Pocket is geïntegreerd in Firefox (en waarom dat interessant is)

pocket in firefox
Met de laatste update van Firefox (versie 38.0.5.) is de “later lezen” dienst Pocket permanent toegevoegd aan de browser zonder dat er nog een plugin geïnstalleerd hoeft te worden. Is het alleen maar een handige marketingtruc om zoveel mogelijk nieuwe (betalende) Pocket gebruikers te krijgen of zit er meer achter?

Pocket: later lezen van artikelen en video’s

Je kent het vast wel. Je komt een interessant artikel tegen op een blog of nieuwssite (al dan niet gevonden via een verwijzing uit een RSS feed, Facebook of Twitter) maar je hebt nu niet de tijd om het te lezen. Read It Later was een webdienst die daar op inspeelde en bood een snelle en eenvoudige (gratis) manier om artikelen, video’s, webpagina’s of tweets te bewaren in je eigen leeslijst zodat je die later nog op je gemak kon teruglezen.

Read It Later groeide verder en onder de naam Pocket kon je je leeslijst via de site van Pocket in elke browser bekijken – in Chrome ook nog als Chrome app – maar ook via iOS en Android apps op je telefoon of tablet. In Pocket worden alle opgeslagen artikelen, tweets en webpagina’s in een magazine achtige weergave getoond waarbij je – na doorklikken – de opgeslagen items offline kunt lezen in een opmaak die ontdaan is van alle banners, kleurtjes en andere zaken die afleiden van het artikel zelf.

Rechtstreeks in de browser

Een artikel of webpagina bewaren in Pocket is feitelijk niet anders dan de URL’s opslaan in je bookmarks, is de redenering van Firefox. En dus kiest Firefox er voor om Pocket te integreren in de browser als aanvulling op de bookmarks.

pocket in firefoxNa installatie (of het updaten) van Firefox is er een nieuwe Pocket knop aanwezig in de menubalk. Heb je al een Pocketaccount dan kun je daarmee inloggen maar je kunt je nu ook aanmelden met je Firefoxaccount dat gebruikt wordt om al je instellingen, plugins, bookmarks en dergelijke te synchroniseren.

Als je de Pocket plugin al geïnstalleerd hebt in een eerdere versie van Firefox dan kun je die beter verwijderen aangezien die plugin vanaf nu niet meer bijgewerkt zal worden.

En vanaf dat moment kun je met 1 klik webpagina’s, artikelen en video’s bewaren in Pocket. Die je vervolgens kunt nalezen op de Pocketsite, de apps maar ook kunt terugvinden in het menu van je bookmarks in de browser.

Lezen zonder afleiding

Zelfs de functionaliteit van Pocket om artikelen zonder opmaak, reclame  en andere afleidende elementen weer te geven is nu onderdeel van Firefox geworden.

pocket in firefox
In de adresbalk van Firefox is voor (bijna) alle websites een icoontje zichtbaar van een opengeslagen boek. Klik je daar op dan kom je in de ‘distraction free”  weergave terecht waarbij Firefox nu probeert om alle overbodige opmaak weg te halen zodat je alleen het artikel overhoudt. Daar hoort een nieuwe menubalk aan de linkerkant bij waarmee je het lettertype en de lettergrootte iets kunt aanpassen, net als drie verschillende achtergrondkleuren en de mogelijkheid om het artikel alsnog op te slaan in Pocket.

Waarom is dit nou interessant?

Nou is een dergelijke uitgebreidere bookmarkdienst al erg handig maar dankzij miljoenen gebruikers die de voor hun interessante artikelen opslaan in Pocket is het inmiddels behalve een leeslijst ook een interessant platform geworden op zichzelf. Want als honderden of duizenden gebruikers een specifiek artikel bewaren in Pocket, dan zal dit artikel interessanter zijn dan de tientallen andere artikelen die op die dag verschenen zijn. Met twee miljard bewaarde items op Pocket wordt het ook interessant om te weten te komen wat anderen de moeite van het bewaren waard vinden. Elke gebruiker van Pocket fungeert daarmee eigenlijk als een curator van interessante content op internet.

Het wachten is op een automatisch gevulde leeslijst met suggesties van artikelen, video´s en andere sites die bij Pocket te vinden zijn, gebaseerd op je eigen voorkeuren en de artikelen, video´s en sites die jij bewaard hebt in Pocket.

Ja, dat vind ik wel interessant.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Pocket is geïntegreerd in Firefox (en waarom dat irritant is)
    Ik maak graag zelf uit wat voor pluginn ik gebruik er is niets mis met “Bladwijzers”. Pocket is Overbodig & Brutaal dus opzouten.
    Tijd om Chrome te gaan verkennen.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top