Doorzoek duizenden sites vanuit DuckDuckGo met !bangs

Met DuckDuckGo gaat het behoorlijk goed als je hun eigen berichtgeving van gisteren mag geloven. Op 22 juni haalde de zoekmachine een mijlpaal van (ruim) 10 miljoen dagelijkse zoekacties en dat is volgens het bedrijf erachter vooral te danken aan de focus die DuckDuckGo op de privacy legt. In tegenstelling tot Google claimt DuckDuckGo je namelijk niet te volgen met cookies, bouwt het geen profiel op van jouw voorkeuren en krijg je daarmee dus ook geen gepersonaliseerde zoekresultaten. Iedereen die op een bepaalde zoekterm zoekt krijgt exact dezelfde zoekresultaten voorgeschoteld.

Nu zal iedereen per definitie een groot voorstander van privacy bij het zoeken zijn maar hoewel ik zelf het idee heb dat er inderdaad geen gepersonaliseerde zoekresultaten gegeven worden, valt de kwaliteit van de zoekresultaten helaas ook navenant tegen. Je zou bijna vergeten dat Google ‘doet wat het doet’ om je ook de allerbeste zoekresultaten voor te kunnen schotelen maar als je regelmatig DuckDuckGo gebruikt word je er snel aan herinnerd dat er ook grote voordelen zitten aan de aanpak van Google. En principes zijn belangrijk maar niet per se belangrijker dan snel de informatie vinden waar je naar op zoek was.

Google ligt niet wakker van DuckDuckGo

Tien miljoen zoekacties per dag is heel veel maar het valt bijna letterlijk in het niets als je kijkt naar het wereldwijde gebruik van zoekmachines op desktop, mobiel en tablets van de afgelopen 12 maanden:

StatCounter duckduckgo google
De (volgens DuckDuckGo) explosieve groei in zoekacties is volledig onzichtbaar. Voor de goede orde, de rode lijn bovenaan is Google die wereldwijd zeer constant rond de 90% scoort. DuckDuckGo verdient bij StatCounter niet eens een separate vermelding maar valt in de ‘other’ categorie samen met alle overige zoekmachines. Het gebruik in Nederland geeft een nog grotere dominantie van Google aan – ruim 94% – terwijl de ‘other’ categorie niet van de nullijn te onderscheiden is.

Waarom DuckDuckGo toch wel de moeite van het zoeken waard is

Ook DuckDuckGo weet heus wel dat ze het op de zoekresultaten alleen niet gaan winnen van Google en dat is de reden dat ze sterk de nadruk leggen op het privacy-aspect. Iedereen die veel gebruik maakt van zoekmachines komt er al snel achter dat dit niet voldoende redenen biedt om afscheid te nemen van Google.

DuckDuckGo probeerde daarom eerst gebruikers aan zich te binden met de DuckDuckGoodies, een uitgebreide lijst met speciale zoekcommando’s en zoekacties die meteen feitelijke antwoorden gaven. Om bijv. snel een kalender te zien van een specifieke maand en jaar of snel een willekeurig veilig wachtwoord te genereren. Van de DuckDuckGoodies nam de zoekmachine echter al weer snel afscheid (hoewel de zoekcommando’s nog steeds werken overigens) en gingen ze over op bangs.

duckduckgo !bangs

Bangs zijn wederom speciale zoekcommando’s die allemaal beginnen met een uitroepteken (!). Deze zoekcommando’s doorzoeken echter niet DuckDuckGo maar sturen de zoekactie door naar een zoekmachine of zoekfunctionaliteit op een andere site. Typ je een zoekterm in de zoekbalk bij DuckDuckGo dan krijg je de reguliere zoekresultaten. Zet je voor dezelfde zoekterm een bang dan word je doorgesluisd naar de site waar de bang bij hoort.

Vind je bij DuckDuckGo niet wat je zocht? Zet er dan !g voor om alsnog met dezelfde zoekactie Google te doorzoeken. Of !gi voor Google Images, !w voor Wikipedia en !tw voor Twitter. En zo zijn er nog meer dan 6000 bangs om de sites die je vaak gebruikt te kunnen doorzoeken vanaf 1 (DuckDuckGo) zoekbalk. Is er nog geen !bang voor de site die jij wilt doorzoeken? Dan kun je die als suggestie doorgeven en wellicht wordt die toegevoegd. Ik heb in ieder geval de suggestie gedaan om met !vakblog dit blog te kunnen doorzoeken :)

Waarom niet gewoon rechtstreeks die andere sites doorzoeken?

Natuurlijk kun je ook rechtstreeks naar Google, Wikipedia, Twitter of één van die duizenden andere sites gaan om te zoeken. Maar het is best handig om je ‘vaste’ zoekmachine te gebruiken als dat ene zoekportaal voor al je zoekacties. Toegegeven, DuckDuckGo doet niet iets heel unieks – je kunt je eigen zoekmachines ook instellen in Chrome of Firefox zodat je vanuit de adresbalk kunt zoeken – maar het brengt het wel heel praktisch op één plek bij elkaar zonder dat je zelf iets hoeft in te stellen.

Je moet alleen wel onthouden welke !bangs voor welke zoekmachine of site bedoeld zijn maar dankzij het automatisch aanvullen krijg je daar een geheugensteuntje bij. Op het moment dat je na de ! een letter tikt krijg je een aantal suggesties voor (vaakgebruikte) !bangs. Op die manier vind je snel de correcte !bang terug.

DuckDuckGo is nog niet in het Nederlands beschikbaar (duckduckgo.nl verwijst door naar de .com versie) maar je kunt wel bij de zoekresultaten je regio op Nederlands zetten om Nederlandstalige zoekresultaten te krijgen. Daarnaast kun je rechtstreeks linken naar https://duckduckgo.com/?kad=nl_NL om wel een Nederlandstalige interface te krijgen. Let op dat je hiermee niet automatisch Nederlandstalige zoekresultaten krijgt. Aangezien DuckDuckGo geen cookies plaatst vergeet de zoekmachine ook je instellingen zodra je de browser weer afsluit dus het kan handig zijn om de bovenstaande link in je bookmarks te zetten of die als startpagina in te stellen in je browser.

@foto via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top