Tweetweekoverzicht week 23 2015: Instagramfoto’s, Hola, OV info in Google Maps, privacy in Google My Account, Elly’s Choice en de terugkeer van De Slegte

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht kan je Instagramfoto ‘zo maar’ gestolen worden, worden we permanent herinnerd aan de datum waarop Windows 10 gaat komen, zit gratis VPN plugin Hola in de problemen, lanceert Google een nieuw Privacy Dashboard, komt Google Maps met actuele OV-informatie, geeft Elly’s Choice nu meer keuzes, kun je al je foto’s nu in 1 keer uploaden naar Google Photos en keert Boekhandel De Slegte terug naar Nederland.

Gestolen Instagramfoto’s

Inbreuk op je auteursrecht of een recht om je mening te uiten in de naam van kunst? Beide in het geval van kunstenaar Richard Prince die screenshots van foto’s van Instagram gebruikte – minus de oorspronkelijke titels maar met de reacties erbij – voor zijn recentste expositie waar hij honderdduizenden dollars mee verdiende. Dollars die niet gedeeld worden met de makers van al die foto’s op Instagram.

En ja, in het verleden bepaalde een rechter al dat dit toegestaan is waardoor de gebruiker wiens foto voor ruim $90.000 dollar werd verkocht sowieso weinig kans zou hebben iets van dat geld te claimen. Ze laat het er ook verder bij zitten.

Windows 10 lanceert op 29 juli en valt je tot die tijd lastig

Als je een pc met Windows 7 of 8(.1) hebt dan kan het je letterlijk niet ontgaan zijn. Begin van deze week kreeg iedere consumentenpc een melding dat Windows 10 er aan staat te komen met mogelijkheid om het te reserveren (?). Waarom je Windows 10 zou willen reserveren als het een gratis update is die je sowieso vanaf 29 juli kunt downloaden (zonder reservering) legt de popup niet uit en ik wilde het dan ook wegklikken.

Alleen ziet het er naar uit dat de Windows 10 melding doodleuk blijft staan in de systeembalk naast de klok en lijkt Microsoft vastbesloten te zijn iedere gebruiker van Windows 7/8 permanent te blijven herinneren aan het bestaan van Windows 10. Jammer want volgens mij heeft Windows 10 genoeg pluspunten van zichzelf zonder dat Microsoft me moet irriteren met deze (bijna) niet verwijderbare melding.

Hola VPN of waarom gratis niet goed is

Hola is een VPN dienst waarmee geografische blokkades omzeild kunnen worden, net zoals er vele andere van dat soort diensten zijn. Er zijn echter wel twee belangrijke verschillen met al die concurrenten. Het feit dat de basisdienst gratis is (en als extension in Chrome en Firefox beschikbaar is) heeft Hola miljoenen gebruikers opgeleverd. Het andere verschil kost ze nu vele miljoenen gebruikers want dat is dat Hola niet werkt met eigen VPN-servers maar gebruik maakt van P2P technologie. Met P2P (peer-to-peer) wordt het netwerk gevormd door de computers die gebruik maken van – in dit geval – Hola en maak je gebruik van elkaars bandbreedte om de toegang te regelen. Kort gezegd kun je met Hola toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix via 1 of meerdere Amerikaanse gebruikers van Hola en kunnen zij weer toegang krijgen tot Uitzending Gemist (onwaarschijnlijk ik weet het) via jouw bandbreedte.

Maar ja, voor niets gaat alleen de zon op en dus verkoopt Hola ongebruikte bandbreedte van het netwerk aan andere partijen. En dat is iets dat heel gemakkelijk misbruikt kan worden om kwalijke zaken mee uit te voeren zoals DDoS aanvallen waarbij websites en webdiensten het zwaar te verduren hebben. De afgelopen week hebben velen Hola verwijderd en lijkt de laatste gratis VPN oplossing alsnog te goed te zijn geweest om waar te zijn. Gelukkig is er een betaald alternatief als je wel het gemak van een VPN in je browser wilt houden.

Google bundelt al je privacy-instellingen in een nieuw My Account

Je had altijd al redelijk veel controle over de privacy- en beveiligingsinstellingen bij Google webdiensten maar het was niet altijd even eenvoudig om ze daadwerkelijk te vinden. Afgelopen week lanceerde Google echter een nieuwe site myaccount.google.com waar je nu alle privacy– en beveiliginginstellingen van Google diensten kunt terugvinden. Absoluut de moeite waard om even langs te lopen want er zijn er gegarandeerd nog wel een paar waar je het bestaan niet eens van wist.

Actuele OV informatie in Google Maps

Google Maps is nog nuttiger geworden voor de ca. 1 miljoen Nederlanders die gebruik maken van het openbaar vervoer. Op initiatief van Google Nederland en met medewerking van alle belangrijke vervoersmaatschappijen, OpenOV en 9292 heeft Nederland dan ook de primeur om de actuele (en realtime) vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer in Google Maps te kunnen zien. Zowel op de site als in de iOS en Android apps.

Ik heb het afgelopen week meteen getest en het werkt ook nog :)

Elly’s Choice biedt meer keuze en past het maandelijks aanbod aan

Elly’s Choice timmert verder aan de weg. Nauwelijks 1 jaar na de lancering van de digitale boekenclub, waarbij leden maandelijks 10 ebooks kunnen downloaden, kwam er eerst een kinderboekenclub bij met 10 ebooks voor kinderen elke maand en wordt nu meer keuzemogelijkheden geboden in het reguliere aanbod.

Kregen leden voorheen maandelijks een vooraf geselecteerd aanbod van 10 titels, nu zijn dat er in eerste instantie nog 5 en worden er drie pakketten – met 5 additionele titels – geboden waar er eentje uit gekozen kan worden. Eén pakket voor de vrouwelijke lezer, eentje voor de mannelijke lezer en eentje met ‘literaire’ titels. Wil je een extra pakket omdat daar ook titels bij zitten die je wilt lezen? Dan kun je die bij gaan bestellen.

Op een evenement in Antwerpen maakte Elly’s Choice afgelopen donderdag ook nog bekend dat er na 1 jaar 8000 jaarabonnementen en 7500 maandabonnementen zijn afgesloten. Van de 50.000 mensen die op zijn minst een proefabonnement genomen hebben waren 30% man en 70% vrouw.

Al je foto’s uploaden naar Google Photos vanaf je computer

Google Photos lijkt een groot succes te zijn om je foto’s vanaf je telefoon of tablet te uploaden naar een webdienst waar je die foto’s vervolgens ook gemakkelijk weer kunt delen. Maar wat als je al tientallen gigabytes met foto’s op je harde schijf hebt staan en gebruik wilt maken van die onbeperkte opslagruimte bij Google Photos? Die kun je nu ook uploaden met behulp van de desktop uploader voor Windows en Mac die vorige week opdook op de apps pagina van Google Photos. Na installatie van de uploader kun je de inhoud van geselecteerde mappen maar ook je gekoppelde camera of sd-kaarten (automatisch) uploaden.

Overigens kun je alle foto’s ook later weer downloaden als backup via Google Takeout want daar kun je inmiddels Google Photos ook terugvinden. Wel even uitkijken want standaard wordt alles aangevinkt en dat kan met tientallen gigabytes nog wel een flinke download opleveren natuurlijk.

De Slegte is terug in Leiden

Toen De Slegte in 2013 werd overgenomen door Polare betekende dat het eind van de bekende boekwinkels in Nederland. Enkele vestigingen zijn opgegaan in andere boekwinkels (zoals o.a. in Enschede en Apeldoorn) maar in veel steden verdween De Slegte permanent uit het straatbeeld.

Met dat permanent blijkt het gelukkig toch mee te vallen want gisteren, zaterdag 6 juni, opende De Slegte opnieuw een winkel in Leiden op de oude locatie in de Breestraat. En is de website van De Slegte weer in de lucht. Daarmee lijkt de kans dat er toch nog een boekenplog komt van Boekhandel De Slegte enorm toegenomen :)

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top