Exporteren en importeren van lijsten met geblokkeerde Twitteraccounts

geblokkeerde twitteraccountsTwitter is een sociaal netwerk waar iedereen van alles met elkaar kan uitwisselen zolang het maar binnen de grens van 140 tekens valt. En zoals dat tegenwoordig altijd te lijkt te gaan met media waar je veel mensen kunt vinden, zit ook Twitter vol met spammers, bots, klagers, mensen die je niet aardig vindt en heel veel (andere) accounts met wie je niets te maken wilt hebben. 

Afhankelijk van de site of app die je voor Twitter gebruikt heb je gelukkig de optie om twitteraccounts te blokkeren (dat account kan jou niet meer volgen, ziet jouw tweets niet als ze ingelogd zijn en jij ziet de tweets van dat geblokkeerde account niet) of te negeren (dat account wordt onzichtbaar in je tijdlijn maar voor de rest verandert er weinig).

In bijna alle Twitter-apps kun je zien welke accounts je geblokkeerd of genegeerd hebt en dat geldt ook voor twitter.com. Via de website vind je het overzicht van genegeerde accounts en geblokkeerde twitteraccounts terug bij de instellingen en kun je daar (eventueel) accounts weer deblokkeren.

Samen blokkeert het nog veel handiger

Een vervelende bijkomstigheid van deze mogelijkheid is dat het allemaal handmatig moet. Elk account moet je opzoeken in je eigen tijdlijn en middels enkele handelingen blokkeren. Dat levert een flinke klus op als je met enige regelmaat lastiggevallen wordt door spammers of andere vervelende accounts.

Sinds kort – twee weken geleden – is het echter mogelijk om de lijst met geblokkeerde accounts te exporteren en te delen met anderen. Zodat die personen niet handmatig al die accounts, waarvan jij zeker weet dat ze vervelend zijn, hoeft te blokkeren. De geëxporteerde lijsten kunnen namelijk weer geïmporteerd worden in je eigen overzicht van geblokkeerde twitteraccounts. Op die manier kun jij jouw lijst delen als jij er al veel werk in hebt gestoken maar kun je ook de lijsten van anderen importeren om in de toekomst minder werk eraan te hebben.

Exporteren en importeren van geblokkeerde Twitteraccounts

Je vindt de mogelijkheid om je lijst te exporteren – en die van een ander te importeren – terug bij je overzicht van geblokkeerde accounts:

geblokkeerde twitteraccounts
Twitter is nog bezig met het beschikbaar maken van de geavanceerde opties voor iedereen maar als je deze opties ziet, dan kun je aan de slag. Zo niet, dan moet je nog even geduld hebben tot ook jouw account over deze mogelijkheid beschikt.

In het overzicht van geblokkeerde accounts zie je nu links een nieuw filter waarbij je kunt kiezen om alle geblokkeerde accounts te zien of alleen diegene die je geïmporteerd hebt. Rechts vind je de Geavanceerde opties om je lijst te exporteren en een bestaande lijst te importeren.

Exporteren van geblokkeerde accounts

Klik je op Je lijst exporteren dan krijg je het volgende scherm:

geblokkeerde twitteraccounts
De Nederlandse vertaling bevat nog enkele foutjes want het is een .csv-bestand (geen .cxv) en de bovenste optie om in je eigen exportlijst ook de al eerder geïmporteerde geblokkeerde accounts toe te voegen is ook niet in correct Nederlands geformuleerd.

blocked twitter accounts
Dan maar even het Engelstalige scherm ter vergelijking. Bij het exporteren van je lijst kun je nog individuele accounts buitensluiten en dat is handig als je voor een ander bijv. een lijst met alleen spammers wilt maken en daar geblokkeerde privé-accounts niet in wilt opnemen.

Achteraf de lijst bewerken in een teksteditor is bijzonder lastig want het aangemaakte .csv-bestand bevat niet de gebruikersnamen van de accounts maar slechts de Twitter ID’s. Dat is voldoende voor Twitter maar je kunt niet zien welk account bij welk Twitter ID hoort. Tenzij je dat opzoekt natuurlijk.

Heb je alle geblokkeerde accounts geselecteerd die je wilt exporteren? Dan is een klik op Export voldoende om het .csv-bestand aan te maken. Een .csv-bestand kan maximaal 5000 accounts bevatten en als je dus meer geblokkeerde accounts exporteert, dan krijg je meerdere .csv-bestanden. De mijne (met 118 accounts) vind je hier.

Importeren van geblokkeerde accounts

Het importeren van een lijst met accounts is zo mogelijk nog eenvoudiger. Kies bij de Geavanceerde opties voor Een lijst importeren en je kunt  – na het klikken op de paperclip – een .csv-bestand uploaden met accounts die vervolgens in jouw overzicht toegevoegd worden.

geblokkeerde twitteraccounts
Let hierbij wel goed op wat je uploadt want juist omdat je in het .csv-bestand niet kunt zien welke accounts door jou geblokkeerd gaan worden na het importeren, moet je er op kunnen vertrouwen dat er geen ‘normale’ accounts geblokkeerd gaan worden. Het is sowieso aan te raden om na het importeren je nieuwe overzicht met geblokkeerde accounts door te nemen om eventuele onterechte geblokkeerde accounts te deblokkeren maar als je net 5000 accounts hebt geïmporteerd ga je daar ook niet vrolijk van worden.

Als je twijfelt aan de lijst die je wilt importeren, controleer dan steekproefsgewijs minimaal een aantal Twitter ID’s door de lijst in Kladblok (of Excel) te openen en de gebruikersnamen bij enkele ID’s op te zoeken op bijv. TweeterID.

@foto via Pixabay met CC0 verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top