteerde velden!

lijsten maken van ebooks uit calibre naar excel
Heb je de gegevens eenmaal in Excel staan dan kun je natuurlijk alles sorteren, filteren en ordenen met de mogelijkheden van het spreadsheetprogramma zelf. Bij sorteren is het daarom essentieel dat je het Author Sort hebt geselecteerd omdat je anders alleen maar op de voornamen van auteurs kunt sorteren. Bij de nummers in een serie gebruikt Calibre altijd een nummering van 1.0, 2.0 enz. en die kun je m.b.v. de kolomeigenschappen aanpassen zodat getallen altijd zonder decimalen getoond worden. Het is een kwestie van even uitproberen hoe je je lijsten zo optimaal mogelijk in het spreadsheetprogramma kunt weergeven.

Heb je zelf tips voor het maken van lijsten van ebooks uit Calibre? Laat het me dan weten!

Update 7 augustus 2015: Vanaf versie 2.43 is er een instelling toegevoegd bij Generate catalog waardoor het catalogusbestand *niet* in je Calibrebibliotheek wordt opgenomen als losse titel. 

@foto via Pixabay met een CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top