Tweetweekoverzicht week 24 2015: Apple Music, Apple Nieuws, Europees auteursrecht, auteurscontractenrecht en de nationale bibliotheekpas

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over Apple Music, wil Warner Bros graag contant afrekenen met downloaders van Friends afleveringen, wordt de Kiosk in iOS vervangen door een Flipboard-achtige app, kan je Instagramfoto ‘zo maar’ gestolen worden, komen we wellicht een stukje dichterbij de herziening van het Europese auteursrecht, legt Dirk Visser uit wat de psychologie is achter het auteurscontractenrecht, blijkt er een HTTP Error 451 te zijn voor content die om juridische redenen verwijderd is van het web en is het maar de vraag of die nationale bibliotheekpas er nog komt.

Apple Music komt er (ook) aan

Het zat er al lange tijd aan te komen maar afgelopen maandag kondigde Apple tijdens hun congres voor ontwikkelaars inderdaad Apple Music aan. Ja inderdaad, de zoveelste muziekdienst waar je voor 9,99 euro per maand straks onbeperkt naar muziek kunt luisteren. Apple benadrukte de integratie met Siri waarmee je je iPhone of iPad kunt vragen om wat muziek uit een bepaald genre of van een specifieke artiest maar ik zag verder niets dat alle andere muziekdiensten ook al niet hebben. Tenzij je zit te wachten om al je gekochte iTunes muziek te integreren in 1 app met de Music dienst (niet alle muziek van iTunes zit in Apple Music), kan ik geen reden bedenken om afscheid te gaan nemen van je huidige muziekdienst.

Warner Brothers stuurt rekeningen rechtstreeks naar downloaders van Friends

Hollywood is niet dol op fans die hun films en tv-series illegaal downloaden en dat heeft vooral te maken met de angst om zelfs maar een cent minder inkomsten te krijgen via de verkoop van die content. En dan kun je wel denken dat de film- en tvmaatschappijen zich vooral focussen op enigszins actuele films en series maar Warner Brothers gaat een stapje verder. De afgelopen weken zijn er door WB geautomatiseerde boetes verzonden naar downloaders van de afleveringen van Friends. Gebruikers van diverse torrentsites ontvingen een schikkingsvoorstel voor 20 dollar per inbreuk (gedownloade aflevering) waarbij er terloops verwezen wordt naar de mogelijkheid om legaal gebruik te maken van het aanbod van WB.

Hoe houdbaar deze volledig geautomatiseerde vorm van uitmelken juridisch is, zal nog moeten blijken maar ergens vind ik het een slimme aanpak. Twintig dollar is laag genoeg om redelijk te zijn (het is niet alsof je niet weet dat je illegaal bezig bent) terwijl het hoog genoeg is om je af te schrikken en in het vervolg toch maar de legale versie aan te schaffen.

Apple vervangt Kiosk door News (een Flipboard kloon) in iOS 9

Heel blij waren gebruikers en kranten-/tijdschriftenleveranciers sowieso al niet met de Kiosk in iOS. Je moet de app apart openen voordat je de verschillende sub-apps te zien krijgt van de kranten en tijdschriften en tja, uit het oog is uit het hart of zo. Ik merk het zelf ook dat ik vaak letterlijk vergeet om de krant van vandaag te downloaden omdat de NRC app simpelweg niet zichtbaar is op het hoofdscherm van mijn iPad.

Tijdens hun conferentie afgelopen maandag kondigde Apple dan ook aan dat Newsstand (Kiosk dus) ging verdwijnen in iOS 9 en vervangen wordt door een nieuwe (News/Nieuws) app waarin de kranten en tijdschriften in kanalen vertegenwoordigd zijn met hun artikelen. Het lijkt op Flipboard en je kunt op dezelfde manier artikelen en websites samenvoegen tot je persoonlijk magazine hoewel Apple er een betaalmodel achterzet voor de artikelen van de deelnemende kranten en tijdschriften. Misschien dat Blendle zich nu zorgen moet gaan maken?

Hervorming van het Europese auteursrecht (the saga continues)

In een rapport waarin de Europese auteursrechtrichtlijn geëvalueerd wordt, kwam de werkgroep Intellectueel Eigendomsrecht en Hervorming Auteursrecht enige tijd geleden met aanbevelingen die een lijn aangeven hoe het Europese auteursrecht verbeterd kan worden. Van het bewaken van werken die in het publieke domein horen, het harmoniseren van de beschermtermijn van het auteursrecht, het (zonder beperkingen) toestaan van alle vormen van linken op het internet en het opheffen van de landsgrenzen online als het om toegang tot content gaat, tot het toestaan van text & data mining en het uitlenen van ebooks door bibliotheken. Het Reda Rapport (pdf) – genoemd naar de Duitse europarlementariër Julia Reda die uitgesproken voorstander is van de voorgestelde verbeteringen – zal op 6 juli 2015 behandeld worden binnen de EU.

Auteurscontractenrechtpsychologie

“Als het allemaal minder wordt (in de muziek, in de film en bij de nieuwsmedia) vindt iedereen die daar onder lijdt dat vervelend. Als er dan ergens met iets nieuws weer wat meer wordt verdiend (Spotify, video-on-demand, Netflix, Blendle), dan wil iedereen daar van meeprofiteren.” Prof. mr. Dirk Visser legt uit waarom iedereen een billijke vergoeding wil en wat het auteurscontractenrecht daar mee te maken heeft.

Dirk Visser schreef overigens ook een fraaie toelichting in de AMI over de diverse juridische aspecten van de Open Access bepaling in het auteurscontractenrecht maar dat artikel zit ironischerwijze achter een betaalmuur voor abonnees [D.J.G. Visser, ‘De Open Access bepaling in het auteurscontractenrecht’, AMI 2015/3, p. 68-74.]

HTTP error 451

HTTP errors ben waarschijnlijk wel eens tegengekomen. Error 403 die de toegang verbiedt tot een bepaalde site, error 404 die aangeeft dat een pagina niet gevonden kon worden en mijn eigen ‘favoriet’: 500 Internal Server Error. Er blijkt echter ook een 451 error te zijn die bedoeld is voor aan te geven dat een site niet toegankelijk is omdat deze geblokkeerd is wegens juridische redenen. Bijv. als BREIN toch zijn zin krijgt en de Pirate Bay weer geblokkeerd wordt. Dat een dergelijke censuurmelding het nummer 451 heeft gekregen heeft natuurlijk alles te maken met het boek van Ray Bradbury.

Gaat die Nationale Bibliotheekpas er wel komen?

Het is al ruim 20 jaar de ‘droom’ van de openbare bibliotheken: één bibliotheekpas waarmee je bij alle bibliotheken kunt (gast)lenen. Die droom werd nog wat concreter verwoord tijdens de behandeling van de nieuwe Bibliotheekwet waarin een amendement werd aangenomen om die nationale pas ook te gaan realiseren. Maar dan wel op zo’n manier dat je niet per se lid hoeft te zijn van een bibliotheek want er is immers ook een landelijke digitale bibliotheek waarvoor het lidmaatschap van een lokale bibliotheek niet vereist mag zijn.

Maar wederom stuit men op technische problemen en komt daar ook nu weer de onwil om de hoek kijken om alle tarieven op elkaar af te stemmen. En dat laatste is een vereiste als het mogelijk moet worden dat je met een pas van een ‘goedkope’ bibliotheek gaat lenen in een ‘dure bibliotheek’. Als bibliotheeksector heb je kennelijk niet eens tegenwerking vanuit de politiek nodig want ze maakt het zichzelf al lastig genoeg.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top